PVV wil Nederland naar Oost-Europa verhuizen

De PVV wil van de wintertijd af, en dat moet maar eens Europees geregeld worden.

Continentaal West-Europa (Noorwegen, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje) liggen ten opzichte van de zonnestand, en uitgaande van een uniforme kloktijd zoals wij die inmiddels ruim een eeuw kennen, in de Westeuropese tijdzone.
Tijdens en na de Duitse bezetting zijn al deze landen overgegaan op de Middeleuropese, Duitse tijd.

(Spanje was goede vrienden met Italië en Duitsland in die dagen dus heeft ook de MET aangenomen. Kijk op de kaart: Galicië ligt zo westelijk als Ierland. Een Galicische makker vertelt mij dat het bij mooi weer heerlijk laat toeven op terrassen is, maar het betekent ook: in de zomer in het donker naar je werk gaan.)

Klopt de Middeleuropese tijd dus al niet voor de zonnestand, de zomertijd voegt er nog (bijna) een uur extra vertekening aan toe. Het betekent inderdaad dat je in het holst van de zomer bij mooi weer nog tegen elven bij daglicht buiten kunt zijn. Zoiets is de bedoeling (geweest) van het instellen van de zomertijd: besparen van elektriciteit.
In de praktijk is deze besparing zo goed als verwaarloosbaar. Er is dan ook bijna ieder jaar sprake van de zomertijd maar weer op te heffen. Het lijkt mij dat we inmiddels zo gewend zin aan dit ritme dat we het maar moeten laten zoals het nu is. Voor boeren en hun vee zou de opheffing van de zomertijd wel prettig zijn.
De zomertijd tot vaste tijd verheffen, oftewel Nederland in de Oosteuropese tijdzone te laten vallen, zoals de PVV nu wil, is een raar idee dat dan ook weer in de rubriek Krapulaire scheten mag vallen.

Of zou het moeten omdat dan de hele wintertijd de klok gelijk staat met die van het land waarvan de vlag in de Haagse PVV-fractiekamer hangt? Handig…

11 gedachten over “PVV wil Nederland naar Oost-Europa verhuizen”

 1. Mijn oma wil gewoon van de winter af! Kan Wilders hier iets voor regelen?
  Dan stemt ze meteen op hem, de volgende keer.

 2. Eh, ik dacht dat het de Zomertijd was die was ingevoerd? Niet de Wintertijd. Voor de Zomertijd was het toch altijd Wintertijd? Of ben ik nou in de war? Weet nog wel dat veel boeren er problemen mee hadden want al het vee zou van slag raken 💡 Tot en met de kippen toe 💡

  Maar kan die PVV nou eens met zinnige dingen komen ipv met van die DD dingen? Tsjonge, jonge, zeg over simpel gesproken. En dan ook nog verkeerd benoemen.

 3. @Nol, in reactie op je laatste alinea: in het verre moederland van Martin Bosma cs is het een uur later, want derlui zit op Turkse tijd. Hun zomertijd/wintertijd schema loopt niet synchroon aan dat van de EU, (altijd klieren!), dus soms is er even een weekje of wat dat de tijden hetzelfde zijn.
  In Portugal is men overigens een uur vroeger, want de Porto’s volgen de Britten, wat heel verstandig is.
  Ik houd zelf enorm van de zomertijd, maar dat komt omdat ik graag ’s avonds op terrassen zit, en enorm de pest heb dat het in november al om vijf uur donker is.
  Maar ik zie je punt. Kunnen we bij wijze van compromis niet ertussen in gaan zitten, een half uur opschuiven, dus? JvdH stelde dat onlangs ook al voor ergens.

 4. @2 Ja dat klopt dus Keira, het is de zomertijd die is ingevoerd, niet de winteritjd. Weten zij veel…

 5. Ik ben een keer in Portugal geweest toen ze dachten dat ze ook op MET moesten overstappen (1993). De tram reed wel om 4 uur al uit in Lissabon voor de vroegste werkers. Kun je je voorstellen hoe lang het nog donker is dan?
  Een verschrikking die ze toch maar niet hebben voortgezet. Spanje wel dus. En als Breizh eenmaal onafhankelijk is moet het acuut ook de WET invoeren…

  Op het ogenblik van schrijven loopt de klok van Den Haag gelijk met die in Tel Aviv…

 6. Ik had van hen verwacht dat ze de tijd 50 jaar terug wilden draaien? En dan terug naar een tijd voor Nederland alleen. WTZ – Wilders Tijd Zone.

 7. @ all ya, zie de subliminal message. 😯 😯 😯 Wat de Henks niet inzien is dat hun land overgenomen word door een andere macht, en deze keer is het niet de muzzelman. Hoe laat is het in Tel Aviv? 💡

 8. @ Abdul 😀 😀 😀 😀 het gebruik van het woord ballerd heb ik sinds jaren niet meer gezien. Bedankt voor het opfrissen van mijn geheugen.

Reacties zijn gesloten.