Rusland verlaagt straffen voor ‘huiselijk geweld’

 

Het Russische parlement  gaat een wet die ‘huiselijk geweld’ tot een misdrijf maakt terugdraaien. Enkele uitzonderingen daargelaten, wordt mishandeling binnen het huwelijk niet langer gezien als een misdaad, maar als een overtreding. Het in elkaar beuken van je partner komt dus gelijk te staan aan fietsen zonder verlichting. Alleen wanneer de partner (bijna altijd een vrouw) er zwaar lichamelijk letsel aan overhoudt, wordt mishandeling nog beschouwd als misdaad. Morgen komt de wet voor een derde (definitieve) lezing in het parlement, maar dat is slechts een formaliteit.Pussy_Riot_by_Igor_Mukhin

Het is Russische conservatieven al jaren een doorn in het oog dat er strenge straffen staan op huiselijk geweld. Volgens afgevaardigde Jelena Misulina – nota bene een vrouw – richt dergelijke wetgeving zich tegen ‘het gezin’, wat – uiteraard – heilig is. Volgens Misulina en haar medestanders verhindert de huidige wetgeving bovendien dat ouders hun kinderen kunnen disciplineren. Als kerel moet je je vrouw en kinderen verrot kunnen slaan zonder dat de staat zich ermee bemoeit.

Wordt het wetsvoorstel daadwerkelijk ook wet, dan is de politie niet langer verplicht de eerste aangifte van huiselijk geweld op te nemen, tenzij de vrouw zwaar gewond is geraakt. ‘Lichte gevallen’moeten dan voortaan in de privaatrechtelijke sfeer afgehandeld worden, wat betekent dat vrouwen zelf het bewijsmateriaal moeten verzamelen en een dure advocaat in moeten huren.

Bron: Die Welt

1 gedachte over “Rusland verlaagt straffen voor ‘huiselijk geweld’”

  1. Pingback: Russisch Lagerhuis stemt definitief in met verlagen straffen voor huiselijk geweld | Krapuul

Reacties zijn gesloten.