PVV: Patriottisme Voor Verandering

De Telegraaf doet geen moeite om een link te plaatsen naar de PVV site waar de beroemde brief gericht aan Kommissionär Cecilia Malmström staat. Dat Geert Wilders goed opgevoed is, moge duidelijk zijn. Keurig schrijft hij ‘u’ als hoofdletter. Een wat verouderde manier van schrijven, wat zo een beetje aan het eind van de Tweede Wereldoorlog uit de mode geraakte.

Hoewel ik het niemand aanraad, is scrollen door de vele reacties onder het Telegraaf-artikeltje een bezigheid die de ogen nog verder opent. Alle (voor)oordelen over Wilders, zijn PVV en PVV-stemmers worden bevestigd. De enkeling die tegen Wilders in gaat wordt schrijven verboden als het aan de PVV-aanhang ligt.

Patriottisme
Wat ik meen te herkennen bij de reacties op sites zoals Telegraaf, Elsevier en Nujij, is de stijgende lijn in de reacties bij Wilders’ aanhangers die patriottisme genoemd kan worden. Anti-Islam en anti-EU in niet meer genoeg. Het patriottisme van de PVV-adepten lijkt Amerikaanse trekjes te krijgen, zoals het gedonder rond de Nederlandse vlag op de Stopera, het in stand willen houden van wat als typisch Nederlands wordt gezien zoals Zuidafrikaans.

Met patriottisme is doorgaans weinig mis zolang het blijft bij de jaarlijkse idioterie over de elfstedentocht, of een half jaar uitzenden van schaatsevenementen en de oranjegekte op Koninginnedag en bij onze nationale voetbaltrots. Een vrolijke luie vorm. Gemakkelijk, gezellig, doorgaans voor de TV en voor het uitventen van je vaderlandsliefde met attributen, kleding, drank en eten kun je bij iedere supermarkt terecht.

Patriottisme wordt aangewakkerd
De beoogde herinvoering van de gulden en het uittreden uit de EU versterken het gevoel dat WIJ Nederlanders goed zijn en dat WE Nederlanders moeten blijven. Nederland voor Nederlanders. Het zal niet lang meer duren of we krijgen de oproep: Koop Nederlandse waar dan helpen we elkaar waarin een verkapte vorm van consumentenboycot zit. Te beginnen bij winkels van allochtonen. In Amerika is dat patriottisch streven al wat langer aan de gang, zie madeinusa.org en madeinamerica.com

Maar verkeerd patriottisme, zeker in zelf gekweekte saamhorigheid dankzij het papegaaien op internet, leidt mogelijk tot nationalisme. Iets wat tot voor kort onmogelijk werd gehouden in Nederland. Maar we hebben twee jaar geleden gezien hoe snel iets kan gaan: liberalen die hun principes verkwanselden en Christenen die uit machtswellust gingen samenwerken met een partij die ‘voor Volk en Vaderland’ propageert en het chauvinistisch ‘Nederlanders Eerst’ openlijk belijdt. Worden de VVD en CDA afgestraft voor hun vrijage met de PVV? Wordt de PVV afgestraft voor het spel dat gespeeld is? Het lijkt er niet op. Volgens de laatste peilingen geven zo’n vier miljoen kiezers aan op deze drie partijen te stemmen. Drie partijen die in hun populisme en verkiezingsretoriek niet onderdoen voor elkaar. Het patriottisme is aangewakkerd en daardoor is het zicht op oplossingen voor echte problemen verder weg dan ooit. Met ‘Koop alleen Nederlandse groenten geplukt door Nederlandse handen’ komen we er niet, maar daar zijn een groot aantal politici wel sluipenderwijs mee bezig.

.
De domeinnaam koopnederlandsewaar.nl is op 17 april 2012 geregistreerd. Toeval?

31 gedachten over “PVV: Patriottisme Voor Verandering”

 1. De groei van dat sentiment is al een tijdje bezig. Onder invloed van Wilders of is er meer aan de hand? In elk geval wordt er door de commercie ook stevig op in gehaakt. Vodafone startte bv met Hollands Nieuwe.
  En bij de Xenos waan je je bijna in de eerste de beste souvenirsshop in Amsterdam.
  http://www.xenos.nl/101-xenos/decoratief/decoratieve-artikelen-holland
  Met als topstuk de mok met hollandse decoratie en de gevleugelde uitspraak: Doe es effe normaal.

 2. Uitstekend artikel. Gelukkig is door het falen van de gedoog constructie wel bewerkstelligd dat de PVV niet langer als een serieuze regeringspartner wordt gezien. Door niemand. Dat is een groot succes op het conto van het eerste kabinet Rutte waar men wel wat erg makkelijk aan voorbij gaat.

