Schaf de burgemeester af

Burgemeesters en gemeenten hebben hun langste tijd als instituut gehad. Het terechte verwijt dat de monarchie treft, de ongekozen status, treft de burgemeesters evenzeer.

Anders dan de monarch, wiens voornaamste taak het machteloos potverteren is, hebben burgemeesters wel bestuurlijke macht. Zij spelen een hoofdrol als het om de openbare veiligheid gaat en zijn bovendien voorzitter van de gemeenteraden en baas van het college. Dat is tamelijk veel macht in handen van een persoon die niet democratisch gekozen is.

 Regelmatig treden burgemeesters op de voorgrond als er iets te melden is over hun gemeente. Ook als er niets te melden is zijn burgemeesters niet te beroerd in de schijnwerpers treden. Eerste burgers in Nederland menen nu eenmaal dat het hun taak is overal een mening over te hebben en bovendien zijn ze er zelf van overtuigd dat ze overal verstand van hebben.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Jakob Java

22 gedachten over “Schaf de burgemeester af”

 1. Alsjeblieft!! Laat ons koningshuis altijd blijven bestaan..daardoor hebben we tenminste aanzien en respect voor ons land overal ter wereld.daar kunnen we tenminste trots op zijn!
  En een gekozen burgemeester??help met al die tokkies en rechtse VVD’ers en de PVV-leider?????een horrorscenario!
  De PVV heeft uitgewezen dat ons land geen eigen burgemeesters kan kiezen omdat dat een regelrechte ondergang van ons land betekent.
  Ik hoop dat ons koningshuis er altijd zal blijven en géén één door de vele tokkies en rechtse haatzaaiers gekozen uit hun gelederen…burgemeester.

 2. In Frankrijk is een burgemeester vaak ook nog slager of minister
  dat is wel een mooi systeem want elke keer als de burgemeester
  op de voorgrond treedt, heeft de hele beroepsgroep daar baat bij.

 3. Al die macht die burgemeesters tegenwoordig hebben, is juist een gevolg geweest van de invoering van het dualisme. Dat is toen maar half doorgevoerd, want die gekozen burgemeester ging uiteindelijk niet door, maar de extra functies en bijbehorende petten kwamen er wel. Je kunt nu dus verschillende kanten op – je zou evt. ook terug kunnen naar de situatie waarin de burgemeester nog wèl een soort verlicht monarch was (met vnl. representatieve functies dus).
  Wat trouwens pas echt ondemocratisch is is de functie van gemeentesecretaris – die heeft nl. doodleuk een vaste plek in het college van B&W. (En dat zijn bovendien nou juist de lui die zogenaamd ‘verstand hebben van reorganisaties’.)

 4. natte neel, jouw pleidooi voor een buitenlandse miljonairsfamilie is toch wel sarcastisch bedoelt hoop ik. In het buitenland wordt nederland als een kneuzenland beschouwt Kykie kykie niet kopie.

  De grote Monarch WILLIAM A. benoemt zyne Gouverneurs (comissarissen)
  benoemt de burgemeesters
  kortom hy is een Machtig Man.

  jezelf links wanen en een koningshuis aanbidden,,,, mag ik ff lachen

 5. Walter,ik ben serieus.
  Het koningshuis is belangrijk voor ons land.
  Burgemeesters moeten ook benoemd worden zodat de burgemeesters niet uit populistische wilders machtigen bestaan.
  Het volk kiest dan voor een burgemeester a la fortuin of Wilders wat een horrorscenario is.

 6. Nederland is helemaal niet kneusie kneusje kijkje kijkje niet kopie..
  Het koningshuis staat hoog aangeschreven in het buitenland en geeft respect voor Nederland.
  Al die shot waar we om uitgelachen worden,of om bekritiseerd gaat over Wilders,opkomend racisme,en pim,en barbies,en tokkies die zeggen dat zíj het algemene Hollandse volk is..
  Links maar ook realistisch en weldenkend ben ik.

 7. Goed idee , geen koning(in) , geen burgermeester , en ook maar geen “minister President”. Weg met al die ‘enkelvoudige ‘ leiderschappen .. laat mensen zien dat er geen “top-dog “nodig is …

 8. Lokale democratie wordt door de gemeentelijke schaalvergroting afgeschaft. De benoemde burgemeesters zijn dan ook geen democraten, maar vooal managers die democratie maar lastig vinden.

  De politieke partijen die voor schaalvergoting hebben geopteerd zijn evenmin erg van democratie geporteerd. Bij de partijen gaat het niet om de naam of wat men zegt, maar om de daden.

  Als Nederland democratie wil en geen hiërarchisch managementmodel, kiezen we voor partijen die de gemeentelijke schaalvergroting willen terugdraaien.

 9. @sjaax: Dus als het nou maar klein blijft, dan zit het wel snor? Ik volg je logica even niet.

  Oh ja, nog even dit: we hebben in de praktijk allang gekozen burgemeesters, want de gemeenteraden kunnen kandidaten voordragen (waar de koning dan z’n krabbel onderzet). De vraag is dus of je daar vanaf wil en ze per referendum wil laten kiezen. Ik ben daar zelf niet zo’n voorstander van. Waar ik wèl voorstander van ben, is dat een hoop bevoegdheden van de huidige functie weer ingeleverd worden.

