Rosenthal verdoezelt Turkse genocide tegen Armenen

‘Het kabinet is van mening dat er tussen 1940-1945 verschrikkelijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden en dat het van belang is dat Duitsers en Joden over de kwestie een dialoog aangaan. Het kabinet vindt voorts dat de Joodse kwestie onbelemmerd in Duitsland besproken en onderzocht moet kunnen worden. Duitse erkenning is echter geen harde eis. En wat de oprichting van een monument voor Joodse slachtoffers betreft, zal het kabinet hieraan geen steun dan wel medewerking verlenen, omdat dit in strijd zou zijn met de neutrale opstelling van Nederland.’

Met wat kleine wijzigingen van het origineel geven Leen van Dijke, Gert-Jan Segers en Joel Voordewind (ChristenUnie) aan wat hen niet bevalt aan de brief (pdf) die minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken aan Turkije stuurde over de ‘Armeense kwestie’. Het kabinet houdt volgens hen rekening met alle Turkse gevoeligheden; het woord ‘genocide’ wordt vermeden.

Dat is een bewuste, maar laffe keus om Turkije te ontzien. En daarmee wordt onrecht gedaan aan een gruwelijke episode uit de recente geschiedenis en aan de anderhalf miljoen doden die toen vielen.

De petitie van de Federatie Armeense Organisaties Nederland (FAON) en het  Nederlands Armeens comité voor Rechtvaardigheid en Democratie (Hay Tad Nederland) heeft op het ministerie van Buitenlandse Zaken dus geen indruk gemaakt. Het ‘monument voor de Armeense genocide’, dat dus door Rosenthal wordt afgewezen, moet komen bij de nieuwbouw van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.  Rosenthal weet dat zo’n monument binnen de Turkse gemeenschap in Nederland so-wie-so tot grote ergernis zal leiden, zoals al eerder gebeurde met een dergelijk initiatief in Assen.

De CU-politici wijzen erop dat de vader van de moderne Turkse staat, Kemal Atatürk, in 1920 de ‘massamoord op de Armenen’ veroordeelde en het een ‘beschamende daad’ vond. ‘Maar de huidige Turkse staat voert een obsessieve strijd tegen het woord ‘genocide’. Althans, als het in verband wordt gebracht met het lot van de honderdduizenden Armenen aan het begin van de 20ste eeuw’.

Bijna zeven jaar geleden stonden we aan de vooravond van de onderhandelingen over een Turks EU-lidmaatschap. De Tweede Kamer aanvaardde toen een motie van André Rouvoet die het Kabinet opdroeg om in de dialoog met Turkije ‘voortdurend en nadrukkelijk de erkenning van de Armeense genocide aan de orde te stellen’. De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot, noemde dat ‘ondersteuning van bestaand beleid’.

Zeven jaar later zijn we met dit kabinet heel wat verder van huis. Het woord ‘genocide’ wordt angstvallig vermeden en de eerste Holocaust is door deze minister met officieel Turks vocabulaire gedegradeerd tot ‘de Armeense kwestie’.

Turkije wordt volgens Van Dijke, Segers en Voordewind niet geholpen om de waarheid te verstoppen.

Als zelfs Nederland de waarheid gaat verdoezelen, wordt Turkije niet geholpen om met zichzelf en zijn verleden in het reine te komen en wordt de Armenen opnieuw groot onrecht aangedaan. Minister Rosenthal moet moed tonen, de Armeense genocide erkennen en Turkije oproepen dit ook te doen. De Kamer ging hem hierin zeven jaar geleden al voor.

8 gedachten over “Rosenthal verdoezelt Turkse genocide tegen Armenen”

 1. Och laten we ALLE “”genocides”dan erbij halen van meerdere landen die in het verleden mensen hebben vermoord? Afrika Antillen daar hebbe nveel KOLONISTEN een boel mensen gegenocideerd en wat dacht je van de Palestijnse bevolking????

  Van Turkije is dit enkel op de proppen gebracht door rechtse Anti Islam politici die Turkije niet bij de Unie willen heben en zo proberen pestpropaganda te uitten en niet vor de armeniers ofzo hoor daar hebben ze helemaal geen meelij mee,zoals ze dat ook nie hebben met ECHTE VOLKEN die genocide ervaren..Srebrenica,Palestina,Sudan,enzzz

 2. Genocide op Armeniërs, Palestijnen, Joden, Christenen, Indianen, Turken, Moslims, Hindoes, jonge sociaal-democraten en welke groepering dan ook is genocide, en moet ook genocide genoemd worden.

