Revolutie barst ook los in Syrië

De grootste demonstratie sinds de revolutie in Syrië is losgebarsten. In de oostelijke stad Deir Ezzor gingen zeker 350.000 mensen de straat op en in Hama zeker 150.000 mensen vertelt mensenrechten waarnemer van Syrië Rami Abdel Rahman aan Al Jazeera. Syrische veiligheidstroepen van Assad hebben zeker zeven betogers gedood bij demonstraties in Damascus.

Ook in de Idlib provincie en Deraa openden veiligheidstroepen het vuur op de demonstranten. In Deraa kwamen drie demonstranten om. Overal in Syrië zijn mensen de straat opgegaan. De troepen van Assad hebben sinds maart zeker 12.000 burgers gevangen genomen. Het volk eist nu hun vrijlating. Bij de demonstraties kwamen de afgelopen vier maanden in totaal zo’n 1600 mensen om.

Gaat Assad de zelfde weg als de andere heersers in het Midden-Oosten die inmiddels de laan zijn uitgestuurd of aan het pakken zijn? Officieel is Syrië een republiek, in de praktijk is het een dictatuur, maar dat wisten we allemaal al. Dat er dan toch zoveel mensen opstaan, met gevaar voor eigen leven, om aan te geven dat het genoeg is geweest. Ik heb daar diepe bewondering voor.

Inmiddels heeft Nederland wel ‘Foei, mag niet hoor!’ gezegd tegen de Syrische ambassadeur in Nederland, over het doodschieten van demonstranten.

1 gedachte over “Revolutie barst ook los in Syrië”

Reacties zijn gesloten.