Revolutie

Jarenlang heb ik met verwondering gekeken naar de verkiezingen in de Verenigde Staten. Wat een onbegrijpelijke standpunten houden vooral de Republikeinen, maar ook de Democraten er toch op na. Voor ons Europeanen is hun denkwijze haast niet te begrijpen.

Geschiedenis

Om ze te begrijpen is het noodzakelijk om terug te kijken naar hun geschiedenis. Ik zal het kort houden. In 1776 wisten de Amerikanen de feodale Engelsen na een bloedige burgeroorlog uit de nieuwe wereld te schoppen. De nieuwe wereld was vrij van een bovenklasse die vanuit het oude Europa de onderklasse constant gebruikte om zichzelf te verrijken. De Amerikanen spraken met elkaar af dat dit nooit meer mocht gebeuren. Vrijheid en geen verstikkende overheid meer. De vrijheid van het individu ging vanaf dat moment voor op de belangen van de staat.

Vrijheid

Sindsdien zijn de Amerikanen allergisch voor regels. De ene erger dan de ander, maar Mark Rutte en Geert Wilders worden door het grootste deel van de VS gezien als een verstikkende socialisten, die het volk regels op willen leggen. Allereerst betaal je in de VS 30% belasting. Daarvan kan de staat de meest noodzakelijke basiszaken regelen. Onderhoud wegen, brandweer, de politie en het leger. Voor de rest moet je zelf weten hoe je je leven inricht. Dit systeem maakt de mensen inventief, initiatiefrijk en betrokken.

Jaloers kijken onze politieke partijen naar de hoeveelheid vrijwilligers die politici op de been krijgen om hun soms onbegrijpelijke boodschap te verspreiden. Tot welke excessen dit systeem heeft geleid, weten we ook allemaal. Ook de Amerikanen weten dat. Maar liever excessen dan een overheid die gaat bepalen dat je een bepaald kledingstuk niet mag dragen. Wel grappig om te zien dat de VS met hele kleine stapjes opschuift naar het dichtbij gelegen Cuba. De staat wil namelijk bepalen dat iedereen verplicht een ziektekostenverzekering heeft. Dat doet pijn bij veel Amerikanen. Dat bepaal je zelf wel. Ben je niet in staat om het te regelen? Dan moet je zorgen dat je wel in staat bent om het te regelen, anders heb je pech. Zo is het leven. Verder heeft de VS 15000 Miljard Dollar schuld. Iedereen weet hoe ik daar inmiddels over denk. Staatsschuld leidt tot slavernij.

VS-systeem? Doodlopende weg.

Cuba

Naast de VS ligt Cuba. Hier hebben we het over het totalitaire socialistische systeem. De staat bepaalt wat goed voor je is. Dat doen ze van je geboorte tot aan je graf. Inventiviteit en initiatief nemen, wordt niet op prijs gesteld. Dit leidt namelijk tot nieuwe ideeën en eigenlijk moet alles bij hetzelfde blijven. Dat vond opa Fidel tenminste.

Wel grappig om te zien dat Cuba met hele kleine stapjes opschuift naar de dichtbij gelegen Verenigde Staten. Het regime heeft wel in de gaten dat vroeg of laat de mensen in opstand zullen komen, dus mag je sinds kort zelf bepalen in wat voor een auto je wil rijden en mag je, zij het zeer gecontroleerd door de staat, zelf een eigen zaakje opzetten.

Hoewel je beter op Cuba kan wonen dan in enkele omringende landen, zijn er nu een miljoen Cubanen gevlucht naar de VS.

Cuba-systeem? Doodlopende weg.

Nederland en Europa

Wij zijn gewend geraakt aan verstikkende regels. We hebben het niet eens meer in de gaten. De staat legt ons regels op, maar het zit er zo ingebakken, dat als we een clubje starten, we eerst de verstikkende regels beginnen op te zetten, alvorens we onze activiteiten beginnen. Je kan je afvragen hoe vrij je nog bent als je je aan zoveel regels moet houden.

