PVV wil uit de EU

Er bestaat een land in Europa genaamd Duitsland. Nederland is daar voor z’n handel grotendeels van afhankelijk. De Rotterdamse haven draait om vervoer van en naar Duitsland.

Wilders heeft in al zijn wijsheid bedacht dat Nederland maar even uit de EU moet stappen, met andere woorden Duitsland moet irriteren. Het programma van de PVV kreeg de suggestieve titel: ‘Hun Brussel, ons Nederland’. Bedoelt hij Duitslands Brussel?

Wordt het niet zo langzamerhand tijd voor een psychiatrische behandeling wegens grootheidswaanzin van onze ‘blondie’?

De Tachtigjarige Oorlog vond al zo’n vierhonderd jaar geleden plaats. Intussen is de wereld toch wel wat veranderd, Geert.

8 gedachten over “PVV wil uit de EU”

 1. Het is volstrekt onhaalbaar, om verschillende redenen:
  – veel te veel werk om allerlei regelgeving te ontvlechten
  – net als uit de euro stappen in ieder geval op korte termijn duur, terwijl de eventuele voordelen op termijn (kunnen) blijken
  – geen draagvlak voor in Nederland, zeker niet als Wilders het voorstelt

  Tegelijkertijd laten verschillende landen zien dat je lidmaatschap van de EU niet per se nodig hebt om veel handel met de lidstaten te drijven en heeft het iets engs dat Europese integratie een rijdende trein lijkt te zijn op weg naar meer integratie waar het moment van “Ho ho, laten we hier nog eens goed over nadenken” allang gepasseerd lijkt.”

  Problemen:
  – kosten en toegevoegde waarde van de EU vaststellen heeft altijd iets speculatiefs of het nu door D66 of door de PVV gebeurt
  – democratische legitimatie / uithollen nationale soevereiniteit
  – grote geldtransfers naar andere lidstaten (net als een paar jaar geleden naar de banken) waardoor lidstaten gaan denken altijd gered te zullen worden…

 2. Goed beschouwd is Nederland het enige onafhankelijke Deutsche Bundesland. Misschien bedoelt Wilders wel dat hij Nederland uit de EU en in de Deutsche Bundes Republiek wil, net als destijds de Ossies. Die zijn er ook niet slechter van geworden.

 3. Vanmorgen een reportage bij radio 1 over Zwitserland en Noorwegen. 2 landen die niet in de Eu sitten en waaraan Wilders zich graag spiegelt. Wat blijkt ui intervieuws met diplomaten uit die 2 landen. Ook Zwitserland en Noorwegen moeten zich ook houden aan 60 tot 70% van de Europese regels. Als NL uit de EU gaat betekent dat dus niet dat we er helemaal van af zijn. Volgens mij weet Wilders dat dondersgoed maar Wilders leugen regeert al heel lang.

  Overigens gaat het met Zwitserland helemaal niet zo goed zoals Wilders wil doen geloven. Zij hebben heel veel last van de zwakke euro t.o.v. de dure Franc. Dat probleem zouden wij ook hebben met onze gulden.

  Gisterenavond bij Nieuwsuur had hij het ook over de terugkeer van de Duitse mark, toen wist ik het zeker; Deze man is inderdaad Icarus en rijp voor het gekkenhuis.

 4. #3, ” Goed beschouwd is Nederland het enige onafhankelijke Deutsche Bundesland. ”

  #2, die flashmob past goed erbij.

 5. “Wij betalen aan de Grieken” Geert’s voorstelling van de voortgang van de EU perikelen blijft wel een beetje op teletubbies niveau steken.
  Een mooie uitdaging voor de voorstanders om het hele verhaal nu eindelijk eens duidelijk weer te geven zou ik zeggen, ben ik ook wel benieuwd naar, want de vraagtekens vind ik zeker legitiem.
  Vooral met Rutte en de Jager die als Laurel en Hardy door te top stuntelen.

  Maar weer es wat anders een heel interview zonder Islam.

 6. Jammer dat journalisten zo slecht doorvragen en alleen maar van te voren bedachte punten willen scoren. Wilders zegt dat hij uit de EU wil maar er wel handel mee wil drijven. Hij ziet de EU dus blijkbaar wel als een nuttig instrument. Waarom denkt hij de de EU handel met hem wil voeren als hij eruit stapt en tegen welke kosten? Wie zegt trouwens dat zijn plan de EU misschien niet helemaal opblaast en er dus helemaal geen EU overblijft om handel mee te voeren..

 7. #5, ““Wij betalen aan de Grieken” Geert’s voorstelling van de voortgang van de EU perikelen blijft wel een beetje op teletubbies niveau steken.’

  Idd, want dit is het algemene niveau van zijn vurige aanhang waarop menig VVD-er dol op is.
  De Bruine teletubbies.

Reacties zijn gesloten.