Racist! Fascist! Zinvol geroep?

Of het zo verstandig is om voortdurend vergelijkingen met Hitler en nazi’s te maken betwijfel ik. Krijgen we door dit te doen de waanzin van een groot deel van de bewoners van dit land ermee op een ander spoor? Komt zo de broodnodige verandering in de geesten van mensen op gang met als resultaat dat deze geen samenleving meer willen zoals Wilders en zijn volgelingen voor ogen hebben?92550

Ik ben geen politiek strateeg, dat wil ik ook niet zijn, maar mijn intuïtie zegt dat dit geen goede manier is om het wiel, dat steeds sneller naar de kant van het barbarisme draait, weer de andere kant op te krijgen waar empathie, beschaving, redelijkheid en compassie zich bevinden.

Motivatie komt van binnenuit. Mensen veranderen omdat ze zelf keuzen maken en niet omdat ze gezegd of toegeschreeuwd wordt dat ze dat moeten doen. De verhitte nazi!!-schreeuwerij vind ik hoofdzakelijk geestvernauwend ook al haalt het misschien wat van de terechte en begrijpelijke woede en frustratie weg. Het verstart de vrijheid van geest die juist zo nodig is om te kunnen blijven denken. Ik ga er niet in mee, voel me er niet in thuis en zie de zin er niet van. Ik zou niet weten hoe mijn streven naar een wereld van Vrede en Vrijheid er sneller door gerealiseerd kan worden. Of zie ik iets over het hoofd, dat kan uiteraard ook.

Het geschreeuw wordt sterker, maar de argumenten niet. De negatieve lading van de woorden fascist of racist erodeert met de dag naarmate het vaker en naar mijn mening teveel wordt gebruikt. Het gaat niet meer om de inhoud van deze woorden, maar het is een associatie geworden, een gevoel van afkeer en emoties waarover gestreden wordt. In dat laatste kan je met zijn allen verzuipen. Misschien heeft dat ook te maken met het feit dat ik problemen graag fundamenteel en voor langere tijd wil oplossen, de waan en het geschreeuw van de dag overstijgend.

De loopgraven worden gebouwd, dat lijkt me niet zo goed, er blijft dan niet veel anders meer over dan vechten op een manier die ik niet wil en kan. Dualisme, in de breedste zin van alle betekenissen, gaat op deze manier over in een dodelijk duel. Dan is het echt afgelopen.

49 gedachten over “Racist! Fascist! Zinvol geroep?”

 1. Het hangt er vanaf met wie je te maken hebt. Sommige exemplaren zijn zo stompzinnig dat terugbeuken de enige optie is.

 2. Laurent:

  En daarna? Of zijn er voldoende exemplaren voorhanden om het een tijd uit te kunnen zingen? 😉

 3. Nou die types zullen er altijd zijn, maar er waren tijden waarin je er een stuk minder last van had.

 4. Succes met het vinden van ‘empathie, beschaving, redelijkheid en compassie’ bij de achterban van Wilders. Ik zou niet iedere PVV-stemmer per definitie als ‘nazi’betitelen, maar kleinburgerlijk, rancuneus, egoïstisch schorem is het natuurlijk wél.

 5. Zeer zeker zinvol geroep want een volk dat niet van haar geschiedenis leert is gedoemd deze te herhalen.

  Om met Martin Niemöller te spreken :

  Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen;

  ich war ja kein Kommunist.

  Als sie die Sozialdemokraten einsperrten, habe ich geschwiegen;

  ich war ja kein Sozialdemokrat.

  Als sie die Gewerkschafter holten, habe ich nicht protestiert;

  ich war ja kein Gewerkschafter.

  Als sie die Juden holten, habe ich nicht protestiert;

  ich war ja kein Jude.

  Als sie mich holten,

  gab es keinen mehr, der protestieren konnte.

  Maar ! Schreeuwen zonder puntsgewijs het gedachtengoed van Blonde Dolly te vergelijken met het in de grond zelfde gedachtengoed als de mislukte kunstschilder uit Linz is niet produktief.

  Daarom MOET de vergelijking steevast gemaakt worden, maar mét bewijzen.