 10. @Joke,

  Met schaalverkleining bedoel ik ook terugdraaien van bepaalde taken, net zoals jij voorstelt. Ik begrijp dat dat niet duidelijk was.

 11. Hoe komt men toch aan het idee dat er een uiteindelijke baas moet zijn ?? Conditionering ??? Een Burgemeester, Koning(in) , Chef , kan iemand mij daar de toegevoegde waarde van uitleggen , afgezien van “ik voel me zo veilig in de kudde waar anderen beslissingen voor me nemen …. http://youtu.be/S1O0m9UXAwk

 12. @Al: Wat mij betreft is zo iemand beslist geen baas, maar alleen een soort boegbeeld annex verbindende factor. (Geen politieke functie dus, althans zo min mogelijk.)

 13. @Joke ….Toen men nut als eerste ging stellen verdwenen boegbeelden snel van de schepen 😉 Zelfs als “boegbeeld ” zonder macht vertegenwoordigt zowel koning als burgemeester de tijd van “leiders die absolute macht hebben ” Een gekozen burgemeester of een president zijn al net zo nutteloos of ‘slecht ‘ .. Als ze geen invloed hebben , waarom dan miljoenen uitgeven om ze te “kiezen ” , als ze wel macht hebben zit je weer met een “leider”met op zijn minst disproportionele macht ….

 14. @natte neel:
  “Nederland is helemaal niet kneusie kneusje kijkje kijkje niet kopie..”
  Is helemaal waar. Dat kneusje zijn we alleen in de tokkie badplaatsen, niet in de rest van de wereld.

  “Het koningshuis staat hoog aangeschreven in het buitenland en geeft respect voor Nederland.”
  Is ook waar. Of je nou achter het koningshuis staat of niet, hier ontkom je niet aan. Zeker in de landen zonder koningshuis zijn ze gek op dit soort sprookjestaferelen.

  En inderdaad, het enige waar je nu in het buitenland kritiek op krijgt is wilders en het verdwijnen van het “rebelse imago” van Nederland. Niet iets om trots op te zijn

 15. Door Wilders en Rutte krijgt dit land een slechte reputatie. Ze breken trouwens ook onze kennis economie af. Natuurkunde faculteiten zijn doorgaans niet weg van rechtse regeringen. Tenzij ze op een of andere manier betrokken zijn bij het maken van wapensystemen.

 16. @GJ, xenofobie, racisme, discriminatie zijn geen goed exportproduct. Op de lange termijn zullen ze allemaal repercussie hebben net als de Zwarte Piet kwestie, die moet je ook nooit vergeten te vermelden want het is lang nog niet over zijn hoogtepunt heen.

 17. @ Nexus. Sterker nog dat zijn oorzaken voor etnische zuiveringen en oorlogen. En het milieu af doen als linkse hobby…. gaat ons echt de kop kosten nog meer dan economische crisis. Bijensterfte het klinkt als niet boeiend…. maar elke radartje in dit groter geheel dat we ecosysteem noemen heeft een functie. Zonder auto’s prima zonder bomen NEVER!

  Even een quote van Retard Reagan “Trees cause more pollution than automobiles do.” En dat is onder rechts dan een held………

  “De wereld is plat en brand in de hel”

  -Religieus rechts ten tijden van de inquisitie.

 18. Dat zwartepieten gedoe is zeker nog niet afgelopen,het hoort gewoon niet meer dat als negroide uitgedoste hulpknecht van sinteklas.
  Echt waar gebeurd,in de stad zat een klein kind in een wandelwagentje liep met de noeder en kwamen twee donkere meiden voorbij,zei dat kind ineens mama zwarte piet..die meiden kwaad,en die moeder werd rood en liep gauw door.
  Daarom het kán gewoon niet meer deze uit de oertijd meegenomen volksvermaak op 5 december,binnenshuis oké maar scholen en bedrijven en de politiek moet dit niet steunen.

  Kinderen weten niet beter maar ouders volwassen die dit blijven inpeperen bij hun kroost dat zwartepieten normaal is en dat donkere mensen maar naar hun eigen land terug moeten is ongehoordl

 19. Sinteklaas kan heel leuk zijn en gezellig,maar laat de piet en veranderen evolueren,en vertel je kids dat er nieuwe piet en zijn gekomen,kinderen blij sinteklaas blij,maar ja die boze volwassenen die dit zwarte spiegelde aangrijpen om politieke en onderbuik gevoelens te voeden is vervelend.

 20. @Al B.: “Als ze geen invloed hebben , waarom dan miljoenen uitgeven om ze te “kiezen ”,”
  Ah, maar dat wil ik dan ook helemaal niet. Een burgemeester heeft m.i. hooguit een vader- of moeder-rol: iemand die ruzies bijlegt, thee drinkt met bezoekers en een bloemetje komt brengen als je 100 wordt. Maar tegenwoordig bemoeien ze zich maar al te vaak met de politiek: ze zijn voorzitter van de raad, het presidium èn het college en hebben overal een mening over.

 21. @nexus: voor de duidelijkheid, ik verkondigde niet direct m’n mening maar gaf een constatering.

Reacties zijn gesloten.