  Ik ben er wel een groot voorstander van om vooral lokaal geproduceerde seizoensgroenten en fruit te eten. Niet uit patriottisme maar gewoon omdat ik het onzin vind om ’s winters sperzieboontjes uit Djibouti te eten terwijl hier witlof en andijvie wordt doorgedraaid.

 3. Wilders schrijft in zijn brief:

  Geen Nederlander heeft op U gestemd.

  Daar heeft hij wel een punt. Dringend is wat meer democratie in de EU nodig, zodat we ook een Europese president kunnen kiezen.

 4. @3 als het aan Rutte gelegen had, had hij nog steeds schaterlachend met de grootste racist in de Nederlandse politiek sinds Seyss Inquart doorgeregeerd.

 5. Grappig
  koopnederlandsewaar is inderdaad in de week dat Wilders zijn verantwoordelijk niet nam (volgens VVD en CDA) geregistreerd door ene Anton Dijkstra. What’s in a name
  Maar deze Westfriese achternaam verwijst naar dijken. Hollandser kan niet en Anton naar naar diverse illustere Nederlanders waaronder Nederlands trots Anton Geesink en voor veel Nederlanders het rolmodel Anton Mussert

 6. PVV: Patriottisme Voor Verandering

  Soms ben ik nogal traag. Maar… lumineuze invulling voor de afkorting PVV!

 7. Ik koop in principe al niet bij lui die zich op hun Dietschheid beroemen , zoals “De Nederlandse Energie Maatschappij ” of “Hollandsche Nieuwe ” …………………..

 8. Een gebrek aan ruggegraat! Niet durven opkomen vóór het eigen belang namelijk Nederland, dat is wat ik constant lees op deze site, en de opkomst van de PVV heeft helemaal niks te maken met patriottisme.

  We kopen allang géén Phillps TV’s enkel en alleen voor de Nederlandsche waar, we gaan niet naar de AH omdat het een Neerderlandsche kruidenier is maar naar de LIDL omdat ie goekoper is!

  En patriottisme in Amerika is toch net ff héél wat anders, dan het zogenaamde patriottisme wat hierboven in dit artikel wordt benoemd!

  En het “gedonder” rondom STOPERA, het is toch verdomme triest dat dé koninksrijksvlag wordt vervangen voor de vlag van de EU enkel en alleen zodat A’dam zijn zoggemaande ambities kan tonen!? Het is een gebrek aan ruggegraat wat A’dam toont en het niet durven opkomen vóór het eigen belang, namelijk dat van Nederland. Want ambities hebben ze in A’dam genoeg maar daar blijft het ook bij!

  Met nationalisme is niks mis! Want anders moeten we het WK- en EK-voetbal afschaffen!

  Het is verder aan VVD en CDA en alle andere partijen te danken dat we nu in de Eurocrisis zitten, want de Gulden werkte perfect, echter dat Europese-Patriottisme Voor Verandering heeft ons de das om gedaan!

 9. Je kan je patriotisme is hééél scherpe hoeken vouwen en het steken waar de zon nooit schijnt …

 10. @11 – Ron, welk nationalisme bedoel je?
  –Met nationalisme is niks mis!–

  “…Er zijn verschillende vormen van nationalisme te onderscheiden, waaronder staatsnationalisme, cultuurnationalisme, etnisch nationalisme, nationaalsocialisme, romantisch nationalisme, liberaal nationalisme, politiek nationalisme, burgerlijk nationalisme, imperialistisch nationalisme, dekoloniserings- ofwel bevrijdingsnationalisme en economisch nationalisme…”
  https://secure.wikimedia.org/wikipedia/nl/wiki/Nationalisme

  Als je doelt op het ‘nationaalsocialisme’….”
  “…Het nationaalsocialisme, ook wel ingekort tot nazisme, is een aan het fascisme verwante ideologie die na de Eerste Wereldoorlog in Duitsland ontstond….”
  https://secure.wikimedia.org/wikipedia/nl/wiki/Nationaalsocialisme

  Bovenstaande valt niet bepaald te rijmen met het ‘Socialisme’.
  “…Socialisme is een maatschappijvorm gebaseerd op gelijkheid, sociale rechtvaardigheid en solidariteit (…), of de verzamelnaam voor een verscheidenheid aan politieke en ideologische stromingen die naar een dergelijke maatschappij streven….”
  https://secure.wikimedia.org/wikipedia/nl/wiki/Socialisme

  Er is inderdaad niets mis mee, om trots te zijn op het land waar je op een gegeven moment verblijft. Weet die trots om te zetten in positieve daden. Dát maakt Nederland sterk!

