Ruiten joods restaurant ingeslagen

Je kon er op wachten: een man getooid met een Palestijnse vlag heeft vanochtend in Amsterdam de ruiten van een joods restaurant ingeslagen. Volgens AT5 is de reden onduidelijk, maar de aanleiding lijkt mij eerlijk gezegd nogal voor de hand te liggen: Trump’s erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

Voor alle duidelijkheid: dit is natuurlijk een volstrekt stompzinnige en in echt álle denkbare opzichten foute actie. Hoe begrijpelijk en terecht de woede ook is, je gaat niet álle joodse mensen verantwoordelijk stellen voor de daden van de STAAT Israël of de capriolen van de fascist in het Witte Huis. Doe je dat wél, dan ben je een ordinaire antisemiet en onderscheid je je in geen enkel opzicht van het extreemrechtse tuig dat álle moslims verantwoordelijk stelt voor de misdaden van ISIS en vervolgens bij een willekeurige moskee de ruiten in gaat staan kegelen.

1 gedachte over “Ruiten joods restaurant ingeslagen”

  1. Sinds wanneer is het mogelijk dat ook restaurants een religie belijden en niet slechts hun eigenaren. Dat blijkt mogelijk sinds gisteren, toen een persoon, zwaaiend met een palestijnse vlag de ramen van een kosher restaurant ingooide. Dat deze gebeurtenis door NOS geduid wordt als een aanval op een joods restaurant hoeft niet te verbazen, gezien de propagandistische waarde van die toedichting, maar van Pyt van der Galiën (07-12-2017 Krapuul, “Ruiten joods restaurant ingeslagen”) had ik deze omschrijving niet verwacht.

    Verderop in het bericht schrijft Pyt dat wat hem betreft het ingooien van ramen van een restaurant, waarvan de eigenaar waarschijnlijk joods is, een aanval inhoudt op alle joodse mensen. Deze redenatie gaat mank op dezelfde manier als de redenatie dat een aanval van één moslim op een bepaald doel direkt een aaval is van alle moslims op dat doel. Hoewel ik ook denk dat het ingooien van ramen van een kosher restaurant een reactie is op de erkenning van Trump van Jeruzalem als hoofdstad van israël, is er geen zekerheid hierover, dat moet nog blijken.

    Saillant detail is verder dat er niet gesproken wordt over de israëlische vlag, die door de aanvaller uit het restaurant wordt weggenomen en op straat gegooid. Hieruit zou kunnen worden opgemaakt dat het motief voor deze daad gezocht moet worden in agressie tegen de staat israël en de door israël gevoerde politiek, niet noodzakelijkerwijs tegen joden.

Reacties zijn gesloten.