Requisitoir tegen een partij van leeghoofden en zakkenvullers

De huiseconoom van Nederland is jarenlang verbonden geweest aan de Partij van de Arbeid. Het is mij niet helemaal duidelijk of hij totaal gebroken heeft met deze partij, in mijn tijd bij De Groenen werd hij als denker voor deze richting gevierd. Wat een opmerkelijke wending zou mogen heten, maar iedereen heeft recht van mening te veranderen.

Dat Heertje wellicht sinds de beruchte godbetert naar Joop den Uyl vernoemde lezing van drs. W. Kok in 1995 deze partij de rug toegekeerd heeft valt niet uit te sluiten, maar als hij gebleven is dan als dissident in die partij waarschijnlijk.

Het sterkste requisitoir “van binnenuit” door iemand die door de apparatsjiki en goedverdienende handen-in-de-zakkenstekers zal worden weggewoven als irrelevant, op het inmiddels allang vijandige terrein van de Volkskrant.

Maar zelden heb ik zo’n betoog gelezen tegen de totale nietsigheid van deze club die de sterke en sociale knollen als nog oneetbaardere citroenen door de strot duwt van een hard weglopend electoraat. “Ze begrijpen ons niet, we moeten het uitleggen, ze merken nog niet de gevolgen van ons heilsbeleid”.

Ja, “ze” merken het juist wel, Diederik, Lodewijk enzovoort enzovoort.

Proeve:

Sterker nog, perverse financiële prikkels maken van hulpbehoevende kinderen in de jeugdzorg winstgevende en werkgelegenheidscheppende producten ten behoeve van tientallen elkaar de financiële bal toespelende instellingen met de formele karakteristieken van een criminele organisatie, omdat de kinderen om wier bescherming het gaat uit beeld zijn verdwenen. In Amsterdam onder het toeziend oog van de voormalige wethouder Pieter Hilhorst.

5 gedachten over “Requisitoir tegen een partij van leeghoofden en zakkenvullers”

 1. De ratten verlaten het zinkende schip, maar dat is iets te scherp uitgedrukt. Zijn uitbarsting verbaast me niets. Heertje heeft altijd getracht oog te houden voor de waarde van alles wat niet in de economie van pas komt.

  Alweer 40 jaar geleden kreeg ik les adhv “de kern van de economie” van Heertje. Het belangrijkste wat ik toen opstak was hoezeer de banken geld scheppen vanuit het niets. Het grote verschulden van de bevolking aan de hypotheken begon toen net. Gevolgd door het graaien.

 2. De analyse van Heertje kan ik grotendeels onderschrijven. Maar niet dat D66 en SP constructieve partijen zijn. D66 lijkt zich nog te koesteren onder het imago van verlichte liberaal Van Mierlo, maar is inmiddels op economisch gebied neoliberaler dan de VVD. En de SP roeptoetert vooral, maar ontbeert veelal zinnige ideeën.

 3. En daar kunnen de ratten Asscher, Samsom, Klijnsma, Cohen, Bos, Hilhorst en noem ze maar op het mee doen.
  Minder graag, veel en veel minder graag van dat schorem met lege hoofden en volle zakken….

 4. ook ik heb les van heertje gehad en ik herinner me hem als een echte sociaal demokraat.
  Maar voor de fuhrers van de pvda moeten arbeiders zich nog gedragen als in 1948.
  Wakker worden plucheklevers en zakkenvullers,
  als jullie werkelijk de sociaal democratische waarden hadden uitgevoerd , dan hadden niet honder duizenden nederlanders in hun wanhoop op een foute party gestemd.

Reacties zijn gesloten.