11 gedachten over “Pluriformiteit van de pers”

 1. Dit is onder vele anderen een klassiek voorbeeld voor hersenspoeling en tevens de altijd mekaar in de mond praten publieke “informatie”. Goed gezien van Andreas.

 2. Tja , dat krijg je als de pers gewoon de door Veronica opgekochte “Dwazen uit Rijswijk ” overschrijft …. ANP , weg ermee …

 3. @2
  Vroeger was het Algemeen Nederlands Persbureau de leverancier van de basis van het krantennieuws.
  Nu is het een commercieel geval dat losstaat van de pers zelf, maar u wordt niet geacht te weten dat het een dochter is van godbetert Veronica – dat zelf als zeezender onvervaard bulletins van Hilversums ANP-nieuws overpikte.

  Het is afgelopen met de pers, ze weten het alleen zelf nog niet.

 4. We krijgen waar we voor betalen. We kunnen niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Wanneer we de vier betreffende kranten op papier zouden vergelijken zien we dat die eenvormigheid al een stuk minder is.

  Als we weigeren te betalen voor nieuws (sinds de opkomst van het internet zien we dat dagelijks terug in de steeds dalende oplagecijfers van de kranten) dan moeten we ook niet zeuren dat de kwaliteit en de diversiteit te laag is.

 5. @4
  Nee Bob, het is omgekeerd – ik heb die kranten de deur uitgedaan omdat ze allemaal op De Telegraaf gingen lijken: eerst de Volkskrant, toen Trouw. En dagelijks bevestigen ze de juistheid van deze beslissing. Ik mis alleen Anton Dingeman en Sigmund (die laatste staat online).

 6. @5 Arnold J. van der Kluft

  Dan gaat u er van uit dat u dermate gemiddeld bent in uw doen en laten dat omdat u zo heeft gehandeld de meerderheid zo handelt met eenzelfde motivatie bovendien. Dat zou kunnen hoor maar ik denk er zoals gezegd anders over. Alle waar naar zijn geld.

 7. tja, gemiddeld is dom (kijk maar hoeveel arme mensen er op de VVD stemmen), en hij klinkt inderdaad niet erg dom

 8. Nou, Bobs en Arnolds opvattingen sluiten elkaar niet uit, ik denk dat ze beiden waar zijn. Inderdaad convergeren heel veel media naar de grootste gemene deler, maar er is beslist ook een groot probleem ontstaan hoe nog het voorzien in welke vorm van digitale informatie dan ook te kunnen bekostigen, omdat er altijd wel ergens een gratis vorm van te vinden is op internet.

 9. Ik vraag me af of de eenvormigheid nu gemakkelijker op te merken valt dan vroeger. Weinigen lezen en lazen meer dan één krant.

  Volksdagblad De Waarheid maakte indertijd regelmatig melding van de gelijkgeschakelde pers en kwam ook met aantoonbare berichten.

Reacties zijn gesloten.