Tel eens het aantal regels waar je aan moet voldoen als je een stukje in je auto gaat rijden. Stand van de lampen, lichtdoorlatendheid raam, profiel banden, gordels, papieren, enz. Voldoe ik niet aan de regels, kan ik rekenen op een steeds vetter wordende boete. Of dacht je soms dat je even voor de gein op je claxon mag drukken? Die tijd is geweest. Doe je dit toch, dan eet je de rest van de week droog brood. Zo is de regel nu eenmaal.

Verder mag je niet bepalen of je een pensioen afsluit en waar. Dat ze je geld daarna beleggen in riskante avonturen, daar heb je ook niets over te zeggen.

Ik kan kiezen uit verschillende politieke partijen, die allemaal hun eigen regels willen invoeren. De één wil dat ik volgens de verstikkende regels van de bijbel leef en de ander wil bepalen hoeveel ik mag verdienen. Ook partijen die de naam vrijheid meedragen in hun naam, willen het liefst van alles verbieden in het belang van het collectief en de veiligheid. Al jaren wordt geprobeerd om de regeldruk van de overheid te verminderen, maar juist daardoor blijken de regels juist toe te nemen.

We zijn nu zover dat de staat wil gaan bepalen wat voor kledingstuk je aantrekt en mensen die iets afwijkend willen gaan zeggen, wordt bij voorbaat de toegang ontzegd.

Het Europa-systeem? Doodlopende weg.

Revolutie

We zullen dus naar een nieuw systeem moeten, want de oude systemen lopen vast. Maar krijg dat maar eens voor elkaar. Iedereen wijst naar elkaar en probeert elkaar de schuld te geven van ons collectieve falen. Maar vasthouden aan het oude gaat niet meer werken. Ik ben dus voor een revolutie en alles op de schop. Weg met de huidige bange conservatieve politieke partijen. Tijd voor iets nieuws.

12 gedachten over “Revolutie”

 1. Niet helemaal waar, in de VS hebben ze vroeger wel gewoon gratis Uni’s en gezondheidszorg gehad. Het was pas in de Reagan tijd met zijn Reaganomics dat de ellende begon. Verder hebben ze juist veel verstikkende regels. Elke staatje heeft zijn eigen regeltjes, geloof word vaak bij wet geregeld. Er zijn soms de raarste wetten aangenomen.

  Het is een propaganda dingetje van de VS dat ze dat niet hebben en ons als verstikkend ervaren. Dat terwijl ze zelf bijvoorbeeld ECHT niks mogen. Ja er word weinig belasting betaald, maar dat is pas in de Reagan tijd ingevoerd. DIe wou de regering “uithongeren” om zo een kleinere regering te creëren en mensen dingen zelf te laten regelen.

  Okay harvard enzo kosten geld, maar “state Universities ” waren in de jaren 50 en 60 gewoon gratis.

 2. “De nieuwe wereld was vrij van een bovenklasse die vanuit het oude Europa de onderklasse constant gebruikte om zichzelf te verrijken”

  De grondwet is trouwens opgesteld door een (toen) nieuwe bovenklasse die al jaren bezig was zich te verrrijken

 3. 😀

  Weg met de huidige bange conservatieve politieke partijen. Tijd voor iets nieuws.

  Salonsocialist als ouwe D66-hippie: opblazen van het politieke bestel.

 4. #Saloonsocialist, leuk dat jij inzicht geeft in zoal de prietpraat op de verjaardagen met je PVV vrienden/aanhagers gaat.
  Er is geen ideaal systeem en elk systeem heeft zijn voor- en nadelen.

  Het is zeer oppervlakkig te noemen dat je op de traditionele Cuba-bashen ingaat, terwijl de Cubanse artsen zijn degene die de gewone bevolking in Zuid-America van de meest moderen kwalitatieve medische hulp voorzien. Maar dit hoor je natuurlijk niet op je verjaardagfeestjes.

