Russische spionne Maria Butina sluit overeenkomst met aanklagers

Geheel onafhankelijk van het onderzoek van Speciale Aanklager Robert Mueller is er op zeker moment een onderzoek begonnen door federale aanklagers te Washington DC naar de gangen van een zekere Maria Butina, een Russische die in Amerika studeerde, en zich klaarblijkelijk inzette voor het recht op bezit van wapens. In juli werd ze gearresteerd, op verdenking van het zijn van een Russisch geheim agent, en alhoewel ze aanvankelijk alles ontkende heeft ze nu besloten met haar aanklagers mee te werken.

Haar groep, Right to Bear Arms, ontving in 2015 te Moskou een gezelschap van ex-NRA-presidenten, -bestuursleden en -sponsors en organiseerde een ontmoeting tussen hen en Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov.

“We should let them express their gratitude now, we will put pressure on them quietly later,” schreef Butina na de bijeenkomst aan een Russische overheidsfunctionaris, volgens haar verklaring. Ze hielp ook een Russische delegatie samen te stellen die in 2017 tijdens het National Prayer Breakfast te Washington een geheim communicatiekanaal tussen het Kremlin en Republikeinse partijleiders zou openen.

Scuse me?? Men was bezig een geheim kanaal tussen Republikeinse partijleiders en het Kremlin op te stellen? Ik weet niet of ik iets mis, maar dan moet er uiteindelijk toch sprake zijn van zoiets als hoogverraad. Al was het op zijn minst door haar Amerikaanse vriend Paul Erickson, een consultant voor de Republikeinse partij die haar hierbij geholpen heeft, en zelfs via een email bevestigd heeft dat hij inderdaad dat geheime kanaal tussen Republikeinse leiders en het Kremlin had weten te bewerkstelligen. Ook mailde hij dat hij zou observeren hoe men zou reageren op de Russische delegatie bij het National Prayer Breakfast en dat hij deze informatie direct aan president Poetin zou doorspelen. Die contacten hadden, ook volgens zijn emails, via de NRA gelopen dus die organisatie lijkt nu ook in zeer zwaar weer te zijn geraakt (een en ander is wat moeilijk compleet te vinden in tekst op het internet, maar in dit fragment van Rachel Maddow wordt het helder uitgelegd vanaf 16.50).

Gecombineerd met de zaken die Mueller aan het onderzoeken is lijkt hier inmiddels sprake van een grootschalig project op meerdere fronten van de Russen, om een voet tussen de deur te krijgen in de Amerikaanse politiek. Ook begint het er op te lijken dat de Republikeinse Partij op meerdere punten verweven is met deze zaak, en misschien volledig gecompromitteerd zal blijken te zijn.

Overigens zal Butina na haar – te verwachten – gevangenisstraf teruggestuurd worden naar Rusland. Daar zal ze bepaald niet vriendelijk ontvangen worden lijkt me, na haar medewerking met de Amerikanen. Je vraagt je af waarmee ze haar bedreigd hebben dat haar niettemin tot deze keuze bewogen heeft.