Rekenkamer zwakte JSF rapport af één dag vóór publicatie

Officieel worden wij, het plebs, verondersteld te geloven dat Hennis-Plasschaert, volgens een scenario dat door de meeste filmregisseurs als te plat en te flauw zou worden afgewezen, precies één dag vóór de essentiële bekendmaking nog uiterst vitale informatie achterhaald zou hebben waarna de Rekenkamer zei “Oh, maar zit dat zó! Waarom heb je dat dan niet metéén gezegd, lieve Jeanine??” om vervolgens het rode potlood ruimhartig te hanteren en passages als “In 2009 signaleerden wij een vrijwel eenzijdige focus op de JSF als vervanger voor de F-16. In de nota is dit beeld niet veranderd.” en de conclusie “dat er na 2001 eigenlijk geen serieuze kandidatenvergelijking heeft plaatsgevonden” met een ferme streep door te halen.

Beetje vreemd dat deze conclusie, waarvan iedereen met meer dan 3 hersencellen wéét dat die gewoon klopt, blijkbaar na één faxje van Jeanine op Prinsjesdag door de plee wordt gespoeld. Het was de afgelopen vijftien jaar namelijk niemand opgevallen dat er in de Nederlandse politiek een eenzijdige focus was op de JSF.

Waarschijnlijker is het dan ook dat Jeanine samen met minister Dijsselbloem de Rekenkamer een offer they couldn’t refuse heeft gedaan. Vervolgens publiceerde de Rekenkamer echter alsnog de oorspronkelijke versie. Ik krijg de indruk dat het binnen de Rekenkamer dus ook niet helemaal koek en ei is, en er daar tenminste nog enige mensen aanwezig zijn die een laatste bastion tegen de totale corrumpering van de Nederlandse politiek proberen te vormen. Maar dat moest dan weer rechtgepraat worden door een handlanger van dit kabinet binnen de Rekenkamer met het volgende staaltje doublespeak:

Een woordvoerder meldt dat dit is gebeurd om ’transparant’ te zijn en zeker niet om aan te geven dat de Rekenkamer eigenlijk toch vindt dat Defensie er uitsluitend op uit was om de JSF aan te schaffen. ‘Wij willen juist voorkomen dat de suggestie wordt gewekt dat er twee versies van het rapport zouden zijn’, aldus de zegsman. (Volkskrant)

Nou, misschien wil Diederik Samsom dit ook nog even allemaal meenemen in zijn pogingen om weer eens een en ander uit te leggen aan de diverse getourmenteerde PvdA-leden in den lande, die inmiddels niet anders dan aan een exponentieel toenemende vorm van cognitieve dissonantie ten prooi moeten zijn gevallen. Als zijn poging tot uitleg niet slaagt voorzie ik een electorale afgrond voor de PvdA waar ze, terecht, nooit meer uit zullen komen.

11 gedachten over “Rekenkamer zwakte JSF rapport af één dag vóór publicatie”

 1. helaas helaas Laurent de superboboos by de PVDA komen overal mee weg…
  omdat veel nederlanders niet al te slim zyn en terecht niet op Wilders willen stemmen,
  maar Roemer heeft het staatssocialisme nog niet afgezworen .
  daarom by gebrek aan beter zal de PvdA blyven bestaan..
  overigens in europees verband is de constitutionele monarchie nou niet zo democratisch (geen gekozen minister president, geen gekozen burgemeesters etc.)

 2. @1 richard,

  “helaas helaas Laurent de superboboos by de PVDA komen overal mee weg…”

  Ik vrees dat je gelijk hebt. Zolang het alternatief voor de PvdA nog in ontwikkeling is – dus niet de ‘volkseigen’ socialisten van de SP – blijft de partij stemmen vergaren.

 3. Met dit gegeven zullen we er ook maar van uit gaan dat de rest van het rapport van de rekenkamer ook bijgesteld is .In het voordeel van de coalitie .

 4. En nadat die vragen beantwoord zijn gaat de PvdA zeggen dat ze niet akkoord gaan met de JSF HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA!

 5. Vandaag werd er aan de deur gecollecteerd tegen kanker……. Ik hoef verder niet uit te leggen dat onze (den haag) prioriteiten bij verkeerde zaken ligt.

 6. Meer demonstranten voor “links” dan dat PVV miskleuntje in Den Haag. We zijn nog niet helemaal vergeten wat de NSB heeft geflikt. Beetje offtopic maar ff voor als PVV en Jantje meelezen. Weer die vervelende feiten… Je zou maar rechts zijn..

 7. Het blijkt dat er speciale helmen nodig zijn ,die ook deel uitmaken van zowel de besturing van computers als de andere systemen .Deze helmen kosten per stuk tussen de 100.000.en 150.000.dollar leuk kosten plaatje .

 8. @9

  Het meest hilarische van: “Het blijkt dat er speciale helmen nodig zijn ,die ook deel uitmaken van zowel de besturing van computers als de andere systemen”, is en blijft het gebrek aan ‘achteruitkijkspiegels’ m.b.t. ‘de JSF’.

  Via een ‘Drone’ is het ‘elektrotechnisch’ mogelijk om een ‘Fokker’ neer te halen. Pssst.

 9. Die helmen horen er gewoon bij, dat vind ik niet zo’n punt. Alle moderne helmen hebben een flinke prijskaart. Alleen de systemen die data rechtstreeks aan je oog voeren kosten al minimaal 25.000 dollar en lopen al heel snel naar de 75.000 dollar en meer. En dan heb je nog niet eens een helm, zuurstofmasker enz enz. Nog wat listigheden er bij en je zit zo boven de 100.000 dollar.
  Da’s heel veel geld, maar geen argument. Bij ieder nieuw toestel zouden dure helmen komen.

Reacties zijn gesloten.