Rutte en Peeters zetten eerste stap naar Groot-Nederland

De eerste stap naar Groot-Nederland is gezet. Het is de natte droom van Geert Wilders en Martin Bosma: Nederland en Vlaanderen horen bij elkaar.

Het is eerder gebeurd.:

Van 1815 tot 1830 was er een korte hereniging. De afscheiding van het gedrocht België was een historische blunder, verzonnen door buitenlandse diplomaten. België bestaat alleen als product van de elite. De Waalse politicus Jules Destree zei in 1912 tegen de koning: „Sire, il n’y a pas de Belges.” Uiteraard waren deze woorden in het Frans; het koningshuis spreekt Frans.

In 1997 zei de Groningse hoogleraar en CDA-senator Andries Postma in het tv-programma Netwerk dat hij Vlaanderen als ‘een zeer attractieve bruid’ beschouwde.

Volgens Postma was er al sprake van verregaande samenwerking, op cultureel niveau in organisaties als de Taalunie en op politiek gebied in de vorm van onder meer de waterverdragen. Een toekomstig verbond was volgens hem een kwestie van ‘logisch doorredeneren’. De staatkundige structuur, aldus de senator, ‘wijst zichzelf wel’. In dezelfde uitzending deed de Vlaamse socialistenleider Louis Tobback een duit in het zakje door de Belgische afscheiding een ‘vergissing’ te noemen en zich als ‘orangist’ te profileren.

In Vlaanderen gaan inderdaad steeds vaker stemmen op voor losmaking van het als achterlijk beschouwde Wallonië, getekend als het is door hoge werkloosheidscijfers, bestuurlijke wanorde en sociaal verval. Het feit dat België nu al meer dan een jaar zonder regering zit is ook te wijten aan de structurele geschillen tussen Vlaanderen en Wallonië. De Europese eenwording heeft bovendien de nationalistische gevoelens in menige deelstaat of provincie nieuw leven ingeblazen. Zo krijgt het streven naar een onafhankelijke Vlaamse staat – bijna even oud als België zelf – langzaam maar zeker weer vaste vorm.

Nu hebben Nederland en Vlaanderen besloten zich meer als één economische regio in de wereld te profileren, de Deltaregio..

Vooral de havens van Antwerpen en Rotterdam moeten zich internationaal samen ‘verkopen’.
Binnenkort zullen Nederland en Vlaanderen voor het eerst ook een gezamenlijke handelsmissie naar het buitenland sturen.

Dat hebben premier Mark Rutte en de Vlaamse minister-president Kris Peeters maandag afgesproken tijdens hun eerste topontmoeting in het Vlaamse Hingene.

Rutte vindt dat Nederland en Vlaanderen best naar buiten toe eensgezind kunnen optrekken, om daarna de eventuele verdeling van orders en opdrachten op basis van een gezonde concurrentie te laten plaatsvinden.

15 gedachten over “Rutte en Peeters zetten eerste stap naar Groot-Nederland”

 1. Ha de Deltaregio.
  Don’t mention the Hedwigepolder… 😆

 2. Ik heb de indruk dat er aan de rechterkant van het spectrum enig wensdenken overheerst, op dit punt. Geen Belg die ik ken wenst meer bemoeienis met Nederland dan nu het geval is. Men wil meer autonomie. Zonder België nu tot het nieuwe Kasjmir te maken: ik moet ’t nog zien.

 3. Waarom dan ook niet gelijk fusie met luxemburg erbij dat was ook Nederlands grondgebied. (in diezelfde periode van rond 1813). Het Wallonië zal heel wat jaren nodig hebben om zich als zelfstandig land te redden en zal zelfs waarschijnlijk failliet gaan aangezien er nauwelijks inkomsten zijn. (industrie bijna allemaal weg). Het geld word in het “rijke” Vlaanderen geïnvesteerd. Ook weer een economische patstelling voor de Wallonen dus.
  En wij willen die dictators uit Vlaanderen erbij hebben, ik ga toch eens aan je verstand twijfelen, we hebben in NL al dictators genoeg die onze economische dictatuur zelf goed in stand kunnen houden. RaTTE, verWILDER, EN verLagen kunnen dat met z’n drieën best alleen af.

