Rutte: sinterklaas van de SGP

Voordat het huidige kabinet werd geïnstalleerd, hield D66 een congres. Naast de gebruikelijke onderwerpen van deze partij, investeringen in onderwijs, hervormingen, hervormingen, hervormingen en oh ja, hervormingen, werd er verwezen naar de toekomstige coalitie.

Toen eenmaal duidelijk werd dat het kabinet te maken kreeg met een gedoogpartner, werd er gefilosofeerd wat er zou kunnen gebeuren als Geert het zou laten afweten. In deze situatie, zouden Mark en Maxime afhankelijk zijn van het ‘zwartekousenliberalisme’. Alexander Pechtold zal dan ook gisteren knarsetandend en nagelbijtend naar de beelden van het congres van de SGP-jongeren hebben gekeken.

Hartverwarmend was de op volle toeren draaiende strenggereformeerde applausmachine. Een doorsnee filmster zou jaloers zijn geweest. Nadat de leden van de strenggereformeerde sekte hun handjes stil hielden, scoorde Rutte het ene na het andere punt door te stellen dat VVD en SGP qua standpunten dicht bij elkaar staan en, dat is nog veel belangrijker, de SP en VVD veel verder van elkaar verwijderd zijn.

Na afloop wilde hij iedereen plechtig op het hart drukken dat de presentie op het congres écht niet gezien moest worden als een paaiactie om de banden met de christelijke broeders aan te halen.

Hoewel vriend en vijand hem enorm waarderen van wege zijn goede en open communicatie, heeft onze premier zich al veelal schuldig gemaakt aan de befaamde ‘achterkamertjespolitiek’. Door de wankele constructie van dit kabinet heeft Rutte de nodige cadeautjes moeten geven. Hoewel constant de mantra van de achttien miljard klinkt, werden de grote gezinnen ontzien. Het verbod op de weigerambtenaar, wat wordt gezien als een fundamenteel liberaal principe, werd door de liberalen verworpen, puur om het feit om de christelijke gebroeders gunstig te blijven stemmen.

Als ik hier naar kijk, lijden alle mensen uit het kabinet aan schizofrenie denk ik. Om dit te onderbouwen verwijs ik naar passages uit zijn mini-biografie ‘Alleen voor de politiek’. ‘Iedereen heeft het recht te geloven wat hij wil, zonder dat de staat zich hiermee bemoeit, terwijl de staat in haar handelen gevrijwaard moet weten van elke invloed van religieuze en morele dogma’s. Dit is een citaat van een commissie die de grondbeginselen van de VVD moest vormgeven. Later stelt hij: ‘Bij het nemen van veel politieke en bestuurlijke besluiten is de factor religie te vaak genegeerd en dat moet veranderen.’ Negeren doet Rutte en zijn kabinet duidelijk niet.

Toch is het uitermate treurig dat een overtuigd liberaal zich in grote mate afhankelijk stelt van een partij die zich enkel en alleen laat leiden door morele en religieuze dogma’s Hoewel ik socialist ben, geef ik het liberalisme alle credits als het gaat om het bevechten van de scheiding tussen kerk en staat. Een gegeven dat toch als een groot goed mag worden gezien in Nederland.

Op z’n minst wordt de schijn gewekt dat Mark Rutte met een dubbele agenda naar het congres van deze politieke sekte is afgereisd. Dit werd nog eens ondersteund toen hij stelde dat het een grote prestatie is dat de SGP de grootste jongerenafdeling van Nederland herbergt. Iedereen weet dat als de mogelijkheid zou bestaan, de kinderen vanaf de wieg zouden worden ingeschreven. Al lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat deze mogelijkheid bestaat, durf ik wel te stellen dat het grote ledenaantal te danken is aan inschrijving op zeer jeugdige leeftijd door hun ouders. Dit past namelijk geheel in hun wereldje van indoctrinatie en brainwashing.

