Saudi-Arabië blokkeert website Wereldomroep na reportage

De CDA-Kamerleden Henk Jan Ormel en Maarten Haverkamp willen opheldering van minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken over de blokkade door Saudi-Arabië van websites van de Wereldomroep. Internetters krijgen wel een pagina te zien waarop zij kunnen vragen om opheffing van de blokkade.

Sinds enkele weken zijn de webpagina’s van de Wereldomroep voor bezoekers uit Saudi-Arabië niet langer toegankelijk. aanleiding is vermoedelijk een videofilmpje (scroll omlaag) op de Arabische website van RNW, waarop de mishandeling van een migrant is te zien. Eerder dit jaar publiceerde RNW een aantal verhalen over uitbuiting van huishoudelijk ambassadepersoneel in Den Haag, onder meer door de voormalige ambassadeur van Saudi-Arabië.

YouTube heeft het filmpje intussen verwijderd van haar website, mogelijk op verzoek van de Saudische autoriteiten, maar het is (buiten Saudi-Arabië) nog wel te zien op de Arabische pagina’s van RNW.

Ormel en Haverkamp willen onder meer dat Rosenthal om opheldering gaat vragen bij de Saudische ambassadeur in Nederland. Daarnaast zouden medewerkers van de Nederlandse ambassade in Riyad via de aangeboden link moeten aangeven dat de blokkade van de Wereldomroep-websites ongewenst is. Het CDA wil bovendien dat deze vorm van internetcensuur op Europees niveau wordt aangepakt.

Aanvulling

Update: Volgens de Wereldomroep is zijn website sinds zondagavond weer toegankelijk vanuit Saudi-Arabië.

4 gedachten over “Saudi-Arabië blokkeert website Wereldomroep na reportage”

 1. de werkelijke reden is natuurlijk dat Martin Bosma in het verleden bij de Wereldomroep heeft gewerkt 🙂

  misschien kan Saudi-Arabië eens klagen over de grootschalige afluisterpraktijken van de Nederlandse overheid, zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten…

  burgerrechten stellen in dit land ook niets meer voor

  linkse hobby’s e.d.

 2. China gooit het internet wel eens op zwart en een beetje (veel) censuur zijn ze niet vies van in Peking

  (H)Uri is natuurlijk bang dat hij de wind van voren krijgt, net als de joe-es-of-eeeee op economisch gebied

 3. Volgens mij was er in Nederland toch sprake van een voorstel van een wazige internetfilter die naar behoefte van de overheid aangepast moest kunnen worden? Voorstel heeft het volgens mij niet gehaald, maar was wel gedaan door overheid, waartoe CDA voor mij ook hoort. En wat te denken van al die handel die er met internetfilters wordt gedreven? Maar ja is net als met wapens he? ‘Is toch niet mijn schuld dat ze er mensen mee doodschieten?” 😥

Reacties zijn gesloten.