  Vergelijk bijvoorbeeld deze twee films eens :

  http://youtu.be/CIQp31Oyn70

  http://youtu.be/DUqPwQU2hUg

  En kom me dan nog eens vertellen over hoe de heer Wilders NIET vergeleken kan worden met de Nationaal Socialisten.

 6. Pyt:

  Ik zeg toch niet dat ik dat bij de (huidige) achterban van Wilders zoek? Maar mijn vraag is of er op deze manier iets bereikt wordt. Zo ja, dan zou ik wel willen weten wát want ik zie het echt niet.

  [ kleinburgerlijk, rancuneus, egoïstisch schorem is het natuurlijk wél ]

  Ja, en wat nu?

 7. JJB:

  Zo zinvol was het blijkbaar niet, want we zitten nu weer opgescheept met zo’n rotzooi, er is dus niets blijvend veranderd.

  [ En kom me dan nog eens vertellen over hoe de heer Wilders NIET vergeleken kan worden met de Nationaal Socialisten ]

  Ja, dat kan en heb ik 1000 keer gehoord en gelezen. Verandert dat iets?
  Daarbij ontken ik de vergelijking nergens.

 8. @Le Roi

  In de gracht gooien? Stemrecht ontnemen? Keihard uitlachen? Dát is wat je moet doen met fascistoïde, rancuneus schorem. Er wordt veel te moeilijk gedaan. Stem je PVV, dan heb je dús geen enkele moeite met fascistisch gedachtengoed. Voor zo iemand heb ik geen begrip en op zo iemand hoef je geen ingewikkelde strategieën los te laten. Terug in het hok met dat tuig. Betreft het familie of vrienden? Banden verbreken.

 9. @ LRD, dat was niet rechtstreeks naar jou bedoeld. Meer in algemene zin. Éénieder die de overeenkomsten tussen : “Der Ewige Jude” en “Fitna” niet ziet, qua techniek, qua retoriek en zelfs wat de grafieken en animaties betreft is in mijn ogen blind.

  @ Pyt. Zorg dat je zelf nooit zelf de Fascist wordt door Fascisten actief aan te vallen.

  Alleen wanner je aangevallen wordt is verdediging legitiem.

  Stalin was Communist, maar het regime was in de grond en uitvoering Autoritair, moorddadig en vergelijkbaar met Nazi Duitsland.

 10. Ik ben oprecht van mening dat LeRoidanse een hele zinvolle vraag stelt. Tegelijk constateer ik dat niet terugbeuken zoals Laurent dat noemt bij schorem dat er gewoon om vraagt bejegend te worden op die manier, verdomde lastig is. Ze vragen erom. Empathie jegens anderen zit erbij die lui niet in en zal er ook nooit inkomen, voor feiten zijn ze niet gevoelig, ze zijn inherent onbeschaafd en immoreel en zo langzamerhand een plaag. En ik vind dat de optimale hoeveelheid van die tokkies in dit land nul is.
  Tegelijkertijd tracht ik verder mensen die wél er blijk van geven enige beschaving te bezitten vriendelijk, zachtaardig en waar mogelijk en nodig hulpvaardig te bejegenen. Kortom: je hebt mensen en je hebt proleten en die laatsten mogen allemaal opdonderen wat mij betreft. Met Hitler-smurf Wilders een heilstaat op een onbewoond eiland ver hier vandaan stichten ofzo. En neem Diederik Samsom, Mariëtte Hamer, schedelmeter Asscher en Eucalypta Klijnsma maar mee. Weggghhhhh!

 11. Pyt:

  [ In de gracht gooien? Stemrecht ontnemen ]

  Wat is het verschil dan nog tussen jou en dat tuig? Zij willen hetzelfde met jou doen.

  Ralph:

  [ je hebt mensen en je hebt proleten en die laatsten mogen allemaal opdonderen wat mij betreft ]

  Zelfde.

 12. If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.
  Met racisten en fascisten bij de naam noemen heb ik geen enkel probleem.

  Stemrecht ontnemen, in de gracht donderen en/of “opdonderen” klinkt echt geweldig, maar hierin ben ik het wel voor 100% met LRD eens. En wilders komt vanzelf lelijk aan zijn eind, daar zorgt zijn eigen achterban wel voor, want ook dat leert de geschiedenis.

