Plastisch-chirurgen en oogartsen voor vuurwerkverbod

Er moet een verbod komen op het afsteken van consumentenvuurwerk. Dat vinden de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en het Oogheelkundig Gezelschap (NOG). “Laat gemeenten maar een vuurwerkshow organiseren”, zegt Annekatrien van de Kar van de NVPC.

Volgens haar leidt vuurwerk jaarlijks tot grote ellende voor een flinke groep mensen. “We moeten niet willen dat het elk jaar zo gaat”, zegt Van de Kar.

Ook oogartsen willen een verbod. Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam benadrukt dat de afgelopen twee jaarwisselingen in Nederland hebben geleid tot net zoveel ernstig oogletsel als de hele Irak-oorlog bij Amerikaanse militairen.

Hier en hier meer.

9 gedachten over “Plastisch-chirurgen en oogartsen voor vuurwerkverbod”

 1. wat een bullshit, meer als de irak oorlog, dat klopt ja, want in een oorlog richt men niet specifiek op de ogen om iemand te doden???? zijn er ook net zoveel doden gevallen? Ik snap de dokters wel, die willen gewoon lekker vrij met oud&nieuw en minder werken voor die 3 ton per jaar.

 2. Het meeste ernstige letsel wordt veroorzaakt door idioten die hun eigen vuurwerkbommen bouwen doorgaans door middel van illegaal vuurwerk. Met normale rotjes die je normaal afsteekt kan je niet je hand er af blazen.

  Oogletsel door legaal vuurwerk is te voorkomen door het dragen van een veiligheidsbril die je al voor 2-3 euro kunt kopen. Je kunt wel klagen dat dit niet nodig zou moeten zijn, maar ja het merendeel van de ongelukken op de motor wordt veroorzaakt door automobilisten die niet uitkijken. Motorrijders dragen die helmen dus ook voornamelijk omdat anderen schijt hebben aan hun veiligheid.

 3. waarom moet dit in gaan, vuurwerk is een traditie en nog wat als het vuurwerk verbod wel ingaat dan gaan juist allemaal mesen door maar dan met illegaal en voor een paar euro heb een veiligheids bril

  maar de artsen zijn gewooon dom,zelf hebben ze oook wel een keer vuurwerk afgestoken en ik ben al vet lang aan het sparen

  ze moeten gek zijn om dit in te laten gaan

 4. @3 vuurwerk is amper een traditie. Ja, in China, en daar is het ook jarenlang verboden omdat het toch wel gevaarlijk was.

 5. Amper traditie, daar bedoel ik mee dat vuurwerk met oud en nieuw pas in zwang kwam begin jaren 60.

Reacties zijn gesloten.