Politici laten zich gijzelen door domste kiezers

Minister Opstelten zei onlangs dat een goede politicus primair rekening dient te houden met wat zijn kiezers vinden, ook wanneer dat de grootst mogelijke onzin is. Hetzelfde fenomeen doet zich voor in Amerika. Als de democratie zich blijvend laat gijzelen door de domste kiezers en de politici die met die domheid meegaan of haar zelfs ten eigen bate aanwenden, dan ziet het er slecht uit!

Maarten van Rossem legt bij Joop uit waarom politici weifelen om de crisis te beteugelen.

Wanneer de domste kiezers zouden menen dat de aarde plat is, dan leggen Opstelten en Verhagen niet uit waarom dat een waanidee is, integendeel, zij hebben er begrip voor en waarschuwen hun kiezers bij verre reizen toch vooral op te letten dat ze niet over de rand vallen. Zo wordt de democratie gegijzeld door de doodsnood voor de domste kiezer en door politici die onder alle omstandigheden bereid zijn de domste kiezer naar de mond te praten, of die, erger nog, het volledig eens zijn met het obscurantisme van die kiezers. Dat betekent onvermijdelijk dat het vrijwel onmogelijk wordt om het noodzakelijke en verstandige beleid te voeren.

Daarom valt van de regering weinig daadkracht te verwachten:

Waarom zijn Rutte (die overigens zoals de meeste historici inderdaad niet rekenen kan) en De Jager zo zonderling vaag over de cijfers van de Europese steunoperatie? Omdat ze electoraal bang zijn voor Wilders, die ten aanzien van de euro bereid is tot de meest stompzinnige retoriek. Welja, terug naar de gulden! De gulden bestaat als zelfstandige munt al zo’n dertig jaar niet meer. Wat er ook gaat gebeuren, van een zelfstandige Nederlandse munt zal het niet meer komen.

Zo wordt de redelijkheid bedreigd door voorheen bange nihilisten en bange dorpelingen. Als de democratie zich blijvend laat gijzelen door de domste kiezers en de politici die met die domheid meegaan of haar zelfs ten eigen bate aanwenden, dan ziet het er slecht uit!

30 gedachten over “Politici laten zich gijzelen door domste kiezers”

 1. Ik vrees, dat we zo langzamerhand van het concept van de “domme kiezer” afmoeten. De ene kiezer is natuurlijk dommer dan de ander, maar de schuld voor de ellende, waarin we ons bevinden, ligt volgens mij niet bij die “domme kiezer”, maar bij de politici, die consequent weigeren, om de populisten van waardig (lees: correct en doordacht) repliek te dienen. Dat de “domme kiezer” zich enkel door populisten serieus genomen voelt, ligt volgens mij echt niet hoofdzakelijk aan zijn of haar domheid of de gehaaiheid van de populisten (hoewel dat laatste natuurlijk wel een rol speelt).
  😐

 2. De strijd om de domste kiezer was al vorig jaar losgebarsten en de huidige regeringspartijen hebben daar veel baat bij gehad. De allerachterlijksten zijn nu aan de macht en de vertegenwoordigers van domme Henk und Ingrid uut Limburg met een IQ van onder de 70 denken dat zij nu hebben wat ze hebben wil\den. Het komt nooit meer goed!!

 3. Nou voor mij zijn er gewoon domme kiezers, die niet verder kijken dan eigen achtertuin of camping. Ik snap niet dat daar een taboe op rust. Er zíjn gewoon enorm domme mensen die absoluut geen idee hebben over hoe je een en ander zou kunnen regelen om het met zijn alleen leuk te houden.
  Ik neem ook aan dat er bij politici een zeker domheid kan zijn, dat ze zich niet inzetten voor het land en de bevolking, maar gewoon alleen voor zichzelf of hun kortzichtige partijbelangen.
  Kortom er zijn veel domme mensen en daar hebben we helaas veel last van.