 13. Er is geen ontkomen meer aan.
  We moeten in ons land accepteren dat Wilders onschendbaar is en wellicht de grote winnaar wordt.
  Hij is al zo ingeburgerd en zijn woorden mogen gewoon doorgaan in ons land,hij roept hij zegt en iedereen is het er mee eens,wie o wie tegenspreekt word door de beste advocaten van ons land aangepakt.
  Hij is zo machtig en onschendbaar wordt énorm gesteund door het kabinet en zéér rijke en invloedrijke personen dat hij verzekert is van overwinning.
  We moeten het ondergaan mensen ik hoop wel dat er van te voren veel mensen kunnen vluchten en sparen om te verhuizen naar het buitenland.
  Het is al zo erg dat Wilders op handen gedragen wordt door haast 60% van de bevolking.
  We kunnen het niet meer tegenhouden In feite is hij al de baas,stemmen heeft geen zin meer.

  Laten we de rest van de dagen nog er wat van maken totdat hij gewonnen heeft met verkiezingen en de verschrikkingen gaan beginnen.
  Zou het verstandiger zijn buiten Europa te gaan vluchten of gewoon in onze buurlanden

 14. Je kan natuurlijk kanker “ongeremde invasieve celgroei “noemen , want Kanker is zo’n negatief woord .. Zo hebben we ook Tering maar Tuberculose veranderd , hoewel tering wél direct beschreef wat er met de “Teringlijers ” gebeurde … maar zo ordinááááir he dat woord.. Fascist omschrijft perfect de PVV en zijn volgelingen , Nazi is wat moeilijker , maar in de betekenis van “nationalist met een fleugje socialistisch parfum om de stank te verdoezelen” klopt het wel …

 15. Bakra:

  Daar gaat het toch niet over in mijn stukje, maar ik heb mijn gevoel niet goed op kunnen schrijven denk ik.

 16. GJ schreef:

  If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.
  Met racisten en fascisten bij de naam noemen heb ik geen enkel probleem.

  Het wordt hoog tijd dat erkend wordt dat Geert W en zijn partij racistisch en fascistisch is/zijn. Het is hem al veel te lang gelukt dat stempel te ontduiken.
  Wie de pvv steunt, steunt een fascistische agenda. Daarover hoeft – zeker sinds zijn laatste uitspraken, geen twijfel meer te bestaan.

  Het beestje bij de naam noemen: een verademing

 17. Neel,

  Door niet te stemmen op andere partijen dan de PVV krijgen de stemmen van PVV stemmers een relatief zwaarder gewicht. Niet stemmen is dus wel het allerdomste dat je kunt doen.

  Verder meen ik te mogen opmerken dat het een verademing is om het voor de verandering een keer met LRD eens te kunnen zijn. Wonderen zijn de wereld nog niet uit.

 18. De PVV achterban voor nazi’s of fascisten uitmaken is onzin. Er zullen vele fascisten en nazi’s zijn die zich aangetrokken voelen door de PVV, maar dat is besides the point.
  Het is echter wel aangebracht om Wilders met Hitler te vergelijken. Dat kan men ook onopgewonden en rustig constateren, zonder hetzerig geschreeuw. Het is bovendien wildersiaans legitiem. Men noemt de dingen bij de naam en poneert zijn mening in alle vrijheid, zonder iemand buiten de norm te beledigen die hij zelf heeft gesteld. Het is dus de geest die hij zelf uit de fles heeft gelaten en nu terug komt. En dat is anders dan “hullie doen het ook”.
  Iets anders is, of het allemaal helpt. Na zijn inmiddels (en inmiddels herhaaldelijke) onverholen discriminerende uitlatingen, dit keer zonder de bekende semantische trucjes en foefjes, kan het zelfs zijn dat een deel van de potentiële PVV-stemmers afhaken. Een ander deel zal versterkt aanhaken, kortom het land polariseert met Wilders als kernpunt. De PVV aanhang afdoen als fascisten of nazi’s lost het probleem niet op, versterkt alleen maar, dat ben ik het met LRD eens.
  Maar Wilders ontmaskeren als de nazi die hij is, daar kan ik geen bezwaar tegen hebben, juist en vooral omdat het zo volkomen in Wilders’ eigen straatje is.

