President Soedan zegt hervormingen toe (FWIW); protesten gaan door

President Omar al-Bashir van Soedan heeft in een poging de protesten in het land te beteugelen vaag iets gemompeld over “echte hervormingen” die ten goede zouden moeten komen aan de inwoners van het land. Concrete toezeggingen deed de Soedanese president niet.

Bashir’s gemompel weerhield de Soedanese politie er niet van flink los te gaan op de betogers die ook gisteren weer in diverse steden de straat opgingen. Volgens Amnesty International heeft de politie de afgelopen dagen zeker 37 mensen gedood. Op sociale media circuleren berichten over snipers die gericht op mensen zouden schieten, maar het is niet duidelijk of die berichten op waarheid berusten. Ook op Twitter is de waarheid the first casualty of war.


Soedanezen protesteren massaal tegen de zoveelste verhoging van de brandstof- en voedselprijzen. Druppel die de emmer deed overlopen was de verdubbeling van de broodprijs. Ook vandaag wordt er op diverse plaatsen geprotesteerd tegen het beleid van Bashir.  In de hoofdstad Khartoum vuurde de politie traangas af op de betogers. Op sociale media wordt ook melding gemaakt van geweervuur.

Het vertrouwen in hun president zijn de Soedanezen al heel lang kwijt, Bashir’s vage beloftes zullen daar niets aan veranderen.