Pension Englander

Ik heb wat aanvullende informatie over Transvaalkade 9a. Het betreft in dit geval Eliazer Englander.

De oudste broer van Sam, Eliazer, is ook werkzaam geweest in Het Vak. Ik heb geen leerlingenkaart van hem gevonden, wel een lidmaatschapskaart van de ANDB (Algemene Nederlandse Diamantwerkersbond red.). Daaruit blijkt dat hij in Het Vak heeft gewerkt tussen 1911 en eind 1922. In de laatste jaren was hij voornamelijk werkloos. Op 23 april 1914 is hij, ook in Zaandam, getrouwd met Veronika Braadbaart (van beroep: vroedvrouw). Waarom hij stopt (voortdurende werkloosheid of om een andere reden), is niet bekend. Op 23 november 1922 wordt hij ‘geschrapt als lid’, wegens 2 lid art 6. Maar wat dit inhoudt? Wat wel bekend is, is dat zijn vrouw Veronika regelmatig heeft geadverteerd als verloskundige. In 1937 start ze met iets heel anders, een ritueel rusthuis voor ouderen aan de Transvaalkade 9a, Pension Englander. Op 11 juni 1937 verschijnt er een kort artikel over dit streng ritueel rusthuis:

rusthuisIn dezelfde krant verschijnt een advertentie namens V.Englander-Braadbaart waarin zij hun rusthuis aanbevelen. Op 30 juni 1939 is er feest in het Rusthuis. Rosa Finsie (of: Roza Finzi) viert namelijk haar negentigste verjaardag. Het Zaans Volksblad schijft:

Zij is nog een flink vrouwtje en mag zich verheugen in een goede gezondheid. Wij twijfelen er niet aan, of vrienden en bekenden zullen deze dag voor haar tot een waar feest maken.”

Zij zal tot haar overlijden op 11 mei 1940 in het Rusthuis blijven wonen.

In het Rusthuis woonde zij, volgens de Community Joods Monument, met 14 huisgenoten. Onder hen overigens slechts één man. Een aantal zal nog in Amsterdam overlijden, de anderen worden in Auschwitz vermoord.

In februari 1941 wonen er behalve deze huisgenoten, ook de gezinnen van: Eliazer Englander, Samuel Coerant, Samuel Finsij en Mozes Noord. In totaal zijn dit 26 personen.

Voor de namen verwijs ik naar de website van de Community Joods Monument

Eliazer Englander en verpleegster Nieuwsbl van Friesl 03 05 1940Ik heb afgelopen week ook de woningkaart bekeken. In het rusthuis/pension hebben heel veel mensen gewoond. Volgens mij zelfs zoveel dat de ambtenaar het niet allemaal erg zorgvuldig heeft genoteerd. Het is bijzonder onoverzichtelijk gepriegel geworden.

Opvallend, niet zozeer door de inhoud, maar wel door de gebruikte krant, is de advertentie waarin gezocht wordt naar een flinke verpleegster. De oproep staat namelijk in het Nieuwsblad van Friesland (Hepkema’s courant) van 03 mei 1940.

Het is op dit moment niet duidelijk wat Eliazer tussen 1922 en zeg 1942 voor werk heeft gedaan. Misschien is hij wel terug gegaan naar zijn oude beroep. Volgens het militieregister was hij tijdens de keuring electricien.