 19. Rationeel gezien ben ik met Le Roi eens.

  Maar mijn gevoel schreeuwt:
  On les pendra.
  A la lanterne!!

 20. @Jan:

  Dat is niet best als jij het met me eens bent.

  @Cornelis:

  [ Maar Wilders ontmaskeren als de nazi die hij is, daar kan ik geen bezwaar tegen hebben ]

  Ik ook niet. Maar ik vind dit eigenlijk niet zo’n ontzettende grote ontdekking, dat is al langer bekend. Belangrijker lijkt mij om het te gaan hebben over de vraag: Wat nu te doen? We sommen feiten op, en veroordelen die uiteraard. Ik weet het ook niet hoor, maar probeer middels dit stukje er een gesprek over te entameren (beetje deftig weurd, kan dat?;-).

  @ Angy:

  Zeker verre schrijfster, ik heb dat gevoel ook.

 21. Angy, tja altijd het dilemma emotie of ratio. Voorlopig ratio, vind ik.
  LRD, ik heb al een paar keer gesuggereerd dat we de PVV maar tot de grootste partij moeten laten worden, ten einde dit spook voorgoed kwijt te zijn. Al is het na zeer magere vier jaren. Als ze langer kunnen blijven zitten is Holland verloren en dan moet dat maar zo zijn. Ik zie werkelijk geen andere uitweg. Doodzwijgen helpt niet, cordon sanitair ook niet, evenmin als het overbekende gewauwel debunken. Misschien komt er nog een keer een schandaal dat Wilders zelf betreft, verkrachting, kinderporno o.i.d., wie weet…

 22. de reacties op dit artikel bewijzen voor mij wederom eens dat zowel ‘rechtse’ als ‘linkse’ rakkers in wezen niet zo snugger zijn en redelijk op elkaar lijken…
  in de gracht smijten en des meer zorgt ervoor dat de kloof alleen groter wordt en moeilijker te dichten, het enige wat wel zou werken is rustig blijven, toenadering zoeken, en educatie.
  je afvragen en achterhalen waarom deze mensen zo zijn beginnen denken( bv opvoeding, media, persoonlijke ervaringen,… ) is veel constructiever.
  anders ben je in mijn ogen op zijn minst even kleingeestig en ‘hooligan-esk’ als diegenen die zich niet wegsteken achter een ‘antifa-imago’ om te rechtvaardigen waarom ze zo zijn.
  het gedrag van de meerderheid van jullie illustreert namelijk het bewijs gelijk te hebben voor hen en zolang de meerderheid van ‘uitgesproken links’ zich ‘puberaal’ blijft gedragen in het openbaar helpen ze wilders-achtigen alleen maar, en zolang ze dit niet beseffen blijf ik mij vragen stellen over de ‘echtheid’ bij de ‘wil om de maatschappij te veranderen/verbeteren’ die deze mensen pretenderen te hebben.
  als je iets wil doen zoals dit moet je bereid zijn om het goed te willen doen en anders moet je naar mijn bescheiden mening der ‘godverdomme met uw fikken vanaf blijven’ zoals we dat in vlaanderen zeggen, anders maak je het alleen maar moeilijker voor degenen die wel de moeite willen doen.
  en als iemand hier niet akkoord mee is, is dat voor mij zijn volste recht en nodig ik ze zelf uit tot een inhoudelijke discussie(bopoofdt@fastmail.fm)aangezien educatie( en dus ook het leren of te weten komen van een ander zijn/haar mening en het waarom hierachter) de enige weg is naar verdraagzaamheid en begrip.

 23. Hallo vriend. Ten eerste staat hier denk ik niks over hoe links wij zijn. Ten tweede is misbruik van het woord “jullie” hier niet toegestaan, zie de huisregels. Ten derde moeten “wij” hier niks.

 24. En ten vierde heb ik er bijvoorbeeld persoonlijk geen enkele behoefte aan om een brug te bouwen naar racisten en ander onguur tuig.

 25. Bob, dat heeft bij het Vlaams Blok, pardon Belang, of N-VA ook niet gewerkt. En de PVV aanhangers zijn nog hardleerser.

