PVV: als je geen enkel benul van geschiedenis hebt, is het makkelijk voorbeelden kiezen

De Partij voor de Vrijheid bestaat sinds 2005. De partij wordt niet zelden in verband gebracht met het fascisme, soms om de ideologie van de PVV te verklaren, maar soms ook om de partij zwart te maken. De PVV beschouwt zichzelf uiteraard niet als fascistisch. In zijn poging om de PVV van een eigen ideologie te voorzien, schreef Martin Bosma het boek De schijn-élite van de valse munters, waarin hij de conservatieve sociaal-democratische politici Willem Drees senior en junior probeerde te annexeren. Zij zouden in de jaren zeventig al gewaarschuwd hebben voor de islam, en waren dus profeten die de laatste profeet Geert Wilders waren voorgegaan.

De PVV in Overijssel zocht begin 2011 ook naar een vroege profeet, en kwam uit bij de achttiende-eeuwse Overijsselse politicus Joan Derk van der Capellen tot den Pol. In het verkiezingsprogram schrijft de provinciale PVV over hem:

“Hij sprak direct tot het volk en ijverde voor de vrijheid van meningsuiting (!). Door de heer Van der Capellen ging de politiek weer ergens over.”

Verder prijst de PVV Overijssel Van der Capellen aan om zijn inzet voor “het gewone volk”. De achttiende-eeuwse politicus wordt geschetst als een soort van Wilders dus, een provocerende populist. (Een achttiende-eeuwse Geert Wilders? – Ewout Klei, politiek historicus, Joop.nl)

3 gedachten over “PVV: als je geen enkel benul van geschiedenis hebt, is het makkelijk voorbeelden kiezen”

 1. Vreemd stuk. Beide aangehaalde items (de Drees- en de van der Capellen-kwestie) missen in mijn ogen een zekere actualiteit of een betere inbedding daarin. Goed, dat iemand het hele verhaal wil doen, daar is weinig op te aan te merken. Maar specifiek nu? De verkiezingen voor de provinciale staten (waar de PVV met van der Capellen op de proppen kwam) liggen toch alweer een tijdje terug. Je zou bijna beginnen te vermoeden, dat Joop inmiddels alles plaatst, waarmee zich hun onverschrokken anti-PVV houding laat aantonen…
  😀

  MadPride is inderdaad geen fan van Joop meer… 😉

 2. Ik vond dit stuk van Klei ook bepaald niet een hoogtepunt. Verder staat het volgens mij vol met taalfouten. Althans toen ik gisteren keek wel.

 3. Het is een harde feit: alle Kerken in Nederland zouden meteen de Bijbel door de voordeur moeten weggooien want de laatste Profeet Wilders is opgestaan, beweegt onder ons en verkondigt het laatste woord.
  Niets in dit aardse leven telt meer dan Het Woord van het Laatste Profeet Wilders.
  Buig en huiver.
  (Hij laat zijn geblondeerd kapsel altijd over de kleine hoorntjes heen en zo is het heel prettig).

Reacties zijn gesloten.