Profiteer van voorkeurstemmen te kunnen geven

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn bloedserieus. Ieder stemgerechtigde leest nauwkeurig de verkiezingsprogramma’s alvorens een weloverwogen keuze te maken. Peilingen zijn de ware blauwdruk van de stemgedrag trends. De media lichten ons onbevooroordeeld in. Debatten op de TV en radio leren ons de verdieping in de politiek kennen en geven een goed beeld waar de verschillende partijen voor staan. Politici laten weten welke principes ze hebben en waarom zij kiezen voor een nederige loopbaan in het belang van Nederland. De opoffering is groot. Het gaat niet om het inkomen, de status of de aandacht. Ook niet voor het CV of een springplank naar een job in het bedrijfsleven op bestuurlijk niveau. Niets van dat alles! Het verheven credo van alle kandidaten op de zorgvuldige samengestelde verkiezingslijsten is dan ook: a man has got to do what a man has got to do.

Vrouwen doen de politiek bloeien en boeien.
Waren politici tot niet zo lang geleden alleen ‘Heren van Stand’ is onder invloed van diverse krachten binnen de maatschappij gekozen voor het plaatsen van vrouwen op de kieslijsten. Inmiddels zijn grote namen in de politieke geschiedenisboeken terecht gekomen. Denk bijvoorbeeld aan Winnie de Jong, Philomena Bijlhout, Gonny van Oudenallen. Maar ook tijdens het tijdperk Rutte zien wij krachtige vrouwen in de politiek zoals Sabine Uitslag, Fleur Agema en Melanie Schultz van Haegen. Laten we ook dankbaar denken aan de vrouwen achter Kees van der Staaij en Elbert Dijkgraaf.

Holland’s got Talent
Hoe gruwelijk is dat de talentenjacht onder vrouwen niet opbrengt wat het zou moeten zijn. Het aantal vrouwen op de kieslijsten blijft achter. Ook aan de ingesleten gewoonte om vrouwen via voorkeurstemmen de Tweede Kamer binnen te krijgen lijkt een eind te komen. Zo wist oud-Journaalpresentatrice Pia Dijkstra, in 2010 nummer 13 op de D66-lijst, genoeg voorkeurstemmen binnen te slepen om de nummer van 10 van de lijst te verdringen. Sabine Uitslag stond zelfs op plek 31 van de CDA-lijst en was zonder voorkeurstemmen niet in de Kamer gekomen.
En hoe mooi was de klinkende overwinning van Rita Verdonk, die meer stemmen kreeg dan Mark Rutte, de nummer één. Mark die geen tweede moeder naast zich duldt startte een Tweestrijd. Deze misselijkmakende en goed georganiseerde machtsstrijd van Mark en zijn boys leidde tot het vertrek van Verdonk.
Meeslepend theater maar een vals spelend gezelschap van slippendragers en figuranten.

Laten we de voorkeurstemmen weer in ere herstellen
Ik pleit zeker niet voor seksistisch georiënteerd stemmen op vrouwen alleen. Dat zou niet goed zijn. Nee voorkeurstemmen op kandidaten kan er zorg voor dragen dat we als kiezer minder afhankelijk zijn van kandidatencommissies die niet naar kwaliteit kijken maar alleen naar zijn of haar achterbanpotentieel en PR-uitstraling. Laat weten dat u niet automatisch op Jolande Sap of op Marianne Thieme stemt omdat ze bovenaan op de lijst staan. Gebruik uw macht in het kieshokje om uw voorkeur duidelijk te maken. Zo komen we misschien nog eens af van die zelfingenomen typetjes die denken dat ze de prijswinnende duif zijn en een bonus verdienen.

Stem bijvoorbeeld op Ans van der Velde op nr 9 bij DPK of op Bas van T Wout nr 27 bij de VVD.
Waarom Hero Brinkman of Mark Rutte rondje rood maken? Verdienen zij uw kostbare stem? Wat hebben zij voor u betekent de afgelopen periode? Heeft u om ze kunnen lachen of heeft u moeten huilen vanwege het slechte toneelspel? Denk aan veelbelovend aanstormend talent. Echt! De Eliasjes, de Pechtoldjes en de Wildertjes die kennen we zo langzamerhand wel met die bekende maniertjes en het schmieren voor de camera’s. Draag zorg dat het PolitiekTheater niet sleets gaat worden.

Geïnspireerd door: Telegraaf/ Voorkeurstemmen steeds belangrijker

7 gedachten over “Profiteer van voorkeurstemmen te kunnen geven”

  1. Ik heb dan ook niet op Marianne Thieme gestemd maar op Esther Ouwehand – oeps…

  2. Bij ons gaat het niet om de poppetjes..maar om de boodschap.
    In die zin zou ik zeggen ..stem op nummer 7 van onze lijst.
    Johan Oldenkamp onze lijsttrekker is ook prima..

  3. Voor een Grunninger klets P.W. (Paul) Baltink (m), wel lekker. Jammer voor de Partij van de Dieren die zijn stem kwijt is.

Reacties zijn gesloten.