 26. Wilders is een racist en een fascist met zijn eenmanspartij. Maar hij is geen Hitler die plannen tot een holocaust heeft. Vergelijkingen moeten niet te ver gaan, dat werkt contraproductief.

 27. Wilders wil 0 Marokkanen in NL. Ik heb overigens geen plannen van Hitler voor een holocaust gezien (en jij ook niet trouwens) het dichtste wat daarbij in de buurt komt is de Wannsee conferentie en die was in 1942 dus ruim 20 jaar nadat Hitler besloot dat hij 0 joden in DE wou.

 28. @Tijlvandam
  Hitler had ws die plannen ook niet van t begin af aan. t is een pad, een afglijden
  Als je niet op tijd stopt is het (geweld) er gewoon. Je hoeft niet t woord moord of dood te gebruiken om t beeld op te roepen. Dat is de grammatica van het bloedbad.
  in reprise
  https://krapuul.nl/overig/blog/22777/not-a-religion/

  Wir stehen hiermit vor der Frage, wo in dem Prozeß,der zur Tat führt, die Vernichtungsabsicht anzusiedeln ist.

  ik wil Geert Wilders ook niet zien als degene die doelbewust oproept tot geweld tegen medemens. Maar als hij mijn vriend zou zijn zou ik hem serieus en ernstig waarschuwen tegen het pad dat ie bewandelt. helaas – na jaren van t voordeel van de twijfel – is nu mijn conclusie dat de eerzucht groter is dan de liefde (of zo)

  Ik ben ook voor wat mijn dansende koning voorstaat – liefde, vrede en begrip
  Helaas is t zo dat veel mensen dom zijn. Ze stemmen vvd die hen arm houdt en pvv die hen hun rechten ontneemt en pvda die wolf in schaapskleren is.

  Ik neig naar de arrogante opstelling dat de democratische volksbeleving weggezet moet worden als onvolwassen en onbekwaam,

  maar dat is ook niet echt bevredigend

 29. @Jan:
  [Niet stemmen is dus wel het allerdomste dat je kunt doen.]

  Mijn kinderen wonen in een kleine gemeente, waar de keus is tussen PVDA,CDA en VVD.
  PVDA kun je toch moeilijk links noemen en de andere 2 zijn sowieso uitgesloten.
  Wat rest hen anders dan niet te stemmen?

 30. De “Schoonmakers “van de Centraal Afrikaanse Republiek hadden ook geen moordplannen , die wilde alleen maar 0 Moslims in hun land … uiteindelijk ging dat niet snel genoeg en sloegen ze aan het moorden … Wie denkt dat witte ( of Hindoestaanse want daar zijn er in Den Haag upgejut door uit India geimporteerde Pandits ook van ) PVV aanhangers een mate van beschaving hebben die zulks zal voorkomen mag zijn of haar wereldbeeld wel eens op rascisme onderzoeken …

 31. @Duif:

  [ Als je niet op tijd stopt is het (geweld) er gewoon ]

  Hoe is het geweld te stoppen?

 32. @LRD, je stellingen zijn deze keer ronduit naïef met een vleugje van bagatellisering van de meest ernstig sociaal-politiek probleem dat Nederland sinds de deportatie van de Joodse mensen in WOII getroffen heeft.

  Voor mij is enigszins begrijpelijk dat jij, bop een anderen willen goedpraten iets wat niet goed valt te praten vanwege het diep ingebakken etnisch reflex, doch wees even serieus en belet de mensen niet die een typisch fascist een gewoon fascist willen noemen afgezien van het pijnlijke feit dat hij uit eigen nest komt.

  Ben helemaal met Duif eens – in doofpotten land licht het goed indien je de zaken met de juiste namen kunt noemen ipv deze kleinburgerlijke teurghoudenheid die eigenlijk het elan aan Fortuin gaf.

  Weet je nog, of ben je het reeds helemaal vergeten: ” we moeten zeggen wat we denken, toch?”

 33. @ Le Roi
  Het gaat hier over Wilders die een gevaarlijke koers vaart, en terwijl hij zegt tegen geweld te zijn, in zijn handelen iets anders laat zien.

  Ik wil in mijn persoonlijk leven in het contact met mijn medemens wel vredelievend en begripvol zijn. Maar wat zou ik doen als ik wordt aangevallen – dan wordt het instinct tot zelfverdediging waarschijnlijk wakker.