 4. Als we Brabant en Limbug nu gewoon afstaan aan de Vlamingen, mogen ze onze limburger Geert en Maxime en Camiel er bij hebben….Brabanders en Limburgers die dit niet zien zitten en naar boven de rivieren vluchten zijn welkom, vluchtelingen worden dan niet meer door het blonde gevaar welkom geheten maar worden vanaf dan weer op een beschaafde manier binnengehaald! Ik zou zeggen wees welkom, maar gezien de verkiezingsuitslagen van de PVV in de twee provincies zullen we weinig politieke vluchtelingen mogen verwachten…..

 5. willem Schreef:

  Als we Brabant en Limbug nu gewoon afstaan aan de Vlamingen, mogen ze onze limburger Geert en Maxime en Camiel er bij hebben….Brabanders en Limburgers die dit niet zien zitten en naar boven de rivieren vluchten zijn welkom, vluchtelingen worden dan niet meer door het blonde gevaar welkom geheten maar worden vanaf dan weer op een beschaafde manier binnengehaald! Ik zou zeggen wees welkom, maar gezien de verkiezingsuitslagen van de PVV in de twee provincies zullen we weinig politieke vluchtelingen mogen verwachten…..

  https://krapuul.nl/nieuws/7752/3-vliegen-in-een-klap/

 6. peter van gelderen Schreef:

  En wij willen die dictators uit Vlaanderen erbij hebben, ik ga toch eens aan je verstand twijfelen, we hebben in NL al dictators genoeg die onze economische dictatuur zelf goed in stand kunnen houden. RaTTE, verWILDER, EN verLagen kunnen dat met z’n drieën best alleen af.

  Bedoel je dit nu echt serieus? Ik weet niet aan wiens verstand jij twijfelt, maar ik weet het wel, de jouwe.

  Deze stap van Rutte en Peeters is een hele goede. De verbinding van Vlaanderen en Nederland zal beiden ten goede komen en ik hoop dat het Groot-Nederland ( over de naam zal nog nagedacht moeten worden) er in de toekomst zal gaan komen. Alleen zo jammer dat elke discussie die er over dit onderwerp ontstaat binnen de kortste keren wordt verpest door kortzichtige, emotionele reacties en dat deze eenwording vaak worden neergezet als nationalistisch of rechts gedachtegoed. Kijk eens verder dan de neus lang is en probeer van kleine muggen geen grote olifanten te maken.

  Hoe je deze zaak ook bekijkt, historisch, cultureel, taalkundig, economisch of anders. Vlaanderen en Nederland horen bij elkander en zijn slechts tweemaal van elkaar gescheiden door invloeden en/of beslissingen van buitenaf. En in het europa anno 2011 gaan we toch niet dezelfde argumentatie aanvoeren als in 1830?

 7. #8 Daniel. Wat een belachelijke onzinredenatie: Je oreert `Hoe je deze zaak ook bekijkt, historisch, cultureel, taalkundig, economisch of anders. Vlaanderen en Nederland horen bij elkander’. Waar baseer je dat retronationalistische gebral op?
  Zo dacht Hitler ook dat Elzas-Lotharingen en later Denemarken, Zweden onlosmakelijk met het Grootgermaansche Rijk waren verbonden. Op dezelfde wijze eisen ook Israëliërs delen van Palestina op.
  Teiltje 😥
  Ik ben half Belg (geworden) kan je wel zeggen, maar ken geen Belg die er trek in heeft om zich te laten besmetten met Neêrlands bruine megalomanie. En als Belgen zich hiertegen verzetten, ben ik gaarne landverrader door aan hun kant te ageren tegen de reactionaire Haagse collaborantenkliek die onder de Prinsenvlag van Mussert een corporatief Groot-Nederland wenst te bewerkstelligen.

