Rituele slachting

De afgelopen dagen waren we getuige van een bijzonder authentiek Nederlands gebeuren. De ene na de andere PVV-volksvertegenwoordiger nam afstand van de uitspraken van Wilders op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag. In totaal zestien statenleden, raadsleden, kamerleden en één Europarlementariër kondigden hun vertrek aan uit de partij waar ze geen lid van kunnen zijn. Zelfs de Telegraaf woelde genoegzaam in de ondergang van Wilders en kwam met een hoofdredactioneel commentaar. Wilders was een brug te ver gegaan. Jaren werd hem een podium gegund om zijn hetze uit te dragen en angst en haat onder de Nederlandse bevolking aan te wakkeren. Nu was het ineens te veel. Barbertje moet hangen en Barbarije blijkt midden in Nederland te liggen.

Wat er feitelijk gebeurt is iets heel anders. De kopstukken van Oud en Nieuw Rechts, waaronder menig oud-VVD’er en oud LPF’er, zien hun kans schoon om voor zichzelf te beginnen. Neem Joram van Klaveren die kort voor de gemeenteraadsverkiezingen nog door Wilders werd gepresenteerd als de toekomstige burgemeester van Almere. Niet lang geleden had Van Klaveren het Marokkanendebat in de tweede kamer aangevraagd en twee jaar geleden suggereerde hij derde en vierde generatie allochtonen een stempel te geven dat ze geen echte Nederlander zijn. Hij schreef een brief waarin hij afstand nam van de uitspraken van Wilders en vond dat de PVV weinig diepgang had. Hij schreef dat de PVV koersvast zou moeten ageren tegen islam, de multiculturele samenleving, de EU en links. Met andere woorden, als je het volk opruit, schoenmaker blijf bij je leest.

De meest opvallende reactie was van Europarlementariër Laurence Stassen. De ongekroonde koningin van het PVV-gewest Limburg stapte uit de statenfractie en gaat alleen verder als Europarlementariër. Stassen stond aan de wieg van de PVV. In 2005 was een bijeenkomst georganiseerd in huize Stassen, een vermogende familie in Echt, om Wilders te helpen de fondsen bij elkaar te harken voor zijn ambities. In ruil voor haar bemoeienissen werd zij lijsttrekker voor de provinciale en Europese verkiezingen en uiteindelijk voorzitter van de statenfractie en de Europese fractie van de PVV. Haar besluit komt op een kritisch moment. Zowel Stassen als Van Klaveren werkten met Wilders samen aan de samenstelling van de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen.

Ondertussen hebben de statenleden Flevoland en raadsleden van Almere te kennen gegeven dat zij nog niet echt opgestapt zijn en Wilders een allerlaatste kans geven zijn woorden terug te nemen. Dat gaat hij ze natuurlijk niet gunnen. Wilders is nog nooit teruggekomen van eerdere uitspraken. En bovendien, hij heeft al die jaren exact hetzelfde geroepen zonder noemenswaardige weerstand in de eigen gelederen. De breuk lijkt dus definitief en zal ertoe leiden dat we niet één maar minstens twee PVV-achtige partijen zullen krijgen in Nederland. Het racisme, de vreemdelingenhaat en ander extreemrechts gedachtegoed zullen niet verdwijnen maar zullen in nieuwe bewegingen en organisaties onderdak vinden. Een nieuw kleurtje, een nieuw naampje en het hele circus begint weer van voren af aan. Het tuig kan ook heel goed zonder Wilders verder.

Update 11:0 uur. Er zijn nog twee Friese statenleden opgestapt. De tussenstand is nu 18 minder.

5 gedachten over “Rituele slachting”

 1. Klopt Wltrrr, de mensen met extreem verongelijkte onderbuikgevoelens zullen niet verdwijnen. Wat wel fijn is, is natuurlijk dat ze nu verdeeld zijn en helemaal opnieuw moeten beginnen met structuur in de hetze aan te brengen. Want van samenwerking is in de komende decennia natuurlijk geen sprake :-)Met een beetje geluk vechten ze elkaar de tent uit en blijft het daarbij.

 2. Liever versplintert zonder daadkracht en draagvlak. Het mooie van rechts tuig is dat zij elkaar een mes in de rug steken. Laat zij elkaar maar bestrijden. Mes in rug door Rutte en Brinkman en co. Prachtig. Echte vrienden muahaha wat een afgang.

 3. Bewijst eens temeer hoe dom ze zijn en dat ze de dode tak zijn aan de boom der evolutie.

 4. Beste mensen; neem van mij aan of ik moet mij heel sterk vergissen (wat ik hoop) dat alles weer met een sisser afloopt bij de PVV.
  Het is bekend van Wilders zelf dat hij indien nodig qua standpunten omdraait als een blad aan een boom indien dit in zijn kraam te pas komt.(ex VVD er)
  En zo ook het Gross van zijn volgelingen; want het Gross van zijn volgelingen komt ongetwijfeld uit het minder intelligente deel van onze bevolking; want ik kan mij niet voorstellen dat een mens met een gezond verstand ooit op zo’n pias zal stemmen; of uit eigen belang om er zelf beter van te worden.
  Gisteren waren er volgens de berichten 8 dissidenten in Almere die de fractie en de partij de rug toe zouden keren omdat ze deze uitspraken van Wilders niet voor hun verantwoording konden nemen.
  Vanmorgen was het bericht dat deze 8 dissidenten hun negende fractie genoot die wel trouw aan Wilders wenste te blijven uit de fractie gezet hadden omdat die hun verkeerd verwoord zou hebben en zij dus ondanks alles wel trouw aan de partij wensten te blijven.
  Typerend voor dit soort mensen; eerst een grote bek en later kruipen ze weer in hun schulp.

Reacties zijn gesloten.