Politici moeten eerlijk zijn: Griekenland resultaat van keus in jaren ‘90

‘De burgers zijn slimmer dan De Jager. Zeven van de tien Nederlanders zijn tegen het opnieuw geld pompen in Griekenland! De achterban van alle politieke partijen is tegen!’ De tweet van @geertwilderspvv is glashelder: Griekenland mag failliet.

Blogger Johan de Witt heeft echter ‘het onweerstaanbare gevoel dat al die discussie over Griekenland in de Tweede Kamer er eigenlijk helemaal niet toe doet en gaat over de verkeerde zaken’.

Want de werkelijke keuze rond de Euro, de Europese Monetaire Unie, en alle consequenties van dien is in de jaren negentig al gemaakt. We hebben nu gewoon in Europa onze billen gebrand en mogen op de blaren zitten. Dat doet au, maar gaat echt wel over.

Het wordt volgens hem hoog tijd dat de politiek en het Nederlands parlement zich rekenschap geeft van haar eigen geschiedenis, haar eigen eerdere keuzes en de rol en positie van Nederland ten opzichte van Europa. ‘Als de politici dat werkelijk zouden doen, dan lijkt me dat ze het ook gauw eens moeten kunnen worden dat het geen zin heeft om te kissebissen of stoer te doen over Griekenland richting de kiezer, Europa of de Minister van Financiën. De politici zouden moeten beseffen dat het geen pas geeft om verbaal te vechten om electorale gunst over de rug van Europa, maar dat ze beter gewoon eerlijk kunnen zijn, naar zichzelf en naar de kiezer toe’.

Dat verhaal is volgens hem helemaal niet zo ingewikkeld. ‘Het betekent dat alle politici gezamenlijk eerlijk zouden moeten uitkomen voor een aantal feiten’, die hieronder in een aantal punten worden samengevat – de argumenten worden in het origineel nader uitgewerkt:

1. Nederland is qua schaal met haar 16 miljoen inwoners te klein om als eigen land mee te kunnen draaien in een open wereldeconomie.
2. De logische prijs hiervoor is dat er bevoegdheden van Den Haag naar Brussel gaan en – bij de keuze voor een monetaire unie – ook naar een Europese centrale bank.
3. De keuze in 1992, om over te gaan op een Monetaire Unie, is mede genomen vanuit het besef dat juist een sterk economisch blok goed kan fungeren als middel om de machtsbalans in Europa niet te laten kantelen naar Rusland. Het was duidelijk dat de politiek hierdoor op meer afstand van de kiezer zou kunnen komen te staan, maar ook dat namen we op de koop toe.
4. Juist door een economisch blok te zijn waren we als Europa in staat om de financiële crisis enigszins te doorstaan; de financiële puinhopen waren niet te overzien geweest als we in 2007 nog verschillende valuta hadden gehad.
5. De monetaire unie en verdere Europese integratie heeft goed bijgedragen aan de economische groei en welvaart in Nederland.
6. De besluitvorming en structuur in Europa is lastig en het valt niet mee om daar een Nederlands belang te bewaken, maar we hebben werkelijk geen serieus alternatief dan er in mee te draaien en zo goed mogelijk voor de dag te komen.

Aan zijn verhaal voegt hij een aantal bijlagen toe, die wat moeilijker te verteren zijn dan het teruggeven van de drachme aan Griekenland, maar wel veel duidelijker maken waarom en hoe Europa in deze onverkwikkelijke situatie terecht is gekomen.

17 gedachten over “Politici moeten eerlijk zijn: Griekenland resultaat van keus in jaren ‘90”

 1. De clou:

  “-de besluitvorming en structuur in Europa is lastig en het valt niet mee om daar een Nederland belang te bewaken, maar we hebben werkelijk geen serieus alternatief dan erin mee te draaien en zo goed mogelijk voor de dag te komen.”

  Het is net een huwelijk – je stapt erin niet alleen voor de goede dagen waar je veel pret mee kan hebben, maar ook om door de moeilijke dagen heen te komen waar je op de tandjes moet blijven bijten.

 2. De EU in de huidige vorm is bedacht door de elite. Het originele idee was gebaseerd op solidariteit. Solidariteit die nu dankzij de leugens, de haast, het wanbeleid en expansiedrift van de zittende macht in Brussel totaal verdwenen is.

  Laat de EU en de Jager ook maar eens eerlijk worden over de “noodhulp” en de echte belangen. Het heeft weinig met solidariteit te maken, maar meer met druk van de zaken en bankenwereld. De Griekse bevolking wordt als schuldige aangewezen en als een tube tandpasta leeggeknepen. http://kromst.blogspot.com/2011/06/bailout-of-hedgefund-wie-redden-we-nu.html

 3. Is het niet zo dat het geld dat nu “in Griekenland” gepompt gaat worden, regelrecht naar de Duitse en Franse banken gaat, die anders in de problemen zouden komen? Is het niet zo dat we helemaal niet bezig zijn Griekenland te redden, maar het grootkapitaal en onze eigen belangen (in die volgorde) in de rijkere gedeeltes van Europa?

