Ruim baan voor de burgerjournalistiek!

Eigenlijk was het knap wonderlijk. De Volkskrant bood ruimte om te bloggen, gratis en voor niets. De opmaak werd gedaan door de courant al kon men er natuurlijk ook zelf nog iets van maken.

Vrijheid van meningsuiting was betrekkelijk op het Volkskrantblog. Hoewel mij door vrienden uit de blogosfeer herhaaldelijk gezegd is dat “ik er ook moet bijkomen” heb ik vriendelijk bedankt. Ik zeg gewoon waar het op staat: ik kijk neer op die muffe (tot voor kort) door communistische spijtoptanten in de lucht gehouden papieren drol, ook op het internet. Op Bert Wagendorp, Nazmiye Oral en Thomas von der Dunk na kan de miserabele zooi zo bij de Telegraaf intrekken. En ik krijg mijn gelijk nog behoorlijk onverwacht gepresenteerd.

Per1 maart stopt het VK-blog, onder dankzegging en met verwijzing naar wat gratis weblogsties. Het werk dat velen er in gestoken hebben – jammer maar helaas, “we zullen eens kijken of we het kunnen archiveren”.

Enkele pareltjes uit het desbetreffende artikel van oud-internetredacteur Geert Jan Bogaerts:

Al heel snel werd duidelijk dat die idealen veel te hoog gegrepen waren. Zeker, er kwamen prachtige dingen langs op het VKBlog, maar zelfs het mooiste voldeed zelden of nooit aan de journalistieke criteria die we bij de Volkskrant plachten – en plegen, naar ik aanneem – te hanteren.

Dit vergt toch wel enig oogknipperwerk. De journalistieke criteria van de Volkskrant? De krant van Rutenfrans, Kluveld, Marbe, om de ergsten even alleen te noemen? Dit is de brutaliteit voorbij…

Hoewel het ideaal van de burgerjournalistiek al lang geleden verloren is gegaan, blijft voor mij wel als een paal boven water staan dat de moderne journalistiek niet zonder user generated content kan. Journalistiek kan het zich niet permitteren nog langer eenrichtingsverkeer te zijn.

Eigenlijk vind ik de term burgerjournalistiek bij nadere beschouwing niet zo gek (u mist de schakel van de ergernis waarbij ik geneigd ben met vaatwerk te gaan gooien). Burgerjournalisten, dat zijn mensen die niet embedded meewauwelen over de Missie, in Bosnië, Irak, Afghanistan – en wat ik over het hoofd zie nu en wat er nog zal komen al verhoede God het. Burgerjournalisten hoeven niet “verantwoordelijk” om te gaan met ambtenaren en zogenaamde volksvertegenwoordigers. Ze hoeven niet de quasi-militair uit te hangen en bijna mee te schieten op “de Taliban”. Ze hoeven niet net te doen alsof er iets te zeggen valt voor de standpunten van de heren Wilders en Bosma.

Ruim baan voor de burgerjournalistiek!

23 gedachten over “Ruim baan voor de burgerjournalistiek!”

 1. Al heel snel werd duidelijk dat die idealen veel te hoog gegrepen waren. Zeker, er kwamen prachtige dingen langs op het VKBlog, maar zelfs het mooiste voldeed zelden of nooit aan de journalistieke criteria die we bij de Volkskrant plachten – en plegen, naar ik aanneem – te hanteren.

  😀 😆 😀 😆 😀 😆 😀 😆

 2. @3
  Juist de tegenstellingen tussen een Maria Trepp, Johanna Nouri en een Peter Louter, David Verveer (vanuit een Westelijke Jordaanoeverse nederzerzetting) zijn boeiend.

 3. @#6 Blij dat ik je heb kunnen laten lachen. Dan is mijn goede daad voor vandaag weer gedaan.

 4. @”#8 Als ik eerder had geweten dat Vandyke daar blogde dan had ik het wel gevolgd maar op een gegeven moment had ik een beetje genoeg van pareltjes zoeken in de bagger.

 5. ja dat was een eenmalige poging om eens te kijken “of het iets voor ons was” maar we werden gelijk wegens spam vernietigd of zoiets. 😀

 6. Die bloggers raad ik aan zelf een domein te huren met een stukje webspace.
  Kost een paar tientjes per jaar maar dan kan je ook veel meer.
  En nog belangrijker dan heb je dit soort dingen niet.

 7. @15
  Misschien kan de community migreren naar een ander platform.

  Voor drie tientjes krijg je volgens mij een gig per jaar , daar moeten heel wat blogs op kunnen?

 8. Ja maar ze zijn allemaal zo individualistisch die krijgen het nooit voor elkaar om als 1 community naar iets anders te verhuizen.

 9. Kleinburgerij laat zich liever inpakken door hoerig journaille van SBS6 dat zich borstig laat inzoomen, en dan is het niet te beroerd om voor de camera incognito te klikken over hun buren in het Vinexwijkje die `zich niet aan de regels houden’.

 10. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  nou

  Selectief bestrijding van racisme en xenofobie in Nederland is weer de basisregel bevestigen dat er sprake is van met 2 maten meten.

  Nu heeft zich de bron van dubbele moraal ook zelf aangegeven. We weten nu wie dat zijn.

 11. Jij wltr? Ben jij gevallen voor Krapuul? Weet jij wel wat het hier is? Dit is geen Linkse Kerk; dit is een Linkse Kathedraal.

Reacties zijn gesloten.