Radio Laken Internationaal

Een witte vlag uithangen (wit laken?!) als teken van republikeinse gezindheid 30 april aanstaande?
De vorige keer was een oproep hiertoe naar ik mij meen te herinneren ter gelegenheid van wat de Vrouwenstaking werd genoemd, 30 maart 1981. Als je echt niet kon meedoen werd je gevraagd een wit laken buiten je raam te hangen. Mijn buurvrouw J. had er een, die ging echt niet staken – wie zou haar loon doorbetaald hebben? – maar ik vond het al heel wat dat zij dat laken had uithangen. Ik heb er verder (zo goed als) geen gezien die dag. Het is ook een zwak teken.

De witte vlag is een teken van overgave, een oproep tot “geen geweld”. Ik weet trouwens niet eens of ik nog wel witte lakens heb, het heugt mij niet.

Toch heeft Nederland natuurlijk wel zijn “witte revolutie” gehad.
http://www.youtube.com/watch?v=62yWU4ryrgI
My white bicycle, Tomorrow

In Rusland was de “witten” juist de aanduiding van de tegenstanders van de revolutie.

Het is in huize Kluft al besproken of Nederland niet – zoals Spanje bijvoorbeeld – een “republikeinse” vlag heeft.
Akelig genoeg is dat nu juist het rood-wit-blauw, waar de monarchisten mee op de loop zijn gegaan. Nederland, vroeger bekend als De Republiek zonder meer, ik zeg het nog maar even.
Als er gevlagd moet worden, dan de rode.
is er in het Nederlands een lied over de rode vlag?

Billy Bragg & Dick Gaughan
In Groot-Brittannië denkt men vooral bij de Labour Party dat het alleen op de wijze van O denneboom kan.

Maar ja, veel republikeinen in Nederland – toch al zo’n zeldzaam volk – zijn zo rechts als de pest, je begrijpt het niet.

Het was nog een heel karwei hier een afgeronde uitvoering van te vinden. Waarom zou ik mij voor de beelden excuseren als deze voorafgegaan zoniet verstoord worden (wellicht) door kapitalistische propaganda?

Als ik er even over denk herinner ik mij wel met een rode vlag gedemonstreerd te hebben, niet met het meestal aan anarchisten toegeschreven rood/zwart. Omdat het te veel uitleg vergt – alsof de rode daar niet om vraagt (Charlie Chaplin weet u wel…). Maar dat is wijsheid achteraf.

Ik zeg het maar even vantevoren: anarchisten zijn socialist, hoed u voor de predikers van het tegendeel; het omgekeerde is niet vanzelfsprekend…

2 gedachten over “Radio Laken Internationaal”

  1. [ anarchisten zijn socialist, [..] het omgekeerde is niet vanzelfsprekend ]

    ” incompatibilité des humeurs” ?

  2. Waarmee ik slechts zeggen wil dat ik een moeilijk mens ben blijkbaar, omdat ik eigenlijk alleen hoop met rust gelaten te worden door welk maatschappelijk systeem dan ook. Dat stuit vaak tegen de borsten, ik snap echt niet waarom, ook door socialisten die mij vaak niet “moeten”.
    Theoretisch zouden anarchisme en socialisme uit/inwisselbaar “horen” te zijn wat mij betreft.
    Als anarchist weet ik wat socialisme is, maar socialisten willen, vaak per definitie, niets met anarchisme te maken hebben.
    Wie weet hoe dat komt mag het zeggen : )

Reacties zijn gesloten.