Rood-groen wint in grootste buurland van Nederland

In de Nederlandse grote media is het buitenland zo goed als afgeschaft, tenzij het om in het buitenland spelende Nederlandse voetballers gaat. Er was daar niets te vinden voor uw nachtredacteur over de Duitse uitslag.
Maar goed, in Nedersaksen hebben de sociaal-democraten en de Groenen gezamenlijk net een zetel meer dan de partijen van de huidige federale coalitie in Duitsland, de christen-democraten en “liberalen” (wel iets echtere liberalen dan de VVD overigens).
De Groenen behaalden hun grootste succes tot nu toe met 13,7% (20 zetels), de SPD hun op een na slechtste uitslag met 32,6% en 49 zetels (de slechtste uitslag was de vorige keer in 2008…).

Verrassend is dat de FDP royaal de vijfprocents-kiesdrempel heeft gehaald met bijna tien procent, maar het verlies van de CDU was te groot. Ook de zittende minister-president verloor zijn zetel.
Als mogelijke voorspelling voor de dit jaar te houden Bondsdagverkiezingen is de uitslag moeilijk te interpreteren. De Piraten en de Linksen hebben de vijfprocentsdrempel niet gehaald. Laatstgenoemden zullen het op nationaal niveau wel halen.

TaZ en Frankfurter Rundschau over de verkiezingen.

Het is verstandig niets bijzonders te verwachten van de nieuwe coalitie die het buurland gaat regeren.

4 gedachten over “Rood-groen wint in grootste buurland van Nederland”

  1. Het grootste buurland qua oppervlakte. Wat inwonersaantal betreft is natuurlijk Nordrhein-Westfahlen (bijna 18 miljoen) de grootste. Daar is al een rood-groene regering 🙂

  2. Het wordt 22 September erg spannend. Ik moet snel nog mijn duitse staatsburgerschap verkrijgen, zodat ik mee kan bepalen wat er gebeurt in het land waar ik woon.

  3. In de Bundesrat zijn de FDP en CDU/CSU de meerderheid na de nederlaag in Niedersachsen kwijt. Dat kan ook voor de politiek in de eurozone wel een verandering betekenen. Merkel kan nu veel minder alleen beslissen door op de meerderheid van CDU/CSU en FDP te vertrouwen.

  4. Ik las ergens dat men de SPD nog socialistisch noemde. Onze media is weer goed aan het liegen. Alsof die (a)sociaal democraten van SPD, de socialisten van Duitsland vertegenwoordigen.

    Linkse oppositie? Wat een onzin. De enigste linkse oppositie heeft het parlement van Niedersachsen niet eens gehaald. Die Linke was weer eens niet in staat om een linkse alternatief neer te zetten. Ik las dat Die Linke dolgraag ”regeringsverantwoordelijkheid” wil. Daar weten ze in Berlijn alles van. In tien jaar heeft Die Linke 14% van haar stemmers verloren, dankzij haar deelname aan neoliberale bezuinigingen!

Reacties zijn gesloten.