Liberaal Rutte moet stoppen met het spelen van Sinterklaas voor gereformeerde broeders. Zij pakken deze presentjes graag uit en zij willen nog altijd een theocratie bewerkstelligen en dat moet een échte liberaal niet willen!

Gastbijdrage van Rocket Ed

8 gedachten over “Rutte: sinterklaas van de SGP”

 1. Dit stelt allemaal weer tot nadenken.
  Op het moment dat de HogePriester van Mammon de zaal binnen treedt, gaan de hordes streng gelovigen uitzinnig doen en toejuichen.

  Wacht even, dit zijn de strenggelovige van de Christus, zo te zeggen?
  Hoe staat Jesus Christus alweer in verhouding tot Mammon?

  Valt iets te juichen?

 2. Rocky schreef:

  Liberaal Rutte moet stoppen met het spelen van Sinterklaas voor gereformeerde broeders.

  Rutte is geen liberaal. Hij gebruikt hoogstens soms liberale beginselen om zich te verantwoorden. Hij is evenmin een conservatief. De conservatief heeft nog (achterhaalde) principes over homo’s, het huwelijk, etc. Wat is hij dan wel? Opportunisme hoort erbij, maar dan wel een specifiek soort opportunisme. Hij is op de eerste plaats belangbehartiger van het kapitaal. Er bestaat eigenlijk niet echt een goede uitdrukking voor.

 3. Als Van der Staaij vandaag of morgen eens onverwachts stil staat, zit die giegelende kontlikker Rutte er tot z’n nek in!

  De VVD heeft haar liberale ziel verkocht aan de xenofoben en de godsdienst fanaten!

 4. #2, sjaax, we hebben in ons land de lobby-regering gekregen die bekend is uit de Goldman Sachs connecties in bijvoorbeeld Griekenland en Italië. Ze willen altijd eigenhandig regeren en ze staan voor grootgeld belangen alleen.

  Alles onder een bruin smoesje saucje zodat het niet meteen herkenbaar wordt.

 5. Wanneer het huidig Nederlands politiek stelsel met onmiddellijke ingang en onveranderd naar het christelijk kapitalisme aanbiddend Amerika zou worden overgeheveld dan zou blijken dat in de Verenigde Staten de SGP en het CDA als grootste partijen uit de bus zouden komen terwijl de Christen-Unie als véél te liberaal aan de kant zou worden gezet en zouden de VVD’ers als ongelovigen niet eens aan de bak komen…

  Andere, in het Nederlands bestel functionerende partijen, zouden daar geen enkele kans maken op een stem…

  Rutte’s avances met de staatschristenen worden dus ingegeven door Rutte’s wens de VVD om te vormen tot een Christen-Liberale partij zodat straks ook de (nog overgebleven) CDA’ers en andere christenen (CU en enkele ‘verlichte SGP’ers’) zich straks thuis zullen voelen bij de VVD. Er ontstaat dan een groot christen-kapitalistisch blok waar bij coalitievorming geen enkele ander partij omheen zal kunnen…

 6. Jaloezie heerst…

  Ach ja, jullie kunnen er ook niets aan doen: daar heeft iedereen weleens last van. Laat je alleen niet zo kennen joh!

 7. Ene `Joor’ bralt onderbuiks in #7: `Ach ja, jullie kunnen er ook niets aan doen: daar heeft iedereen weleens last van. Laat je alleen niet zo kennen joh!’

  Vraagje.
  a. Wie zijn `jullie’? Heb ik daar wat mee te schaften? Wie stel jij eigenlijk voor?
  b. Wáár zouden `wij’ niets aan kunnen doen? Met logische onderbouwing graag.
  c. Wie is `iederéen’? Moet ik me soms identificeren met tokkisch gepeupel?
  d. We zijn hier niet, ten overvloede, begeesterd van boodschappen in de gebiedende wijs.

  Dus aanpassen of optiefen.

Reacties zijn gesloten.