Roman over Wilders en Deens ultrarechts

Mooie kans dat het 15 september in Felix Meritis dubbel feest wordt. Tijdens de presentatie van mijn roman De verzoeking van Johan Metsiers wordt de uitslag van de parlementsverkiezingen in Denemarken bekend. Alle opiniepeilers voorspellen dat de rechtse regeringscoalitie haar meerderheid verliest en er daardoor een eind komt aan de tienjarige machtspositie van de Dansk Folkeparti (DF), de Deense PVV.

Dat schrijft Onno Bosma in een column op de website van de Arbeiderspers. Er is volgens hem alle reden de gebeurtenissen in Denemarken aandachtig te volgen.

De Folkeparti is het grote voorbeeld van Geert Wilders. Van haar xenofobe voorlieden leerde de PVV-leider de voordelen van de gedoogconstructie. Het wellicht nakende einde daarvan in Denemarken vindt z’n oorzaken in omstandigheden die ook in Nederland van invloed zijn. De liberale premier Rasmussen is het verzet van de Folkeparti tegen zijn economische beleid beu, vervroegde daarvoor de verkiezingen, maar hij houdt ongetwijfeld ook rekening met de effecten van de moordpartij in Noorwegen op de publieke opinie. Daarin heeft zijn samenwerking met extreemrechts behoorlijk aan populariteit ingeboet.

In zijn boek is er een relatie met de Deense politiek. Bosma typeert zijn roman als ‘antipopulistisch’. In het verhaal komen de banden tussen Wilders en de Folkeparti aan de orde.

Die banden zijn erg nauw. Eén van Wilders’ Deense vrienden is Morten Messerschmidt, Europarlementariër voor de Folkeparti. Hij informeerde Wilders vorig jaar over het Deense gedoogmodel. Messerschmidt is jaren geleden betrapt op het zingen van nazi-liederen en veroordeeld wegens racisme. Hij kwam onlangs onder vuur te liggen omdat hij – net als Wilders – in lovende bewoordingen werd genoemd in het manifest van Breivik. In juni vertelde Messerschmidt aan de Pers dat passages over immigratie in het Nederlandse gedoogakkoord zijn overgenomen in het verkiezingsprogramma van de Folkeparti. Hij had ‘intensief contact’ met Wilders over de onderhandelingen met Rutte en Verhagen.

Als Wilders’ foute Deense vrienden op 15 september in het stof bijten, wekt dat hoop voor de toekomstige ontwikkelingen in Nederland, zegt Bosma. “Daarom zie ik uit naar een dubbel feest in Felix Meritis!”

2 gedachten over “Roman over Wilders en Deens ultrarechts”

  1. Nou de DFP is nog steeds makkelijk vergeleken met Geert W. Denen zijn wat beleefder in hun omgang met elkaar. Dat is wat anders dan het ECHTE grote voorbeeld van Geert W. De Deen die de International Free Press Society oprichte (Lars Hedegaard). Die man is zo extreem dat de DFP zegt :”Dat had hij ook normaler kunnen zeggen”. Sterker nog over Geert W zijn uitspraken zeggen de Deenen ook :”Wat heeft hij dat gezegd? Kan die man ook normaal praten!?”.

    Verder was het sowieso ook zonder Breivik al een feit dat dit het laatste jaar zou worden. In de laatste verkiezingen hebben ze met kunst en vlieg werk nog een meerderheid weten te behalen. Door iemand van de Faraoer eilanden om te kopen om er bij hun in te komen. Iets wat Rutte en zijn vriendjes NU al moeten doen. Elke verkiezing is de Liberale partij van Rasmussen afgestraft en is de DFP beloond, dus dat valt ook verkeerd bij de Liberale achterban.

Reacties zijn gesloten.