 3. Turkije heeft vaak genoeg toenadering gezocht met het westen om eens de geschiedenisboeken naast elkaar te leggen, maar dit is altijd geweigerd. Turkije is fout, punt uit! Boeken van Amerikaans onderzoekers zijn nooit vertaald en uitgegeven in Europa omdat ze vraagtekens hebben gezet bij het hele Genocide verhaal. Dit is op zn minst vreemd te noemen.
  Wat dan ook weer vreemd is dat er in alle talen gezwegen wordt over de Algerijnse genocide, waar Frankrijk zich schuldig aan heeft gemaakt (en dit blijft ontkennen) Maar dat is een Europees land, dus…..

 4. ChristenUnie gaat uit een (kuch*) onderzoek van een veroordeelde Terorrist die d.m.v. hand en span diensten voor de Armeense genocide maffia en industrie allerlei rotzooi verspreid. Die bewuste citaat is niet bewezen en de terrorist zegt dat hij de citaat wel heeft gezien (!) maar dat die passage is “verdwenen” in de archieven. Voer hier nog een beetje anti-Turkisme en Oriëntalisme aan toe en leer ons de Christenmensch van de CU kennen. Ze zijn als partij goed geïntegreerd met de Armeniërs, door op familieniveau de banden aan te halen. Helaas beperkt dat hun denkvermogen en de zaken in de juiste context te zien. En dat is jammer voor 17 miljoen Nederlanders.

 5. Wat mij betreft wordt het tijd voor 21-12-12 en dat de Maya’s het bij het juiste end hadden. De mensheid is inmiddels een plaag voor de wereld aan het worden. De CU-gristenen die de Turken (lees moslims) een genocide door de strot wil duwen. Een genocide die 97 jaar geleden schijnt te hebben plaatsgevonden en waar zelfs historici niet over uit zijn. En dit terwijl Wim Kok nog recent niet eens een sorry uit zn strot kon krijgen voor de 7000 moslims die door de Cetniks in 1995 toch bijna live op tv zijn afgeknald. En denk maar niet dat de jood Rosenthal (en trouwens ook Israel) de Turken om hun mooie zwarte ogen ontziet. “Genocide” is voor Zionisten een trademark geworden. Genocide kun je alleen op Joden plegen. Nooit op Zigeuners, Bosniers, Moslims of Armenen. Dat zijn hooguit tragische voetnoten in de geschiedenis. En dit allemaal terwijl we hier een geperoxideerde dwaas hebben die zinspeelt op deportatie van tientallen moslims uit Europa. Is er trouwens, en wordt het niet tijd voor een wet die aanzetten tot genocide (want dat is het gewoon) strafbaar stelt ?

 6. HakanKapici Schreef:

  Wat mij betreft wordt het tijd voor 21-12-12 en dat de Maya’s het bij het juiste end hadden. De mensheid is inmiddels een plaag voor de wereld aan het worden. De CU-gristenen die de Turken (lees moslims) een genocide door de strot wil duwen. Een genocide die 97 jaar geleden schijnt te hebben plaatsgevonden en waar zelfs historici niet over uit zijn. En dit terwijl Wim Kok nog recent niet eens een sorry uit zn strot kon krijgen voor de 7000 moslims die door de Cetniks in 1995 toch bijna live op tv zijn afgeknald. En denk maar niet dat de jood Rosenthal (en trouwens ook Israel) de Turken om hun mooie zwarte ogen ontziet. “Genocide” is voor Zionisten een trademark geworden. Genocide kun je alleen op Joden plegen. Nooit op Zigeuners, Bosniers, Moslims of Armenen. Dat zijn hooguit tragische voetnoten in de geschiedenis. En dit allemaal terwijl we hier een geperoxideerde dwaas hebben die zinspeelt op deportatie van tientallen moslims uit Europa. Is er trouwens, en wordt het niet tijd voor een wet die aanzetten tot genocide (want dat is het gewoon) strafbaar stelt ?

  Inderdaad , en wat van al de mensen die tijdens de eerdere Balkanoorlogen vermoord zijn ?

 7. Goede punt Al Bakra. Op het moment dat alle partijen toegeven dat ze misdaden/genocide hebben gepleegd wordt de fundament gelegd voor duurzame vrede, bijvoorbeeld op de Balkan.

  Helaas zijn de meeste standpunten die de politiek aanneemt zuiver door belangen op korte termijn gedicteerd en oude koloniale beelden. Bij de publiek wekt dit zeker wantrouwen.

  Misdadigers moeten voor de rechter verschijnen, daarom ook de poging tot Internationale Hof.

  Die vervolgens zichzelf diskwalificeert door in de loop van de processen tegen de Servische verdachten een bewezen psychopathische moordenaar als Naser Oric tegen wie eindeloos reeks bewijzen aanwezig zijn, vrij te laten. Terwijl die seriemoordenaar zelf zit steeds op te scheppen hoe hij honderden burgers gruwelijk vermoord heeft.

  We hebben een zeker probleem in het Westen – dat we de geschiedenis steeds willen verdraaien naar onze momentele belangen.

  Oh sorry, dit is de politiek gewoon.

Reacties zijn gesloten.