  De sentimenten die Wilders zo kundig aanwakkert leiden tot een volksbeweging, waarbij de ene groep wordt opgezet tegen een andere.
  Ik kan Wilders niet stoppen, dat moet hij zelf doen. Rede en overtuigingskracht lijken niet echt te helpen, niet voor Wilders en niet voor zijn aanhang. De rechtstaat heeft zijn haat en tweedracht zaaien gelegitimeerd.
  Wat blijft er over?
  Openlijke afwijzing en hopen dat steeds meer mensen – m.n. politici – afstand nemen en Wilders zijn agenda niet langer faciliteren.
  Dat moet dan liever niet uitmonden in scheldpartijen en geschreeuw. Maar het is beproefde tactiek van Wilders om moord en brand te schreeuwen bij ieder beetje kritiek, hoe ook gebracht.
  Wat was er mis aan de tweet van Fouad Sidali? De waarheid mag niet gezegd worden. Deze tactiek van Wilders om bij alle kritiek op zijn achterste benen te gaan staan en te gaan schelden en dreigen werkt nog steeds. De pvda had achter zijn bestuurder moeten gaan staan en de uitspraak van Wilders waar Sidali op reageerde moeten veroordelen i.p.v. andersom.

  Moet iedereen zijn mond houden om te voorkomen dat wilders/pvv verontwaardigd/beledigd gaat schreeuwen? Als Wilders ophoudt met lelijke dingen te roepen, kan de redelijke zich verstaanbaar maken.

 34. Hierbij moet ik constateren dat Duif wederom gelijk heeft: “de rechtsstaat heeft zijn haat en tweedracht zaaien gelegitimeerd.”

  Mijn ideeën is dat op dit moment uit zuiver etnische redenen is de rechtsstaat door ultranationalisten gekapt die geen stro in weg van Wilders/PVV willen leggen en hem het hand over hoofd houden. Bolkestein en de corrupte clubje van VVD voorop.

 35. @Nexus:

  [ Voor mij is enigszins begrijpelijk dat jij, bop een anderen willen goedpraten iets wat niet goed valt te praten vanwege het diep ingebakken etnisch reflex, doch wees even serieus en belet de mensen niet die een typisch fascist een gewoon fascist willen noemen afgezien van het pijnlijke feit dat hij uit eigen nest komt ]

  Wat praat ik goed en waar maak je dat uit op? Als mensen willen roepen of schrijven heb ik niet de minste behoefte om dat te beletten.

  Dat ik zo half en half in een “foute” hoek kom te zitten omdat ik alleen vragen stel in de zin van: “hoe nu verder” vind ik bedenkelijk. Met name omdat er vrijwel nooit in de geschiedenis een werkbaar “antwoord” is geformuleerd tégen fascisme.

 36. Terug onder hun steen schoppen is het antwoord. Dan gedragen ze zich weer een tijdje normaal. Kijk bv naar WOII. Na de oorlog zijn de fascisten en nazi’s niet uitgeroeid en ze zijn ook niet heropgevoed, en ik ken eigenlijk niet 1 verhaal van een nazi die zelfstandig tot het inzicht was gekomen dat ie fout was geweest. Ze hebben zich gewoon enkele tientallen jaren gedeisd moeten houden en toen was het probleem dus “opgelost”.

 37. @Duif:

  [ Openlijke afwijzing en hopen dat steeds meer mensen – m.n. politici – afstand nemen en Wilders zijn agenda niet langer faciliteren ]

  Denk je dat politici zijn agenda zien? Als dat zo zou zijn zouden ze zich wel anders gedragen toch?
  Ik geloof dat ik niet één politicus zou kunnen noemen waarvan ik verontwaardiging over Wilders oprecht zou kunnen noemen in die zin dat deze door andere argumenten zijn ingegeven dan vanuit politiek opportunisme.
  Ik krijg steeds meer een afschuw van politiek. Politici verander je niet door te zeggen dat ze moeten veranderen, zo werkt dat niet, dat is opnieuw poppenkast.

