Roma-vervolging en moorden in 2013

hungary
JOBBIK

De Roma hadden het dit jaar weer zwaar te verduren. Rom kan je beter maar niet zijn in het ongure xenofobe geweld dat in alle landen als normaal beschouwd wordt en door overheden vaak zelfs van harte gesteund. In ieder geval worden er geen maatregelen genomen tegen dit geweld, niet door landen noch door de EU.
Het is al eeuwenlang een gestigmatiseerd en opgejaagd nomadenvolk met verschillende culturele en etnische achtergronden. Hitler vond dat ze ook maar moesten worden uitgeroeid, naar schatting werden er 400.000 Roma vergast. Dit vermoorden  kreeg eigenlijk nooit zoveel aandacht want de aversie tegen deze ongrijpbare zwervende mensen is nog springlevend. Veel Roma zijn dit helaas niet meer.

De vooroordelen leidden ook dit jaar weer tot akelige toestanden zoals bijvoorbeeld in Ierland en Griekenland waar kinderen bij hun ouders werden weggehaald omdat ze blond in plaats van zwart haar hadden. De dienders hadden het weer eens mis. Foutje en de groeten, hier heb je je kind terug. Er worden ook Roma vermoord gewoon omdat ze Roma zijn.

Niet vreemd dat dit kan gebeuren in een wereld waarin politici gore racistische en andere onzin uitkramen over deze en andere mensen, de fascisten van Jobbik in Hongarije zullen zich vast gesterkt voelen en zeker niet gehinderd door uitlatingen van “onze” politieke leiders.

-Gilles Bourdouleix, member of the National Assembly, France:  “Maybe Hitler didn’t kill enough of them.”

– Zsolt Bayer, co-founder of the Fidesz Party, Hungary: These animals shouldn’t be allowed to exist. In no way. That needs to be solved — immediately and regardless of the method.”

Ik werd misselijk van de uitlatingen en die smoelen. Hier kan je er zo’n veertien zien. En zij wassen hun handen in onschuld?

3 gedachten over “Roma-vervolging en moorden in 2013”

  1. Goed stuk LRd…het is belangrijk wat je doet.
    Laat ik er nog een vijftiende aan dat smerige lijstje toevoegen: Mirjam Sterk van het CDA, de gore steunpilaar van het eerste bruine regime van na de oorlog en richtte met enige regelmaat haar giftige haat op…de Roma.
    Laat ik verder opmerken, nu we toch bezig zijn, dat ook Kees van der Staaij van de SGP heel wel in dat rijtje smeerlappen zou kunnen passen: hij vindt genocide iets om smakelijk om te lachen…

  2. Zoals we langzaam maar zeker begrijpen dat internationale problemen politiek ook internationaal moeten worden aangepakt, lijkt het nu als bij bestrijding van wereldwijd moslimterrorisme ook door te dringen dat de vanuit het verleden over een groot deel van onze wereld verspreide Roma effectief door de VN beschermd dienen te worden. De nationaliteiten zelf lijken daarin schromelijk en recent steeds meer te kort te schieten! Bij Roma speelt nu wellicht nog sterker dan bij antisemitisme en homohaat de wrange herinnering aan een verleden, dat reden werd tot de Universele Mensenrechtenverklaring.

Reacties zijn gesloten.