Rijk verdient 11,5 miljard aan gas; Groningers krijgen 100 miljoen en aardbevingen

De uiteindelijke bodemdaling rond Slochteren door gaswinning. Bron: Commissie Bodemdaling.
De uiteindelijke bodemdaling rond Slochteren door gaswinning. Bron: Commissie Bodemdaling.

Aardbevingen in het Groningenveld

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wint aardgas, onder andere uit de Groningse bodem (het Groningenveld). Door deze gaswinning ontstaan aardbevingen. Het gaat om ongeveer 50 bevingen per jaar. Het KNMI externe link: registreert deze aardbevingen. Op 16 augustus 2012 vond in de gemeente Loppersum een aardbeving plaats met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. Deze duurde langer dan voorgaande bevingen. Ook kwam er meer energie bij vrij. Onderzoek laat zien dat in de toekomst aardbevingen mogelijk zijn met een kracht tussen 4 en 5. (Rijksoverheid)

Onwrikbare minister Kamp (VVD) die eerst sociale zaken veranderde in a-sociale zaken, daarvoor defensie de nek heeft omgedraaid, Volkshuisvesting etc heeft gesloopt, mag nu de economie naar de knoppen helpen. Mensen in Groningen moeten niet zeuren, het land heeft hun gas nodig en dat kost dan wat huizen. Iedereen moet lijden onder het algemeen belang.

Ik vind het schandalig dat er 11,5 miljard wordt verdiend aan dat gas en dat er maar een miezerig bedrag van 100 miljoen tegenover staat voor de mensen die hier onder lijden. Ik vind het helemaal passen bij de Nederlandse koopmansdrift. Geld verdienen over de rug van anderen. Als het zo is dat Nederland alleen is toegerust voor dit gas (schijnt laag calorisch te zijn – wat dat dan ook mag zijn, ben absoluut geen expert) en het per se uit de grond gehaald moet worden in Groningen. Als dat aardbevingen met een kracht van 5 of meer op de schaal van Richter kan geven, dan is het toch zaak om te zorgen dat de boel daar veilig is en de mensen schadeloos gesteld worden? Of ben ik nu weer zo dom om dat te denken?

Afbeelding heb ik hier van overgenomen, lees ook stukje over ‘Onze delfstoffen’, begint net boven midden pagina.

 

8 gedachten over “Rijk verdient 11,5 miljard aan gas; Groningers krijgen 100 miljoen en aardbevingen”

 1. Keira, zoals blijkt heeft Kamp -hoe kan het ook anders- louter oog voor de economische belangen. Een vermindering van zo’n 20% aan gas, zo stelt hij, kost ruim twee miljard aan inkomsten. Oh, en huishoudens koken ook nog eens op gas!!!1!!!!1

  Tienduizenden woningen die kapot zijn & gaan, en zo’n 1% aan baten wat naar het Noorden terugvloeit. De rest: een zoveelste (pre-fab) Vinex-wijk in Almere etc.

  Ik wens Kamp dan ook met alle liefde en plezier, een door een zoveelste aardbeving veroorzaakte vallende baksteen op zijn bekrompen harses, wanneer deze wereldvreemde proleet eerdaags deze kant op komt.

  ___
  Overigens zie ik nu net een artikel, welke ik eerder heb gemist….

  https://krapuul.nl/blog/27235/waarom-zouden-de-groningers-op-de-pvv-stemmen/
  —Wist u dat de PVV zelfs TEGEN voorstellen heeft gestemd om meer infrastructurele investeringen te doen in het Noorden?—

  Dat Kamp maar snel een baksteen bovenop zijn botte harses moge krijgen, zodra hij eerdaags in Gr komt kijken. Een vallende baksteen, door een zoveelste aardbeving. Let wel.

 2. @1
  Het is tegen de REGELS om iemand lichamelijk ongemak toe te wensen maar dit is een grensgeval.
  (Ik zeg niets verder) 😆

 3. Touché, Arnold. Ik zal er rekenschap mee houden.

  Ik zeg verder ook niets…anders dan het vermelden van het aanwezige risico op een door een zoveelste aardbeving verzoorzaakte vallende steen, nogal wat groter is voor zij die dagelijks in een woning leven waar de scheuren van vloer tot en met plafond zichtbaar aanwezig zijn, dan dat er enig risico voor Kamp zelfe aanwezig is op een vallende steen op zijn bekrompen harses. Dit laatste, uiteraard, in de hoop dat die grijze massa (voor zover aanwezig bij Kamp) eens het werk gaat doen, wat deze behoort te doen. Zorg dragen voor o.a. de veiligheid van de burger i.p.v. te zeuren over een mogelijk verlies van twee miljard. Dan maar (tijdelijk) iets minder gas exporteren.

  Zonder gein. Ik heb enkele van deze woningen van binnen gezien. En dus ook de ‘reeds opgelopen schade’ aan deze. Huizenmarkt op slot? Restschuld? Deze mensen hebben binnenkort enkel nog maar ‘een krot’ om in te leven, i.p.v. de verder prachtige woningen die veelal voor nogal wat duizenden Euro’s zijn verbouwd.

 4. @3: Marc:

  [ Zorg dragen voor o.a. de veiligheid van de burger i.p.v. te zeuren over een mogelijk verlies van twee miljard ]

  Inderdaad, Om eens wat te noemen, Fyra kostte 7 miljard, en raar treintje rijdt niet eens.

 5. Gisteren avond bij een vandaag werd gezegd dat kamp vandaag en morgen groningen zou bezoeken .En menig slachtoffer had het over een warme ontvangst die hem te wachten stond ,wat ook heel begrijpelijk is als je de opgelopen schade ziet ,maar voor de neoliberaale gedachte van dit bruine kabinet heeft op dat punt schijd aan zijn bevolking .

 6. Iets meer achtergrond/ verdere info via een reportage van RTV-Noord (26-01).

  https://www.youtube.com/watch?v=UpTooJ9xMVg

  Let ook op de gebezigde ‘newspeak’ van de NAM woordvoerder. “Pro-actief” en ander stompzinnig geneuzel.

  @5, Jacob. Het extreme in deze, is het feit dat dit allemaal al jaren speelt. Meerdere waarschuwingen o.b.v. (onafhankelijke) onderzoeken zijn genegeerd door o.a. de overheid. Zo ook nu weer het rapport van de staatstoezicht. Twee miljard minder inkomsten op jaarbasis, aldus Kamp. Een kind die zeer wel mogelijk een vallende steen op zijn/ haar hoofd krijgt wordt door hem (en dus de overheid) alszijnde minder relevant gezien.

Reacties zijn gesloten.