‘Regering speculeert met belastinggeld’

Door subsidies en uitgaven te vervangen door garanties en kredieten zien de cijfers er mooier uit dan ze zijn en geeft de rijksbegroting een steeds minder goed beeld van de rijksfinanciën. Het is tijd voor meer terughoudendheid en nieuwe begrotingsregels, betoogt econoom Mark Sanders.

De Miljoenennota lag vorige week al op straat en al snel volgden de officiële stukken bij de begroting. Als de tekenen niet bedriegen wordt het in 2012 geen feest. Gelukkig is er ook goed nieuws. Afgelopen week bleek dat de regering met haar noodkrediet aan ING toch maar mooi een rendement van 17 procent heeft gehaald. Bij Aegon was dat zelfs 18 procent. Uiteraard haalde dat ‘succes’ de Miljoenennota.

Zo werkt onze rijksbegroting namelijk. We boeken alleen inkomsten en uitgaven in. Een lening aan een bank of verzekeraar komt in de boeken als een bezitting en als de rente binnenkomt boeken we dat als inkomsten. De door ING betaalde rente was dus een meevallertje en een mooie opsteker voor De Jager, toch? (‘Regering speculeert met belastinggeld’- Volkskrant)

Huishoudboekje Rutte – De Jager is dus helemaal niet op orde! Verre van dat! Willen de Tweede Kamerleden eens uit hun lethargische slaap komen????????

3 gedachten over “‘Regering speculeert met belastinggeld’”

 1. Helemaal eens met dit stukje.
  Ook garantie voor Europa horen mijn inziens daarbij.
  Maar er is nog meer mis.
  Ieder jaar gaat men uit van economische groei.
  En daarbij mag een begrotingstekort van 3%.
  Dat betekent gewoon 3% groei van de schuld.
  Laat staan als er een recessie komt.
  Wij linksen staan bekend ( als het nu waar is of niet ) als mensen die het niet zo nauw nemen met de begrotingsregels.
  Daar moet beslist verandering in komen.
  Willen we zorgen dat onze kinderen nog een behoorlijk leven in welvaart hebben, zijn begrotings overschotten een must.
  Dat wil niet zeggen dat in een recessie nog meer de koopkracht onder vuur moet komen te liggen.
  Maar rijkeren meer belasten.

 2. Dus eigenlijk mag onze Geert, Mark en Maxim die oude PVDA’er Wouter Bos wel bedanken voor zijn steun aan de banken die zich nu met winst terug betaalt :). Zal wat zuur zijn daar. 😛

 3. Dehnus Schreef:

  Dus eigenlijk mag onze Geert, Mark en Maxim die oude PVDA’er Wouter Bos wel bedanken voor zijn steun aan de banken die zich nu met winst terug betaalt . Zal wat zuur zijn daar.

  Inderdaad. 😛

Reacties zijn gesloten.