‘Religieuze gemeenschappen staan niet los van politieke ontwikkelingen’

Het Noorse drama doet de discussie over verantwoordelijkheid weer oplaaien. Ook orthodoxe christenen liggen in sommige media onder een vergrootglas: hun islamofobie zou excessen als de aanslagen van Breivik in de hand werken. Noorse Joden vrezen voor hun positie vanwege de pro-Israëlische houding van de terrorist.

Godgeleerden Elisa Klapheck en Gerard de Korte van het Theologisch Elftal over de religieuze motieven van Anders Breivik. Moeten religieuze instituties het voortouw nemen om gewelddadige acties zoals in Noorwegen tegen te gaan?

Absoluut, vindt rabbijn Elisa Klapheck. Allereerst dient de Joodse gemeenschap volgens haar duidelijker uit te dragen dat sympathiseren met Israël niet gelijkstaat aan moslimhaat.

Trouw.nl

2 gedachten over “‘Religieuze gemeenschappen staan niet los van politieke ontwikkelingen’”

  1. En dat word moeilijk mevrouw Klapheck, gezien de rechtse haviken in Israël dat graag propageren en sponsoren in het buitenland. Ik weet ook wel dat de meeste Israëliërs niet zo zijn en hele aardige mensen zijn, maar het word heel moeilijk deze leugen van extreem rechts te bevechten als zij zich gedragen alsof “tegen hun” tegen Israël is. Je word er wat moedeloos van soms, omdat het niet eerlijk is tegenover Israëliërs en tegenover andere mensen.

    (Mocht ze het hier lezen. Die kans is zeeeeer klein :))

  2. Verwarrend, Elisa is een oudtestamentische mansnaam.
    In Nederland kennen we bijvoorbeeld de dominee-dichter Elisa Laurillard.
    Maar Klapheck is de enige vrouwelijke rabbijn van Nederland.
    En het is ook een taak om duidelijk te maken dat moslimhaat geen aanbeveling is voor sympathiseren met Israel.

Reacties zijn gesloten.