 4. Opportunist Wilders heeft al helemaal het recht verspeeld om te fulmineren richting EU en Griekenland omwille van kiesgunst, want toen hij bij de VVD zat 10 jaar geleden was hij braaf meeloper en cheerleader van de groot Europa gedachte, volgens de renteliberalen een `tovertuin voor ondernemers’.

 5. De financïeële markten en instellingen zijn onderlingen met elkaar verbonden. Wij als “gewone” burgers maken hier door onze bankrekeningen, pensioenvoorzieningen, schulden en verzekeringen integraal onderdeel uit.

  Het failliet gaan van Griekenland en/of de banken, los van waar deze zijn gevestigd, treft ons allen! De tijden dat wij ons konden terugtrekken achter onze landsgrenzen zijn allang voorbij. Solidariteit is geen keuze, het is bittere noodzaak.

 6. @Andreas, jazeker, maar natuurlijk *na* de belangen van de grote banken en hun multibonussen.

 7. Je zou je eurootjes die je uitgeeft, al mijn eurootjes dus want ik hou er nooit 1 over, moeten kunnen merken zoals in biologieonderzoek gedaan wordt met trekdieren om hun route’s, broed en paai -gebieden/-plaatsen e.d. te onderzoeken. Om te weten te komen langs welke wegen/manieren mijn eurootjes in bijvoorbeeld Griekenland terecht komen en onder welke omstandigheden/voorwaarden en waarom. Want ik geloof geen woord meer van wat mij daarover via de media wordt medegedeeld. Mijn bank heeft een website waarop ik kan volgen hoe de inhoud mijn portemonnee rouleert en daarvoor wordt er elke maand iets van 3,5 euro extra van afgeschreven. Maar dat is dan ook alles wat ik te weten mag komen. Ik zou er echt veel meer over willen weten. Over via wiens en wat voor potemonnees, onder wat voor benamingen etc. mijn eurootjes in de financiële wereld de wereld over reizen en over hoe zij speculatief voordeel opleveren voor diergenen die op welk moment ook met mijn eurootje bezig zijn zich te verrijken. Zou echt de route’s, broed en paai plaatsen willen weten waar mijn eurootjes zich vermeerderen. Zodat ik het na gedegen onderzoek en uiteraard nadat de voor mij wettelijk bepaalde blokkades zijn opgeheven het zelfde zelf kan doen. Op dezelfde manier van achter m’n toetstenbordje m’n eurootjes laten trekken paaien en broeden. Maar uiteraard eigen aan het systeem moetik betalen voor hun verliezen en maggik geen winst maken, en al helemaal niet van mijn bijstanduitkeringseurootjes, maar moet wel verplicht ter beschikking stellen wat van mij is. Het is of we door de Hunnen ben bezet.

  Geef wat mij betreft voor een vluchtroute naar een goedkoop want failliet verklaard vakantieland waar ik dan van mijn afgewaardeerd pensioen nog plezier kan hebben geen euro meer aan de Grieken zonder ik zelf kan bepalen wat ik ervoor terug krijg. Dan wordt het voor mij geen verlies verlies situatie maar een win win situatie en voor de komende generaties ook want de Grieken kunnen dan weer wat verdienen waar de andere Europeanen ook plezier aan hebben.

  Nog 1 jaar, ’tzal mij benieuwen. 😆

 8. Ik in tegenstelling tot de meesten, ben wel bereid hulp naar Griekenland te sturen. Dit in de vorm van goederen. Traangas, wapenstokken, helmen, rubber kogels etc. Nee, bij nader inzien toch maar niet. Een burgeroorlog in Griekenland zou de problemen vanzelf oplossen. Griekenland kan uittreden uit de EU, is niet schuld van de EU zelf en derhalve geen besmettingsgevaar voor Portugal of Ierland en andere zwakke broeders. Vervolgens is er tijd een nieuwe, noordelijke muntunie te scheppen. Met o.a Duitsland, NL, Fin, Pol, Slo, willen de Scandinavische landen ook nog wel deel van uitmaken denk ik zo. Is dit iets?

 9. “4. Juist door een economisch blok te zijn waren we als Europa in staat om de financiële crisis enigszins te doorstaan; de financiële puinhopen waren niet te overzien geweest als we in 2007 nog verschillende valuta hadden gehad.”
  Toch had het wel fijn geweest als ze de euro niet aan uitgerekend de dollar hadden gekoppeld.

