Protest Werkt: Pools parlement aborteert wetsvoorstel totaalverbod abortus

Vogelvluchtperspectief van de demonstratie in Warschau

De tekenen waren gisteren al duidelijk: de Poolse regeringspartij PiS was door de massale protesten in het kader van #czarnyponiedzialek (#zwartemaandag) toch iets meer gaan nadenken over de invoering van de wet die vrijwel alle mogelijkheden tot abortus zou verbieden.

Vandaag is de kogel dan ook echt door de kerk: bij een stemming in de Sejm koos een overweldigende meerderheid van 352 parlementsleden ervoor om de wet in te trekken. 58 stemden voor het verder uitvoeren van de plannen, 18 leden onthielden zich van stemming.

In activistische kringen wordt dit gevierd als een eerste stap op weg naar het einde van de conservatieve hervormingspolitiek van PiS.  Veel mensen zien dit als een beginnetje voor campagnes om PiS te dwingen haar agenda van radicale hervormingen los te laten. Zo is er de 15e oktober een massabijeenkomst gepland tegen TTIP en CETA.

Jarosław Gowin, minister van wetenschap en hoger onderwijs geeft aan dat de protesten de regering “aan hebben gezet tot nadenken, en nederigheid hebben geleerd.”

1 gedachte over “Protest Werkt: Pools parlement aborteert wetsvoorstel totaalverbod abortus”

  1. Pingback: Vandaag in Polen: een nieuwe ronde van protest tegen abortusbeperking | Krapuul

Reacties zijn gesloten.