Rechters: tweet Yasmina Haifi valt onder vrijheid van meningsuiting

Yasmina Haifi is door haar werkgever, het ministerie van Justitie, in 2014 te zwaar gestraft vanwege een omstreden tweet.
De uitlating van Haifi, die publiekelijk fel werd veroordeeld en leidde tot voorwaardelijk ontslag, viel volgens de rechters onder de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren. Een schriftelijke berisping had volstaan. Ze heeft nu recht op een nader te bepalen schadevergoeding.
De uitspraak van de rechtbank is vergelijkbaar met de uitspraak die de Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren (AGFA) in 2015 over deze kwestie had gedaan.

Terug naar de zomer van 2014. Het was de zomer waarin IS(IS) enorm in opmars was en met gruwelijke slachtpartijen de aandacht trok.  Yasmina Haifi was destijds als HR manager werkzaam bij het Nationaal Cyber Security Center en maatschappelijk actief bij de PvdA en voorzitter van het Actiecomité Herstel van Vertrouwen. Dit comité was een burgerinitiatief dat het „beschadigde vertrouwen van met name allochtone burgers in de politie” wilde herstellen.

Op 12 augustus 2014 twitterde Haifi: ‘ISIS heeft niets met Islam te maken… is vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwart maken’.

Haifi baseerde haar uitspraak mogelijk op een hoax die eerder in de zomer van 2014 verspreid was door het Iraans staatspersbureau INRA. Volgens dit persbureau zou Edward Snowden hebben onthuld dat ISIS een project zou zijn van de Verenigde Staten en Israël. Later werden vergelijkbare complottheorieen ook elders de wereld in geslingerd, zoals hier en hier en hier.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Republiek allochtonië