 4. Nou ja ‘ dom’, misschien eerder oppervlakkig. Een beetje komen overwaaien uit de VS.
  Misschien heeft het ook te maken met de kwaliteit van onderwijs ( al decennia achteruit aan het gaan), gifstoffen in het milieu en korte lontjes door teveel prikkels.

  en terug naar de gulden, wat maakt dat aan het hele systeem-van-gekte nou uit?
  Je kan net zo goed de Bounty als ruilmiddel nemen, die kan je tenminste nog opeten.

 5. Als je je als mens niet interesseert voor je leven, je omgeving of je land en je hersens niet gebruikt, zelfs geen moeite doet, dan ben je voor mij dom. Kan er niks anders van maken.
  Dat ik daar dan elke dag last van moet hebben omdat die mensen mijn belevingswereld en mijn omgeving bevuilen, dat vind ik irritant.
  Dat ze niet eens de meest elementaire dingen beheersen, dat is zoooo ergerlijk. En het wordt alleen maar erger.

 6. Wat ik probeerde te zeggen met #1 was dat de “domme kiezer” een al te gemakkelijke smoes is. Politici, die de “domme kiezer” aan de populisten overlaten, als zou daar geen eer te behalen zijn, zijn zelf lui, laf en vermoedelijk erg dom…
  😉

 7. 8: Keira

  [Dat ze niet eens de meest elementaire dingen beheersen, dat is zoooo ergerlijk. En het wordt alleen maar erger.]

  Jazeker, maar als die hersenen gewoon niet werken? Gewoon echt niet weten waar je het over hebt?

 8. LeRoiDanse Schreef:

  Jazeker, maar als die hersenen gewoon niet werken? Gewoon echt niet weten waar je het over hebt?

  Hoe moet ik nou discussiëren over Noorwegen als mijn tegenstander niet eens weet waar het ligt. Breivik schoot daar gewoon willekeurige burgers dood en ik wil alles in de schoenen van de PVV schuiven.

  Ik ben er mee gestopt en ik ga ook niet meer naar een verjaardag waar idioten komen! Zo dean weten jullie dat!

  Toch zullen we een paar zetels van deze slecht geinformeerden naar de andere (onze) kant van het politieke spectrum moeten halen, anders zitten we de komende 12 jaar nog met die zakkenvullers opgescheept.
  Je kan het een gijzeling noemen, maar we moeten wat.

 9. #9 MadPride, dat doet me denken aan iets wat ik eens op een cursus communicatie heb geleerd. Dat als je iets wilt door laten dringen, je je boodschap aan moet passen. Dat als de ‘ontvanger’ de boodschap niet snapt, dat jouw schuld als ‘zender’ is. Daar kan ik voor een heel groot deel in mee gaan. Heb dat altijd in gedachten gehouden, als mensen niet begrepen wat ik bedoelde.

  Maar ik ben er achter gekomen dat het een keer ophoudt, dat het aan de zender ligt. Als de ontvanger te lui, te beroerd, te gemakzuchtig is om ook maar iets willen leren of te begrijpen, DAN houdt het voor mij op. Dan weiger ik om mijn uitleg aan te passen. Ik ga geen moeite doen voor mensen die zelf te lui zijn en daardoor dom.
  Als mensen van goede wil zijn, doe ik alles om de boodschap aan te passen, en dan komen we er altijd wel uit.

  Met de PVV-volgers valt niet meer te praten. Je moet ook niet de illlusie nog hebben dat je daar op een voor ons normale manier mee kunt communiceren. Dat is verloren moeite. Ik heb hier iemand wel eens zien zeggen dat je ze gewoon vragen moet stellen, dat dat werkt. Ik weet het niet. Het is chronisch ontevreden volk dat je niet bereikt. En hopelijk krijgen ze snel genoeg van Wilders. Anders gaat Nederland nog een flink aantal zwarte jaren tegemoet.

  Met ze meepraten werkt niet, Dat doen nu alle partijen en gaat gewoon niet werken. Iemand moet gewoon eens goede heelmeester zijn en gewoon zeggen, jullie zijn te beroerd dat je ook maar iets wilt snappen, dus is mijn boodschap niet voor jullie. Jullie zoeken het zelf maar uit. Wij gaan gewoon verder en verlagen ons niet tot pre-kleuterschoolniveau.