  Verder wat Bakra zei @12

 11. @11 Ron,

  We kopen allang géén Phillps TV’s enkel en alleen voor de Nederlandsche waar, we gaan niet naar de AH omdat het een Neerderlandsche kruidenier is maar naar de LIDL, omdat ie goedkoper is!

  Nationalisme kan best leuk zijn. Bijvoorbeeld bij het samen juichen voor een Oranje sportteam. Maar het moet niet te duur worden. Bij de meeste mensen is de portemonnee belangrijker dan een kreet als ‘met nationalisme is niks mis’.

  Bovendien hebben we in WO-II kunnen zien waartoe te ver doorgevoerd nationalisme kan leiden.

 12. Als je je verbonden voelt met de bevolking van het land waar je geboren bent/waar je bent opgegroeid/waar je woont, als je ’s ochtend wakker wordt met het gevoel dat jij simpelweg geluk hebt gehad in dat land geboren te worden/op te groeien/mag wonen, dat je je regelmatig beseft dat je in een deel van de wereld woont met fijne, tolerante, vrijheidslievende en weldenkende mensen die openstaan voor anderen die het niet zo hebben getroffen als jij, dan zijn ‘patriottisme’, ‘nationalisme’ maar hele kleine vieze woordjes die alleen bekrompen hokjesgeesten bezigen.

  Welke gevaarlijke domeinnamen zouden er vandaag weer geregistreerd gaan worden…

 13. en wat dacht je hier dan van Joey?…
  – mwahh, tja… smartguy! zet het op een sandwichbord en loop er mee door amsterdam.

  “Ik ben er een groot voorstander van om vooral lokaal geproduceerde seizoensgroenten en fruit te eten en ik vind het onzin om ‘s winters sperzieboontjes uit Djibouti te eten terwijl hier witlof en andijvie wordt doorgedraaid. BdP”

 14. Nederlandse patriottisme gaat over de verdediging van de vrijheid van godsdienst – niet verzet tegen de vrijheid van godsdienst.
  Het komt van de Nederlandse Opstand over het Spaanse opleggen van het katholicisme.
  Het lijkt mij dat veel Nederlanders niet van hun eigen historie of hun eigen volk weten!
  🙄

 15. volkenvaderland
  geregistreerd 16 dec 2010

  voorvolkenvaderland
  geregistreerd 16 febr 2012

 16. vaderlandsliefde is nog vrij. Hoe lang nog?

  twitter.com/volkenvaderland is vrij actief geweest tot/met 28 sept 2010
  twee weken voor Kabinet Rutte ook wel Rutte1 ook wel Bruin1 ook wel Gedoogwrak genoemd een feit was.

 17. @11
  Er WERD niks vervangen bij STOPERA! Dat verzon Geertje om eventjes wat aandacht te krijgen voor zijn campagne. Een NL vlag hoeft namelijk niet elke dag uit bij de wet alleen op speciale gebeurtenissen. En Stopera wou graag beide vlaggen voeren. Maar nee lekker gaan lopen janken over een stuk stof.

 18. @11

  Oh was nog een ding vergeten, Meneer “De gulden werkte perfect”. De gulden was al sinds eind jaren 60 aan de Dmark en andere Europese munten gelinkt. Eigenlijk betaalde je TOEN al met de EURO. hadden we dat niet gedaan en hadden we net als Denemarken nog wat jaar gewacht dan was de gulden net zoveel waard geweest als de Deense Kroon.

  Het enige verschil is, nu hoeft de DMark nog maar een jurkje aan genaamd Euro, omdat anders Fransen gaan lopen janken. Maar eigenlijk betalen we gewoon al sinds de jaren 60 met Duits geld.

 19. Inderdaad het vlaggenprotocol schreef voor dat de Nederlandse vlag alleen op bepaalde dagen mocht gehesen worden. Op 12 juli is dat aangepast en nu waaien op werkdagen van links naar rechts de Europese -, de Nederlandse -, en de Amsterdamse vlag. De lege vierde vlaggenstok is uiteraard bedoeld voor de Olympische vlag maar dat heeft u niet van mij.

 20. Grootvader van Wilders heeft als majoor megemoord inRawagende! ! Hij is gevlucht voor Soekarno naar Nederland en in Venlo terecht gekomen .waar Wilders is geboren. Wilders is van joods Indische komaf!!! Dus is hij zelf een allochtoon !!! Hij heeft zwart haar en Indische ogen! Geertje heeft een truc bedacht om dat te verbergen! hij liet zijn haar blonderen en lijkt op een mooie Limburger!!! Zo bedot hij iedereen!!!!!