  Terwijl wij de voor managers, investeerders, verzekeraars enorm profijten leverende en lucratieve Zorgmarkt op Amerikaans model aan het invoeren zijn. Ben je arm? ga alvast creperen, want het is de accountmanager van de verzekeraar die beslist of je rendabel ben of je liever de pil van Drion moet slikken. Het werkt kostenbesparend, toch?

  Je bent niet gezond – je eigen schuld.
  Je hebt geen poen – je eigen schuld. Zorg dat je poen heb en vooral onbegrensd. The sky is de limit.
  Want dan word je behandeld in een hotel vijf sterren.

  Een maatschappij kan niet zonder regels want de beschaving hang er aan vast.

  De slimme vraag is welke regels moet je juist handhaven of afschaffen.

  Helaas, Saloonsocialist (eerder SaloonLiberaal) tot nu toe heb je zeker blijk gegeven dat je niet veel van kan onderscheiden. Moet je hieraan werken.

 5. Salonsoc. `Wij zijn gewend geraakt aan verstikkende regels. We hebben het niet eens meer in de gaten. De staat legt ons regels op, maar het zit er zo ingebakken, dat als we een clubje starten, we eerst de verstikkende regels beginnen op te zetten, alvorens we onze activiteiten beginnen. Je kan je afvragen hoe vrij je nog bent als je je aan zoveel regels moet houden.

  Inderdaad. een voorbeeld: In onze huurwijk met oude huisjes staan voor de voortuinen al minstens een halve eeuw twee meter hoge heggen. Mag niet meer, men heeft vorige week alles tot 1.25 geschoren en dat wordt voortaan bijgehouden door de gemeente. (zullen werklozen straks wellicht verplicht moeten doen)
  Eén kale boel. Géén gezicht. Belachelijk! Zogenaamd voor de veiligheid. Weg privacy, `s zomers nooit meer teruggetrokken leven in de schaduw achter de haag, lezen, eten, ongestoord tuingenot.

  Veilig? Helemaal niet veiliger, want op slag kan iedereen naar binnen kijken vanaf de straat, kunnen ze precies zien wat je binnen hebt staan. Veel buurtbewoners vinden het ook niks. (heb luxaflexen dichtgetrokken)
  Ik ga dus een nieuwe heg of pergola plaatsen achter dat truttige hegje. In éigen voortuin! Zullen ze nog eens zien wie de langste adem heeft. Heb het nagekeken, men kan me niks maken.
  Alsof dus voortaan inkijk in tuin vanaf de straat is verplicht! Het zou me niet verbazen als er over enkele jaren voorschriften komen voor gordijnen en luxaflex. Ze zijn er gek genoeg voor!

 6. Voorbeeld van liegen waar je bij staat: ” Wat een onbegrijpelijke standpunten houden vooral de Republikeinen, maar ook de Democraten er toch op na. Voor ons Europeanen is hun denkwijze haast niet te begrijpen.”

  Weet je nog toen Jan-Peter zei dat George had Tony dit verteld, die op zijn beurt aan Jan-Peter had doorgegeven dat Irak zat op het punt met zijn massavernietigingswapens ons aan te vallen. Hebben ze die oorlog toen lekker gezellig met mekaar afgesproken. Ze begrepen elkaar zeer goed.

  Jahoor, zei toen Jan-Peter ik begrijp ze zeer goed.
  En met de politieke elite zijn ze het zeer goed blijven begrijpen.

 7. @6 Ik heb ooit ergens een soort columnpje gehad “Waarom Amerikanen en Nederlanders elkaar nooit zullen begrijpen”. (Er was zelfs nog een luchtvaartmaatschappij die dat als boekje aan reizigers NL-VS wilde aanbieden, maar daar kwam helaas van alles tussen.)

