Recessie in de VS, maar niet op Black Friday

Vrijdag 25 november was de vrijdag na Thanksgiving in de VS. Deze vrijdag staat bekend als Black Friday. Veel mensen zijn dan vrij en gaan al voor de inkopen van kerstcadeaus op pad. De meeste werknemers in de VS hebben niet zoveel vrije dagen als wij. Dus zo’n dagje extra komt mooi uit.

Kijk wat er gekocht wordt, het kan niet op! Zoals zo vaak met dit soort dingen sta ik echt 😮

Dan te bedenken dat de armoede in de VS alleen maar erger wordt. Op dit moment leeft tussen de 14 en 15% (bijna 45 miljoen mensen: 1 op 8 van de volwassenen en 1 op 4 van de kinderen) in armoede (de armoedegrens ligt in de VS voor een alleenstaande op een jaarinkomen van minder dan 8000 dollar) en zijn de mensen afhankelijk van voedselbonnen. Ja die hebben ze in de VS. Daar krijg je geen geld dat je naar eigen inzicht mag besteden, maar je krijgt voedselbonnen, net als wij in de oorlog. Eten op rantsoen.

Circa 50 miljoen mensen hebben geen ziektekostenverzekering, omdat die onbetaalbaar is. Als je geen verzekering via je werkgever hebt en hem zelf moet betalen is dat ca. 800 dollar per maand! In de VS wordt het meeste van de hele wereld uitgegeven aan allerlei medische dingen, vaak onzindingen door hen die geld zat hebben en er wel voor kunnen betalen. Maar de mensen die geen verzekering hebben, mogen gewoon dood gaan. Pech, ziek zijn en dood gaan is een keuze. De hervormingen die president Obama wilde doorvoeren opdat iedereen een basisverzekering zou hebben, stuitte op zoveel weerstand omdat die VS bewoners dan gelijk weer die socialisme = communisme paranoia krijgen.

Het verschil tussen arm en rijk wordt alleen maar groter in de VS. Nederland volgt dit land op de voet, met dit rare ‘nergens mee bemoeien’ kabinet. Iedere burger mag het hier ook zelf uit gaan zoeken. Geen staatsbemoeienis, wel betalen voor een uitgebreide staat, waar mensen zitten die dikke salarissen krijgen en ook een wachtgeldregeling die te gek is. Van ons aller belastinggeld. Wij, belastingbetalers, betalen onze eigen kwelgeesten. Wel bizar.

 

 

4 gedachten over “Recessie in de VS, maar niet op Black Friday”

  1. (de armoedegrens ligt in de VS voor een alleenstaande op een jaarinkomen van minder dan 8000 dollar)

    Vroeger lag die armoedegrens trouwens hoger, maar Bush jr. kwam op het briljante idee dat je het aantal Amerikanen dat in armoede leefde het beste kon terugdringen door de armoedegrens te verlagen.

    “Nou, dat heb ik toch maar mooi geregeld,” moet hij hebben gedacht. “Nu alleen nog een manier verzinnen om 1 miljoen Irakezen en één invalide Chinese kleermaker over de kling te jagen.”

Reacties zijn gesloten.