PvdA tegen verdere opsplitsing van het spoor

Hoera, eindelijk zegt een PvdA’er weer eens iets waar ik het mee eens ben.

De Europese Commissie verlangt namelijk dat het Nederlandse spoor verder opgesplitst wordt vanwege concurrentie-overwegingen en dergelijke. Ik ben absoluut niet anti-Europees, en de PvdA ook niet, maar Duco Hoogland heeft gelijk als hij zegt dat je juist dit soort dingen aan landen zelf moet overlaten.

Vooral in een land met een extreem fijnmazig spoornetwerk als Nederland wil je niet dat allerlei verschillende bedrijven hun dienstregelingen op elkaar af moeten gaan stemmen, bijvoorbeeld. Begin twintigste eeuw zijn alle private spoorondernemingen juist om die reden genationaliseerd.

Bovendien is in het Verenigd Koninkrijk al sinds de jaren negentig uitgebreid aangetoond dat privatisering en opsplitsing niet tot prijsverlagingen doch slechts tot grotere chaos en daling van kwaliteit en veiligheid op het spoor leidt.

Maar laten we niet te vroeg juichen, want er blijft natuurlijk de vraag: gaat de PvdA ook daadwerkelijk iets dóen met deze heldere mening, want daar ontbreekt het de laatste twintig jaar nogal aan bij die lui. Of ze worden buiten de regering gehouden als het even kan, en anders gaan ze vrolijk zelf neoliberaal beleid voeren. Om daarna hun opgebouwde netwerk te prostitueren door middel van een paar leuke commissariaatjes of adviseurschapjes. Maar goed, dat laatste is niet iets wat alleen PvdA’ers doen, maar politici in het algemeen.

5 gedachten over “PvdA tegen verdere opsplitsing van het spoor”

  1. Gaan we dan ook weer terug naar elke streek zijn eigen tijd? Lijkt me wel humor. 🙂

  2. Laat de PvdA het heldere argument voor ogen houden van het overvolle spoorwegnet met nauw op elkaar afgestemde treinen, waarbij concurrentie de klant dupeert. Je gaat je concurrent niet helpen om de boel op te vangen in geval van onvoorziene vertragingen.

    De PvdA moet in de PES hierover ook haar bek opentrekken.

  3. @1 Precies! Het oosten des Lands moet toegestaan worden profijt te trekken uit het feit dat zij een kwartier eerder opstaan dan die lamballen uit het westen.
    @2 Inderdaad
    @3 Precies

  4. Die hele privatiseringsreligie deugt van geen kant. En het ís een religie. Ik heb namelijk nog nooit een voorstander ervan een wenzenlijk zinnig argument horen aandragen ten voordele van het privatiseren van van alles en nog wat. dus is het een religie.

Reacties zijn gesloten.