  Misschien toch maar eens oppoetsen voor Krapuul. 😉

 8. Citaat uit verkiezingsprogramma:

  “De PVV zet zich in de Kamer in voor 25 procent merkbare administratieve lastenverlichting
  op korte termijn. Daarnaast moet gaan gelden: één nieuwe regel erbij, twee weg. Dat dwingt
  de overheid aan te geven welke regels er moeten verdwijnen.”

  Welke regels zijn er nu verdwenen? of mag deze ook toegevoegd worden aan de ellenlange lijst van loze verkiezingsbeloften?

 9. @5 Bij ons zijn een paar jaar geleden de straatlantaarns (voor en achter) ’s nacht op driedubbele sterkte gezet, ook al in verband met “veiligheid”. Ik heb toen gemeld dat dat vooral handig was voor inbrekers omdat je vanuit je huis niets meer zag van wat er op straat gebeurde (je zag alleen nog maar die lampen) en dat die driedubbele sterkte fantastische schaduwen gaf om je als inbreker in te verstoppen als er mensen langsliepen.
  Ik vermoed dat ze het hebben uitgetest, want ze stonden opeens allemaal weer gewoon. 😆 (Klagen zou dus mogelijk kunnen helpen, eventueel vergezeld door een briefje van je verzekeringsinspecteur die het in mijn geval ook al 10x niks vond.)

  PS. verzekeringsinspecteurs hebben soms verrassende tips als het gaat om inbraakpreventie, die vaak hééél anders zijn dan tips van de politie. Zo is de politie een ferm voorstander van al dan niet automatisch aanknippende nachtelijke buiten- en binnenverlichting, terwijl de verzekeringsmeneer me meldde dat “als er één ding is waar inbrekers de pest in hebben (behalve natuurlijk iemand tegenkomen in een huis waarvan ze dachten dat het verlaten was), dan is dat het moeten gebruiken van een zaklantaarn, want dat valt onwijs op.”

 10. #9
  Uit veiligheidsoverweging heb ik rondom het huis camera’s geplaatst. Ik ga alleen de deur uit als ik weet dat er politie in de buurt is. Zo gauw ze de straat uit zijn ren ik als een gek weer neer binnen.

  (NB: Er bestaat wel degelijk een effectief middel om tenminste enigszins mensen het idee te geven dat je thuis bent, door via timers af en toe lichten te laten branden en/of de tv of radio aan en uit te schakelen.
  Echter, Inbrekers hebben overigens een heel eenvoudige test daar weer tegen. Gewoon een blaadje of papiertje tussen je voordeur. Zit hij er de volgende dag nog, dan is er grote kans dat je met vakantie bent.)

 11. @10 Toen ik nog studiowerk deed vond de verzekeringsinspecteur dat mijn buren eigenlijk *mij* moesten betalen voor het inbraakvrij houden van het hele blok, omdat ik een slaap/waak-patroon had waar geen touw aan was vast te knopen: werken tot mijn oren moe waren, stukkie slapen, opstaan, flinke bak kofiie en weer aan het werk. Daar zat een soort 26 à 28-uurs cyclus in, maar soms ook weer helemaal niet als er bv sprake was van een spoedklus of een naderende deadline. Inbrekers konden dus niks plannen omdat ze geen idee hadden wanneer er in het blok iemand (ik dus) bv de volgende dag of het aanstaand weekend wakker was.

  Voor het blok aan de overkant werkte het niet, daar hebben ze in die tijd een auto van een agent gestolen. :mrgreen:

 12. Er is maar 1 goed systeem.
  En dat is een dictatuur met een goede dictator… alleen jammer dat:
  a: macht corrumpeerd dus hij blijft niet “goed”
  b: hoe regel je opvolging,

  maar voor de rest is het altijd schipperen…
  leg je er maar bij neer, het komt nooit meer goed…..

Reacties zijn gesloten.