 8. Beste Abdul,

  Dank voor jou reactie. Deze bevestigd nou precies een ander punt, namelijk dat er altijd termen zoals nationalisme en rechts worden gebruikt als het over samengaan van Nederland en Vlaanderen gaat.

  En serieus: “Hitler”, “Neerlands bruine megalomanie”, “Haagse Collaborantenkliek die onder de Prinsenvlag van Mussert….” Zo jammer dat de Tweede Wereld Oorlog nog steeds op deze manier wordt gebruikt. Ik hoopte dat men inmiddels intelligenter was geworden dan op deze kortzichtige manier een discussie lam te slaan. Hopelijk reageert er nog iemand met inhoudelijke argumenten op bovenstaand artikel.

 9. Daniel Schreef:

  bevestigd nou precies een ander punt, namelijk dat er altijd termen zoals nationalisme en rechts worden gebruikt als het over samengaan van Nederland en Vlaanderen gaat.

  Leuk dat je mijn woorden citeert. Tip: lees eerst even Hugo Claus, `Het verdriet van België’ , en dan snap jij ook waarom jouw Vlaamsch-Hollandsche Heilstaat tot mislukken is gedoemd ondanks vendelzwaaiereij van
  Wilders, Bosma, Rutte, Peeters.
  Vlaams ultrarechts, VB. http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlaams_Belang moet trouwens ook niks hebben van Hollands breedbekvertoon, en dat is het enige waar ik hen gelijk in geef.

 10. Waarom nou steeds die negatief geladen termen gebruiken, dat jij er geen voorstander van bent heb ik al door. En niet alleen België heeft verdriet gehad tijdens WOII.

  België is defacto een kunstmatig land ontstaan door druk van buitenaf omdat de grootmachten in Europa niet meer wisten wat ze met dit opstandige stuk aanmoesten. Zonder hulp van de Fransen waren ze onder de voet gelopen in de Tiendaagse Veldtocht en omdat ze toevallig een Engelse prins hadden gevonden voor hun troon, terwijl diezelfde man de troon van Griekenland had afgewezen, lieten de Engelsen het maar op zijn beloop. Er werden tevens diverse verdelingsplannen gemaakt (Talleyrand / Talleyrand-Wellington)

  Daarbij dient gezegd dat onder de vereniging ook de zuidelijke provincien hebben geprofiteerd:
  – afzetmarkt in koloniën van het noorden
  – nieuw aangelegde kanalen en wegen
  – uitbreiding staalindustrie
  – oprichting scholen waardoor de hoge laaggeletterdheid in zuiden aangepakt werd

  Na de afscheiding in 1830 viel in een aantal steden in het Zuiden zoals Antwerpen en Gent de boel weer in. Maar tevens mijn dank hiervoor. Was tijdens de vereniging Antwerpen nog de grootste havenstad, na 1830 kon Rotterdam deze positie innemen. En tijdens de eerste afscheiding tijdens de 80-jarige oorlog is de Gouden Eeuw in het noorden enorm positief beïnvloedt.

  Lag het zwaartepunt van onzer Lage Landen tot 1648 in het zuiden, daarna kwam deze vrij snel in het noorden te liggen.

 11. Daniel:

  Kan je ook analyseren hoe het met de Kaninefaten zit ? Heb ik namelijk heel hard nodig om een idee te krijgen over zwaarte- en speerpunten en onderwijs in Brussel en Bergen op zoom, anders raak ik in de war, en als ik de kluts kwijt raak, nou, das nie best.

 12. 14.
  Dank je voor je reaktie en de verwijzing. Het is erger dan ik dacht en vreesde…

 13. Interessante blog. Alleen dat “Holland-Plan” waarin SS-wetenschappers tot een Groot-Nederland wilden komen en Wallonië ontmantelen is erg ongeloofwaardig. Nederland en België zouden keurig opgenomen worden in het Duitse Rijk en langzaamaan Verduitst worden en daar passen ideeen als Groot-Nederland echt niet in thuis. Dhr Mussert heeft deze ideeën geopperd idd, maar Adolf Hitler verbood op de duur alle Groot-Nederlandse Propaganda.

Reacties zijn gesloten.