 38. Terugschoppen in het riool waaruit ze gekropen zijn. Fascisten bestrijd je niet door bloemetjes uit te delen of ze liefdevol tegemoet te treden. Het is tuig zonder empathie of beschaving waarmee geen zinvolle communicatie mogelijk is. Dat is geen pleidooi om elke loslopende PVV’er op zijn gezicht te slaan – lijkt me nogal contraproductief – maar wél een pleidooi PVV-geteisem overal waar je ze tegenkomt te isoleren. Dat begint thuis, met je eigen vrienden en familie. Met iemand waarvan ik weet dat zij/hij PVV stemt, ga ik niet langer om.

  En natuurlijk gaat geen enkele ‘fatsoenlijke’ partij of vakbond nog zaken doen met de PVV. Géén uitnodigingen meer om op FNV-manifestaties op te komen draven, geen indienen van gezamelijke moties in de TK, enz, enz.

 39. Ik hou ook niet zo van politiek. Het gaat allemaal om de macht en op dit moment is het geoorloofd om een gooi naar die macht te doen door xenofobie aan te wakkeren. Ik denk dat Pechtold een enkele sp-er en sporadisch CDA af en toe een tegengeluid laten horen uit principe, en uit opportunisme er vooral het zwijgen toedoen. PVDA heeft zijn ziel voor de zoveelste keer aan de duivel verkocht.
  Van de politiek moeten we het niet hebben, maar politici hebben wel hun aandeel en verantwoordelijkheid in de vorming van de publieke opinie net zoals journalisten wetenschappers en kunstenaars. Het is al lang hoog tijd dat mensen door krijgen wie /wat Wilders is. Ik snap best dat dat even tijd nodig heeft. Je gaat liever uit van iemands goede bedoelingen en natuurlijk wil je horen wat het volk te zeggen heeft, maar als dat alleen maar onophoudelijk gescheld, beledigen en discrimineren van medeburgers is dan gaat op een gegeven moment op wat @ K. t Jong zegt – discriminatie en fascisme dienen niet getolereerd. Het onfatsoen van 25% hoeft niet bepalend te zijn voor 100% van de politiek.

 40. Een goeie vraag die je hier neerlegt, LRD, al was het al omdat het geen kwaad kan je te blijven afvragen of je nog wel doelgericht bezig bent. Als ik even voor mezelf mag spreken: ik denk wel dat het nuttig is om er hard in te gaan. Jarenlang heb ik op mijn werk en in mijn persoonlijke omgeving met lede ogen aangezien hoe de PVV steeds meer bon ton werd en hoe er steeds openlijker en zonder gene op andere bevolkingsgroepen wordt afgegeven. Jarenlang heb ik getracht om in gesprek te gaan met mensen van wie ik wist dat ze overwogen PVV te stemmen of die sympathie leken op te brengen voor Wilders c.s. Ook heb ik lang gedacht dat de PVV een geïsoleerd stukje kwaad was in het Nederlandse politieke bestel dat in betere economische tijden wel weer zou verdwijnen.
  Maar zie wat er gebeurt: ‘normale’ partijen nemen standpunten over van de PVV in de strijd om de stemmen, het verwerpelijke gedachtegoed van Wilders sijpelt steeds meer door in de mainstream politieke partijen en wordt aldus langzaam maar zeker door velen ‘normaal’ bevonden. Dit is wat mij betreft veruit het gevaarlijkste effect van de PVV.
  Om nu weer terug te komen bij jouw vraag. Om dit proces te stoppen moet het monster m.i. bij zijn naam worden genoemd, liefst vaak en hard, maar wel met argumenten. Zodat hopelijk andere groepen/partijen in de samenleving met een beetje verstand in hun hoofd gaan nadenken en gaan inzien waarmee we hier eigenlijk te maken hebben.

 41. @Duif en @Jan Zwaaneveld:

  Zoals jullie aangeven zou je inderdaad hopen dat andere groepen en politieke partijen Wilders en die PVV flink van katoen gaan geven, dat gebeurt zo goed als niet.

 42. @Le Roi, jawel, jawel het antwoord is er altijd geweest en iedereen kan hem vinden, indien goede wil.

  Alles is kwestie van goede wil.

  Voor het voorbeeld: Wilders en consorten zijn overvol kwade wil. Zelfs De Bijbel zegt iets hierover.

Reacties zijn gesloten.