PvdA compleet de weg kwijt

Het is onmiskenbaar verkiezingstijd. Je kunt geen radio of tv aanzetten en geen krant openslaan of jawel, daar buitelen de dames en heren partijbobo’s al blatend, kakelend en kreetjes slakend over elkaar heen teneinde de kiezer toch maar vooral te overtuigen van het feit dat hún partij de juiste keuze is voor uw welzijn en geluk. Vooral de regeringspartijen PvdA en VVD verkeren in een verregaande staat van paniek, gezien de belabberde resultaten in de peilingen, en slaan de meest bizarre wartaal uit.

Veel te opzichtig getimed verscheen vandaag in de Volkskrant een compleet wereldvreemd en hoogdravend blabla-opiniestukje van Wouter Bos, ooit lijsttrekker van de in grote kiezersnood verkerende PvdA, waarin deze zelfgenoegzaam tot op het bot het keiharde bezuinigingsbeleid van Bruin II verdedigt. Het komt erop neer dat dit kabinet de economie helemaal niet heeft kapotbezuinigd en dat die bezuinigingen van Bruin II juist heel goed voor ons zijn geweest. Wouter Bos ziet namelijk, in navolging van het CBS en het CPB, een kiertje licht aan het einde van de tunnel en weet wel bijna zeker dat dit streepje licht daar staat te stralen omdat het kabinet daar middels haar wurgbeleid het deurtje naar herstel heeft opengezet.

Nog afgezien van het feit dat het op dit moment, met een Oekraïnecrisis die nog maar net begonnen is, nog veel te vroeg is om te juichen, vergeet Bos voor het gemak maar even dat het voornamelijk de export is die wat aantrekt, en die trekt meer aan ondanks dan dankzij de bezuinigingen van dit kabinet. De export trekt namelijk aan omdat het in de landen om ons heen een stuk beter gaat dan bij ons. En de gewone man merkt daar hoegenaamd niets van.

Uit het stukje blijkt opnieuw dat de PvdA het contact met zijn voormalige achterban volledig heeft verloren. Blijkbaar denkt de PvdA dat men in de kamer en de regering zit voor exportbedrijven, banken en multinationals. Laat Bos eens aan zijn vroegere kiezers vragen of die al licht aan het einde van de tunnel waarnemen. Laat het hem vragen aan de 867.070 werklozen, een aantal dat nog steeds met 700 per dag toeneemt, de mensen in de bijstand, de leraren, de zorgwerkers. Laat hem dat vragen aan de winkeliers die hun deuren moeten sluiten, aan de mensen die hun huizen onder water zien verdwijnen, aan de ZZP’ers. En o ja, laat hem ook even navraag doen bij de gemeenten, waarover deze verkiezingen natuurlijk eigenlijk gaan.

Zien uw voormalige kiezers al licht aan het einde van de tunnel, meneer Bos? Ik vermoed van niet. Uw stukje getuigt van een vergaande arrogantie en onverschilligheid jegens uw oude achterban en het zal ertoe bijdragen dat de PvdA ook de weinige kiezers die de partij nog achter zich heeft staan zal kwijtraken.

5 gedachten over “PvdA compleet de weg kwijt”

 1. De PvdA is inderdaad asociaal bezig. Of ze de weg kwijt is, of dat ze eindelijk haar bestemming heeft gevonden, is een kwestie van opvatting over sociaaldemocratie.

  Maar dat verhaaltje van Bos over al dan niet het gelijk van Keynes slaat nergens op. De economische situatie van Nederland wordt niet in dit land bepaald. Nederland drijft mee op de golven van de wereldeconomie. Hoogstens kan het proberen aan te haken. Maar dat doet het verkeerd wanneer consumenten keer op keer minder te besteden hebben, ook wanneer de wereldeconomie lijkt aan te trekken.

 2. De wachtgeldregeling is ooit bedacht om er voor te zorgen dat politici kunnen zeggen wat ze willen, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken om hun toekomst. Wat je in de praktijk ziet, is dat de hele PvdA meer bezig is met hun toekomstige baan dan met onze belangen. ( GL idem ) De wachtgeldregeling wordt vooral gebruikt door ex-PVV types, waar geen enkel bedrijf mee geassocieerd wil worden. Een heleboel politici hebben een bedrijf, of hun familie heeft een bedrijf, etc.
  De enige echt onafhankelijke politicus die ik kan bedenken, is Jan de Wit van de SP, want die is als kamerlid met pensioen gegaan. Maar hij was niet in zijn eentje de SP.

 3. een sprankje hoop volgens de rode wouter bos, maar Griekenland heeft nog een extra 40 miljard nodig en de oekraine is al 11 miljard toegezegd.
  de draconische bezuinigingen voor de nederlandse mensen worden pas effectief
  in 2015.

  Helaas heb je gelijk knutselsmurf.

Reacties zijn gesloten.