PvdA steunt ‘vrijhandelsverdrag’ met Canada

In een ultieme poging ook de laatste kiezers weg te jagen, heeft de PvdA ingestemd met ratificatie van CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada.  Daarmee is een meerderheid in de Tweede Kamer vóór. Eerder stond de PvdA nog afwijzend tegenover CETA, maar volgens woordvoerder Jan Vos zijn alle eisen van de PvdA ingewilligd en kan de partij nu met een gerust hart vóór stemmen. Het standpunt van Vos leidde bij SP en GL om voor de hand liggende redenen tot nogal wat hoongelach. stop-ttip-ceta

Het  ‘Comprehensive Economic and Trade Agreement’  gaat verder dan een ‘normaal’ handelsverdrag tussen landen. Het meest controversieel is het arbitragesysteem (ICS) waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen. In de praktijk betekent dit dat bedrijven schadevergoedingen zullen eisen wanneer ze door nieuwe wetgeving financieel geschaad worden, wat bijvoorbeeld het geval zou kunnen zijn bij milieu- of arbeidswetgeving. Organisaties als FNV en Greenpeace zijn dan ook fel tegen het verdrag.

Weliswaar treedt het arbitragesysteem ook na ratificatie voorlopig niet in werking, maar buiten de PvdA is iedereen zich ervan bewust dat dit slechts uitstel van executie is. Evenals TTIP is CETA een cadeautje voor multinationale ondernemingen en het is tekenend dat de PvdA anno 2016 slechts wat symbolisch verzet biedt.