 21. #23 nu.nl:
  Laatste update: 2 september 2009 16:48 info
  AMSTERDAM – PVV-leider Geert Wilders is van Indische afkomst. Hij heeft zijn haar geblondeerd om dat te verhullen.

  Dat schrijft de antropologe Lizzy van Leeuwen in het weekblad De Groene Amsterdammer.

  Wilders’ grootmoeder van moederskant komt uit een joods-Indische familie met de naam Meijer.

  Haar man, Wilders’ opa, diende niet als militair in Nederlands-Indië, zoals Wilders zelf heeft verklaard, maar als ambtenaar, blijkt uit archiefstukken.

  Geldgebrek

  Wilders’ grootvader werd tijdens verlof in Nederland in 1934 ontslagen. Wegens geldgebrek konden hij en zijn gezin niet terug naar Indië.

  Volgens Van Leeuwen zijn Wilders’ standpunten rechtstreeks terug te voeren op zijn familiegeschiedenis.

  NSB

  Zijn anti-islamitische opstelling en zijn ‘extreme patriottisme’ deelt Wilders met veel andere politici van Indische afkomst, en ook met de nationaal-socialistische NSB, die in Nederlands-Indië in de jaren dertig heel populair was.

  Wilders’ geblondeerde haar dient volgens Van Leeuwen om zijn afkomst te verhullen.

  “Het is een geniale ingeving van Wilders geweest om zijn donkere haar op te bleken. Dat is blijkbaar alles wat in Nederland nodig is om Indo-af te zijn en als ‘de man uit Venlo’ de politieke arena te betreden.”

 22. @Amstel, met neo-fascisme spelletje spelen is bloedlink, tenzij je niet een herhaling van de Duitse jaren dertig in Nederland heden dage wil krijgen.
  pak vervolgens niet naar mij toe met een Godwin-lachertje want die is bedacht door mensen die grondige discussie de mond willen snoeren.

  PVV: Patrij Voor Vitrioolpissers. Dit is pas naar de feiten. Maar dit durf je niet? (Of wil je liever niet horen.)

  Vitrioolpissers omdat PVV/Wilders niet is op patriottisme uit te verspreiden maar ANDEREN/buitenlanders/allochtonen als minderwaardig voor te stellen en te vernederen, inclusief maatregelen en acties die verboden zijn volgens internationale documenten dat Nederland mede ondergetekend heeft.

  Dit “verkeerde patriottisme” heet eigenlijk populisme in de fase voor de fascisme, in het geval dat je dit nog nooit uit de serieuze discussies tegen gekomen ben. Je klinkt soms zodanig dat ik zou zweren dat ik met rechter hand van H. Gobbels te maken heb.

  Patriotisme tegen over chauvinisme (alweer nieuwe moeilijke woord voor Amstel?) is niet bezig naar anderen als minderwaardig,naar de gangbare slavernij maatstaven die overgebleven zijn in de Nederlandse maatschappij, voor te stellen maar brengt eigen POSITIEVE kenmerken die voor elk een aanstekelijk kunnen zijn boven op.

  Dat wil zeggen dat je symboliek gaat gebruiken die niemand als minderwaardig voorstelt, of die door iedereen als zeer positief en opbouwend wordt ervaren. Dan pas heb je patriottisme de natie doet samenklonteren en niet totaal doet splitsen en afbreken op de manier waarop PVV/Wilders en groupies als Rutte, Verhagen, Bolkestein werken.

  PVV: Partij voor Vitrioolpissers en dito aanhang.

  Heb je ze ook veel op je school en in je omgeving Amstel?

 23. Kort samengevat: wat bovenop Amstel probeert te vergoelijken heet chauvinisme met grote dosis xenofobie erin onder een dikke laagje nationalisme.

  Ga door.

 24. #Amstel, weet je nog iets over de artistieke plannen van Madonna?
  Het schijnt dat ze bezig is met een kunst montage van het gezicht van een Ultra Rechtse Nederlandse politicus met de hakenkruis erop?
  Ben benieuwd.

 25. #25 #26 #27 Nexus
  Ik heb geen idee waar je het over hebt.
  Maar ik ben erg benieuwd wat ik zou ‘ vergoelijken’ want dat lees ik toch echt niet in mijn stukje

 26. Als je het over PVV stemmers/aanhangers hebt: van een paar weet ik het en van een paar vermoed ik het.

  De aanhang van de PVV verdubbelde in Amsterdam, in 2006 4,5 procent, naar 9,4 procent in 2010
  En ik ben er niet gerust op dat de groei afneemt wanneer ik op de markt loop of in de kroeg zit

 27. Misschien was het dan beter geweest om inde kop de Kroegpatriotisme te betrekken. 🙂

Reacties zijn gesloten.