 10. Volgens mij staat de euro helemaal los van de dollar. Wisselkoersen zijn in zekere zin een afspiegeling van de achterliggende economische macht. Over 20 jaar leven we in een hele andere wereld. Grenzen van de eerste, tweede en derde wereld zullen verschuiven, landen in opkomst, landen in neergang, de ene wereldmacht wordt door de andere opgevolgd. En sommige dingen zijn onveranderlijk

 11. 1 Tuurlijk, euro staat los van de dollar. 2 Voor de individuele landen en koersen van hun munt had de financiele crisis niet veel meer of minder betekend. Dus euro maakt ook nagenoeg geen fluit uit. Legio landen met een eigen munt over overigens in Europa en wereld. Wisselkoersen zijn inderdaad (heden ten dage) slechts een afspiegeling van de economie van dat land of unie. Lees Fiatgeld, soort monopolygeld na het opgeven van de gouden standaard. Dollar is over enkele jaren weer evenveel waard als de euro, nix namelijk. Als de dollar valt, gaat de euro ook evengoed onderuit. Amerika blijft wereldmacht. Als de dollar valt worden delen van de wereld omwille van hun grondstoffen opnieuw gekoloniseerd. 3 Bernhard werd door de geallieerden als onbetrouwbaar (spion) gezien.

 12. Over 20 jaar is China waarschijnlijk opperbaas en zitten de boze blanke Amerikanen vertwijfeld achter hun oren te krabben what went wrong

 13. LoL. De militaire macht van de VS is letterlijk gigantisch. Denk je nou echt, dat als ze geen olie kunnen kopen met waardeloze dollars, dat ze het dan niet gaan halen? Prooien bij uitstek vanwege dubbele klap, Chavez Venezuela, Iran Ahmadinejad etc. Oorlog VS-Irak ging er alleen maar over dat Saddam zijn olie voortaan alleen in Euro’s betaald wilde hebben.

 14. Het is bijna hartverwarmend hoe mensen een en zelfde stereotypes volgen:

  fred Schreef:

  LoL. De militaire macht van de VS is letterlijk gigantisch.

  Dit citaat is letterlijk, naar wat mij verteld is, hetzelfde als ergens in Oost-Europa anno 1998:

  ” LoL. De militaire macht van de USSR is letterlijk gigantisch” ( de daarop volgende toelichting was dat de USSR zou elke land binnenvallen die hun niet gezind waren).

  De mensen veranderen blijkbaar nooit, om niet te praten over het feit dat de mening van Fred impliceert een totalitaire dictatuur in de nabije toekomst.

 15. Het dommerdje v/d politiek De Jager die samen met een nu wel overmatig palaverende Wellink hammeren op het weer geld pompen in GR omlijst met allerlei drogredenen die zij niet cijfermatig kunnen staven doe ik af als uit de duim zuig verhaaltjes.

  Griekenland is economisch onbelangrijk voor de EU en daarbuiten de bangmakerij van beide nietszeggende maar wel overmatig pratende Nederlandse nono’s dat niet helpen o.a. een credit crunch kan veroorzaken erger dan die waar de Yanks ons 2007-2008 mee hebben opgezadeld is niet hard te maken.

  Het weer geld plempen in een bodemloos land waar zwart werken – zwart laten uitbetalen, tot aan advocaten, hogere/lagere ambtenaren en notarissen toe (uiteraard gaat dat van laag naar hoog ook de eenvoudige metselaar laat zich bij voorkeur zwart betalen door werkgever of klant) meer regel dan uitzondering is en een ingebakken levenswijze en waar belasting (incl. BTW afdracht) betalen iets is wat je als Griek nooit moet doen als je op de zak van miljoenen toeristen, Brussel en je medelidstaten kunt leven.

  Dat Gr nooit haar schulden aan o.a. NL zal terugbetalen is overduidelijk wie formeel failliet is kan niets meer betalen. Zet GR uit de EU wat absoluut een zuiverende werking heeft op andere bandietenlanden die nu meekijken en zich koest houden tot bekend is wat GR wel/niet voor elkaar heeft gekregen voor ook zij met huiliehuilie verhaaltjes komen.

  Mijn minieme bijdrage als verzet tegen de arrogante Grieken die nu en masse haatleuzen roepen tegen EU waaronder NL en eigen regering uit angst dat zij al hun frauduleuze verworvenheden kwijt raken is niet meer naar GR op vakantie te gaan. Gingen wij voorheen min. 2-3x per jaar 2 weken naar GR is het v/a 09-2010 tot op nu zero.

  Daarbij zou ik mij niet meer thuis kunnen voelen in een land waar men zich openlijk afzet tegen de die EU en met name NL die alleen geld willen uitlenen aan de Griekse bandieten als deze bandieten allerlei anti fraude maatregelen gaan nemen en de eigen bevolking mee gaat laten betalen aan de wederopbouw van hun failliete land i.p.v dit middels rellen en haatleuzen tegen de EU en ook tegen dwarsligger NL te willen afdwingen zonder bezuinigingsconsequenties en aanscherping en controle op de interne belastingregels voor henzelf.

  Daarbij wie wil er op vakantie naar een land waar men een binnenlandse oorlog voert tegen de eigen regering en tegen de EU dat is imo gevoelsmatig gelijk aan het op vakantie willen gaan in Syrië, volgende week gaan wij op weg voor onze 2e 2weekse vakantie dit jaar en nu naar Zweden met de gedachte laat GR maar de ppp krijgen mijn toeristen euro’s gaan niet meer naar hen hoop dat velen zo gaan denken en op vakantie gaan naar landen waar we wel welkom zijn en gewaardeerd worden.

Reacties zijn gesloten.