Schaapjes op de Dam…

De republikeinen willen duidelijkheid over de regels voor het demonstreren tijdens de kroningsdag op 30 april. Ze willen tot het vooraf besproken randje gaan, ze gaan vast de grenzen opzoeken. Naar mijn mening moeten mensen die zich graag zo netjes aan de regeltjes van de heersende macht willen conformeren het houden bij (en nu zit ik al dus op het randje!!!) meedoen aan een e-mailactie of een petitie ondertekenen…

En de anarchisten, die spreken natuurlijk lekker geen regeltjes af. Die hebben in 1980 wel het nodige van zich laten horen. Zijn die idealisten nu te oud, inmiddels uitgeblust of geconformeerd aan alles waar ze zich ooit zo fel tegen hebben verzet? Of is er een nieuwe generatie, jongeren die zich bewust zijn van de hypocrisie van een koningshuis. Die dan ongetwijfeld door de MSM afgedaan zal worden als relschoppers à la Haren.

Ik zou mooi vinden als er straks toch ook nog wat echte demonstranten rond zouden lopen. Een afdeling van ROOD, de jonge socialisten of een groepje bezopen PVV-ers (oke, daar hoeft het geen 30 april voor te zijn) die zich niet eens meer kunnen herinneren waarom Greet ook tegen het koningshuis is.

Oh en iedereen zijn Ausweis mee, want Amsterdam is aangewezen als een veiligheidsrisicogebied. Daar mag preventief gefouilleerd worden, en ID-’s gecontroleerd, ook zonder aanwijsbare reden. Als je niet meewerkt mag je mee naar het bureau. Het zal mij benieuwen hoeveel “waxinelichtjeshouders” er preventief worden opgepakt.

Fijne kroningsdag.

16 gedachten over “Schaapjes op de Dam…”

 1. Welja, spreken over anarchisten, die “lekker geen regeltjes afspreken” , en in dat verband een link naar de kraakbeweging.

 2. @1 Die kraakbeweging, zat die niet bijna vol met anarchisten? 😉 De autonomen en idealisten worden trouwens in de eerste alinea apart benoemd.

  Het ging er mij meer om dat er toen nog mensen waren die de straat opgingen, die voor hun mening uitkomen. De mensen durven nu hun kop niet meer boven het maaiveld uit te steken. De enigen die je nu nog onbeschaamd hoort blèren zijn PVV-ers. Niet echt de geluiden die ik graag hoor.

 3. @2, de eerste alinea gaat enkel over ‘republikeinen’.

  Tevens wil ik je graag verwijzen naar https://en.wikipedia.org/wiki/Anarchism – en dan met name de gehele (overzichts)balk aan de rechterzijde.

  “Het ging er mij meer om dat er toen nog mensen waren die de straat opgingen”

  De laatste twee zittende regeringen hebben anders menig ‘op straat’ weten te krijgen om te demonstreren. Zelfs hoogleraren in toga!

  PVV’ers blèren altijd. Iets anders kunnen ze veelal niet.

 4. Ging willempie en de gehele familie maar eens ergens buiten de pieste skieeen. Komen er meteen milljarden vrij voor mensen waar dat geld eigenlijk voor bestemd was. Ouderen en pensioengerechtigden.

 5. @2: Betty:
  […] [ Die kraakbeweging, zat die niet bijna vol met anarchisten? ][…]

  Niet dat ik weet. Hooguit mensen die een T-shirtje of leren jas aantrokken met een anarchistenteken erop, en daarna dachten dat ze *dus* met stenen moesten gooien, want anarchisme zou “wanorde” zijn. Niets is minder waar. Maar misschien bedoel je het zo ook?

  Nou kind, zo’n lief knipoogje krijg je terug hoor 😉

 6. @5: aanvulling:

  De strekking van je betoog daar ben ik het wel mee eens, uiteraard. De Nieuwe Republikeinen zijn suffige sociaal-democraatjes.

 7. @3 Ik bedoelde de eerste alinea van de wikilink.
  Wat hebben die paar mensen die de laatste jaren de straat opgingen nou helemaal bereikt. Hoogstens een verzachting van de voorgenomen maatregelen, een doekje voor het bloeden.
  Maar als een paar VVD-ers een boze mail aan het partijbestuur sturen over de inkomensafhankelijke zorgpremie gaat de hele regeling zonder pardon van de tafel. Nepotisme werkt blijkbaar wel.
  Ik ben in de overtuiging dat we nu een regering hebben waar NIEMAND blij van word, maar massaal in opstand komen en nieuwe verkiezingen of een andere formatie eisen is teveel moeite. Zolang er over het volk heengelopen kan worden zal dat ook gebeuren.

  @ Le Roi danse. Jij snapt het. (De knipoog was vast een goede hint)
  Anarchist is nog steeds voor velen een synoniem voor oproerkraaier en relschopper. Ik noem me in minder tolerante kringen ook maar steeds vaker autonoom. Dat word vaak een stuk beter opgepakt, omdat ik dan nog uit mag leggen wat het eigenlijk inhoud…

  Fijn dat we het zo eens zijn 🙂

 8. @7
  En dat terwijl de oproep tot De Demonstratie 30 april 1980 was ondertekend door “De Autonomen”…

 9. @13:Betty:

  Heb net de uitzending onder @12 gezien.
  Aanrader. Als je geen al te hoge bloeddruk hebt.

 10. @14 Ik ga hem van de week zeker kijken. Van hoge bloeddruk heb ik gelukkig geen last. Zeggen wat je denkt en lekker ventileren op twitter doet wonderen. 🙂

Reacties zijn gesloten.