Rutte kan zijn schmink afdoen, maar niet zijn koloniaal denken

Premier Rutte heeft met zijn opmerking over Zwarte Piet op de persconferentie bij de opening van de NSS-top voor verbijstering  gezorgd bij de Caribisch-Nederlandse gemeenschap. Een opmerking, vervuld van zoveel onwetendheid en arrogantie. Een journalist vroeg hem hoe hij ‘solide nucleaire veiligheid kon garanderen als hij maatschappelijke issues in zijn eigen land niet weet aan te pakken’. De journalist refereerde naar Geert Wilders met zijn uitspraak over ‘minder Marokkanen’ en aan de onrust die is ontstaan in Nederland rondom de ‘ervaren’ aanval op het fenomeen Zwarte Piet. Rutte koos er niet voor in te gaan op hoe hij de veiligheid kon waarborgen, doch in te gaan op het thema Zwarte Piet. “Zwarte Piet is nou eenmaal zwart, dat kan ik niet veranderen. Het zit in zijn naam”, herhaalde de premier zijn eerder ingenomen stelling.

Daarmee liet hij na mede te delen dat de Sinterklaas-traditie al diverse malen met de tijd is mee veranderd en dat veranderingen de traditie en het kinderfeest niet in de weg staan. Ook gaat hij volkomen voorbij aan de gevoelens en meningen van een deel van de Nederlandse bevolking en mensenrechteninstituties; zij duiden het fenomeen van Zwarte Piet wel degelijk aan als discriminerend: de combinatie van negatieve kenmerken zijn immers onlosmakelijk verbonden met de kleur die de persoon nota bene in zijn eigen naam meedraagt.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: OCAN

4 gedachten over “Rutte kan zijn schmink afdoen, maar niet zijn koloniaal denken”

 1. In een kop hier is alles over de VVD/PVV/CDA en de heersende sociaal-maatschapelijke sfeer op dit moment in Nederland samengeperst.

  Het is pijnlijk te constateren dat de heersende Nederlandse politieke elite in wezen nooit in hun eigen gedachten afstand van de Glorieuse Slavernij verleden hebben genomen en nog stede is dit precies de uitgangspunt van deze luitjes bij hun benadering van andere mensen.

  De wereld is nog steeds naar hun denkbeeld verdeeld in Heersers en Slaven.

 2. Vooral de veronderstelling van Rutte,als zouden wij op de voormalige Antillen allemaal dezelfde huidskleur hebben, nl die van Zwarte Piet, is buitengewoon interessant:

  Ik herinner mij mijn eerste bezoek aan Europa, in 1956 nog haarscherp:
  Wij kwamen met de boot aan in Dieppe en reisden per trein via Parijs naar Amsterdam.
  Bij aankomst had ik de meest verbijsterende ervaring in mijn toen 7 jarig leven:
  Tot die dag had ik de diverse huidskleurschakeringen in mijn familie, mijn school, mijn woonplaats kennelijk als “normaal” beschouwd. Ik had er ten minste nooit bij stilgestaan, noch er over nagedacht.
  Bij het uitstappen in Amsterdam CS zag ik voor het eerst in mijn leven een mensenmenigte, waar “iedereen”, althans in mijn perceptie 1 en dezelfde kleur had.

  Zou de belevingswereld van Rutte die van een 7 jarig kind zijn?

 3. Rutte denkt dat hij heel spitsvondig is. Hij denkt zelf dat hij de beste premier ooit is. En dat denkt HIJ ECHT. Hij staat voor die spiegel en denkt nou dat doe je goed jongen. De economie trekt weer aan… verzint ie. En iedereen is gelukkig en blij en de zon is weer gaan schijnen. Niks aan het handje. En dat loonstrookje komt wel dus daar maak IK me geen zorgen over.

  Je zou maar eens bij die “vieze oude” bejaarden langsgaan om te vragen hoe het echt zit. Brrrrrrr!
  Of je eens gaan afvragen of wij die JSF wel nodig hebben ?
  En armoede ach zolang je je woekerpolis nog kan betalen is er toch niks aan het handje ?

  Hij is knettergek volslagen mesjokke. Ronny Retard Reagan 2.0 Die was seniel tijdens zijn presidentschap. Een trekpop.

  En dat hele kabinet van hem zit vol met volslagen idioten en beroeps leugenaars. DE ROOFRIDDERS van de ronde tafel.

Reacties zijn gesloten.