 10. 11: salonsocialist:

  [Ik ben er mee gestopt en ik ga ook niet meer naar een verjaardag waar idioten komen! Zo dan weten jullie dat!]

  Kijk, zo doen we dat! Groot gelijk, kom maar gezellig bij LeRoi als hij salon heeft en er revolutionaire strijdliederen worden gezongen met bessenlikeurtjes 🙂

 11. #13 Ow dat lijkt me wel reuze gezellig! 🙂 (maar ja kan mezelf niet uitnodigen, dat zou onbeleefd zijn)

 12. @ Keira, Maarten van Rossum heeft het alleen over politici en niet over de media. Hij ziet voor jou helemaal geen rol weggelegd.

  Mag ik het volgende in stemming brengen. Zullen we ze aanpakken en om te beginnen de Telegrof opblazen? Wie is voor! 😆

 13. 12: Keira:

  Ja, het houdt een keer op. Het is ook goed dat vast te stellen voor onszelf, gewoon die lui gaar laten koken in hun eigen sop.Vergeefse moeite. Ze gaan inzien wat ze doen, of niet.
  Zo niet, leven ze hun eigen miserable leventje maar op deze planeet. Wel nog even zorgen voor al die mensen die niet eens weten waarom ze pvv-stemden, oudjes in verzorgingshuizen enzo.

 14. 15: sjuul:

  [Mag ik het volgende in stemming brengen. Zullen we ze aanpakken en om te beginnen de Telegrof opblazen? ]

  Kind, wat doe je nou? morgen komt de aivd je boot lek maken.

 15. 14: Keira:

  [wil bij LeRoi ook strijdliederen zingen met bessenlikeur]

  Jij komp, want jij stem ook lomp, dat alles goed komp 🙂

 16. Keira Schreef:

  Met de PVV-volgers valt niet meer te praten. Je moet ook niet de illlusie nog hebben dat je daar op een voor ons normale manier mee kunt communiceren. Dat is verloren moeite.

  Ik zie dat ook in klimaat-topics. Niemand ontkent dat het laatste decennium het warmste is sinds we met meten zijn begonnen of dat we nog nooit zulke hoge CO2-gehaltes hebben gemeten en terwijl de meeste sceptici na het gedeelde-eerste-plaats recordjaar 2010 schoorvoetend toegeven dat de aarde misschien toch wel een klein beetje opwarmt, blijft met name de PVV-kliek hangen in “Climategate” en onderzoeken die al lang achterhaald zijn (als het überhaupt onderzoeken zijn en geen opiniestukken van anti-klimaatblogs).

  En als Ingrid en Henk in 2020 voor het derde achtereenvolgende jaar een grotere airco moeten kopen en de zee in de achtertuin staat in plaats van gewoon langs het strand, dan geef je toch de schuld aan de PvdA? Want nee, je zal je ongelijk eens moeten toegeven, dat kan niet hoor! 😛

 17. @ LeRoi, dat denk ik niet want ben zelf de Alternatieve AIVD, de AAIVD. En ze zullen me nog dankbaar zijn maar dat uiteraard nooit uiten. Ik ken ze al langer dan vandaag.

 18. 19 DarkSkywise:

  [En als Ingrid en Henk in 2020 voor het derde achtereenvolgende jaar een grotere airco moeten kopen en de zee in de achtertuin staat in plaats van gewoon langs het strand, dan geef je toch de schuld aan de PvdA]

  ROFLOL 🙂
  Van dit soort humor word ik helemaal vrolijk, kom jij cabaret doen als ik salon geef met revolutionaire strijdliederenzan en bessenlikeurtjes schenk in kristallen glaasjes??

 19. @12 – Punt is niet, of het al dan niet werkt. Punt is, volgens mij, dat de politici het überhaupt nooit geprobeerd hebben, om de “domste kiezer” te bereiken. En dat is een probleem, dat al ouder is dan Geert Wilders met zijn PVV. Volgens mij gedijt populisme hoofdzakelijk in het vacuüm, dat de rest van de politiek zelf gecreëerd heeft. Het journaille en de politici, die zich van de term “domme kiezer” als “verklarend element” in hun betoog bedienen, herschrijft de geschiedenis op een pijnlijke manier…
  😉

 20. Keira Schreef:

  Ik heb hier iemand wel eens zien zeggen dat je ze gewoon vragen moet stellen, dat dat werkt.

  Die idioot was ik.
  Ik vind dat we een verschil moeten maken tussen Adolf en Eva en Henk en Ingrid. Adolf en Eva zijn niet meer te redden. Maar er zijn Henks en Ingrids die nog te redden zijn.

  Dus stel ik vragen. Al gaat me dat moeilijk af, want meestal begin het stoom na de eerste zin al uit mijn oren te sissen. Maar discussiëren heeft geen zin als ze alleen maar onzin herhalen die ze op een andere verjaardag hebben opgevangen. Dus probeer ik ze na te laten denken.

  Maar nu ga ik zingen!

  Kom socialisten trek te strijde,
  kom socialisten wees paraat!
  Onze strijd is niet langer te vermijden,
  Als je maar weet, waar het steeds om gaat.

  Zo, en nu even kunstmest halen. Mijn plantjes staan er niet goed bij.

 21. #26 MadPride, of het nooit geprobeerd is, betwijfel ik. Is net zo makkelijk om te zeggen dat ze dom zijn, ja ik ben me volledig bewust wat ik zeg.
  Maar zoiets kan niet van een kant komen. Mensen moeten ook wel geholpen willen worden (en ook geïnformeerd). Als ze dat niet willen, kun je doen wat je wilt en het zal nooit overkomen.

  #27 Salonsocialist, [Die idioot was ik] dat heb ik niet gezegd, noch beweerd. Dat dacht ik ook helemaal niet. Het was meer een overdenking.
  Ook ik denk dat er aan de buitenrand van de H&I olievlek best wel mensen zijn die nog in kunnen zien waar ze mee bezig zijn. Daarom schrijf ik ook hier. Voor die enkeling die nog enig inzicht gegeven kan worden. De ware H&I zijn voor mij verloren en schenk ik echt geen enkele aandacht meer aan, die zien maar wat ze doen. Ook al heb ik daar dagelijks last van, dat is niet anders.

 22. 28 – Ok, “nooit” is misschien een te groot woord, “amper” is wellicht accurater. Toen Fortuyn opkwam was de teneur heel duidelijk, dat hij die kiezer aansprak, die tot dan toe door de politiek genegeerd was, vandaar ( of dit waar was, is een ander verhaal, het was slechts de teneur)
  😉

 23. Keira Schreef:

  Ook ik denk dat er aan de buitenrand van de H&I olievlek best wel mensen zijn die nog in kunnen zien waar ze mee bezig zijn. Daarom schrijf ik ook hier. Voor die enkeling die nog enig inzicht gegeven kan worden.

  Inderdaad zeldzaam, maar het komt voor. 😉

  Het is me bv. wel eens gelukt om in Jan-en-Jippeke taal uit te leggen waarom bij het einde van ijstijden CO2 lijkt achter te lopen op de opwarming (in feite is het een wisselwerking: eerst een half graadje meer warmte door een gunstigere baan van de aarde, daardoor meer CO2 vij uit de oceanen, daardoor opwarming, daardoor meer CO2 vrij, etc etc), hoe broeikoeigrassen precies werken en waarom je er maar heel weinig van nodig hebt om de temperatuur flink te laten stijgen en hoe is bewezen dat al die extra CO2 echt echt echt van de mens afkomstig is (al valt het nog niet mee om “isotopen” uit te leggen als je publiek nét aan weet wat H2O is), maar zo 1 op de 100 keer gaat er dan toch bij iemand zachtjes een lampje flikkeren.

  True, it’s a dirty, thankless job, but somebody’s gotta do it. 😎

Reacties zijn gesloten.