Peilingen

Vandaag de laatste peilingen bekeken in de bruinkrant. Het feit dat de PVV al enige tijd de grootste partij is in die peilingen, ook al betreft het dan peilingen van Maurice de Hond, gaat gepaard met een pijnlijk proces van gewenning. Dat wennen gaat heel geleidelijk en loopt synchroon met de groei van de PVV. Aanvankelijk zag ik de PVV als de Malle Pietje onder de Nederlandse partijen en dacht ik dat de kiezer in het stemhokje wel wijzer zou zijn dan op deze schreeuwlelijkerds te stemmen. Maar naarmate de partij groter werd, veranderde dat en kwam de verbijstering dat het zo ver was gekomen met Nederland. Nu is er dan die aarzelende gewenning, gewenning aan het feit dat een vijfde van de Nederlandse kiezers overweegt te stemmen op dat stel onbeschofte halve en hele malloten, psychopaten, brievenbuspissers en fraudeurs.

En langzamerhand begin ik me weleens af te vragen hoe het zou zijn als deze fascistenbende op een of andere manier inderdaad de macht in handen zou krijgen in Nederland. Je moet er niet aan denken, maar je doet het toch. Nog niet zo lang geleden was ik ervan overtuigd dat we dat nooit zouden laten gebeuren. Dat de andere partijen, de fatsoenlijke partijen, nimmer met dit onfrisse stelletje xenofoben in zee zouden gaan. Dat we iets geleerd hadden van de Tweede Wereldoorlog.

Sinds Bruin I weet ik beter. Eigenlijk had ik al sinds Balkenende I beter moeten weten, maar ik geef toe dat ik soms nogal traag van begrip ben en dat ik de neiging heb om de smerigheid en de gluiperigheid van politici en de heftigheid van het gerommel in de onderbuik van de samenleving te onderschatten.
Bruin I heeft me de ogen geopend, vanwege het feit dat VVD en CDA zich lieten gedogen door racisten en hun programma’s steeds meer richting extreemrechts opschoven. Vanwege Rutte, die premier van alle Nederlanders zou moeten zijn, maar meteen al begon over ‘een regeerakkoord waarbij rechts Nederland de vingers zou aflikken’ of iets in die bewoordingen. Vervolgens de nauwelijks verhulde wraakacties richting links, ongetwijfeld deels om het PVV-publiek te behagen, onder meer door onmiddellijk na het aantreden te starten met de vernietiging van de ‘linkse hobby’s’ natuur, kunst en cultuur door natuursloper Bleker en cultuurbeul Zijlstra.

Op de christenen hoeven we sowieso niet te rekenen. En nu, met Bruin II op het pluche, wordt duidelijk dat we ook aan de PvdA niets meer hebben. Die partij is vrijwel inwisselbaar geworden met de VVD en voert gewoon keihard rechts beleid uit.
Waarmee ik maar wil zeggen dat er genoeg kandidaat-partijen zijn waarmee Wilders straks een coalitie kan gaan vormen.

Ik kwam hier allemaal op doordat ik deze week Dion Graus in de Tweede Kamer het woord ‘karpatenkoppen’ hoorde bezigen, waarmee hij Oost-Europeanen bedoelde. Ontegenzeggelijk daalt het niveau in de Tweede Kamer razendsnel en evenredig met de verrechtsing daar. Geen wonder natuurlijk, met dat stelletje van de straat geplukt tuig dat de PVV-bankjes bevolkt en de slappe hap die geen enkel antwoord heeft op de verruwing binnenskamers en daarbuiten, in de samenleving.
Noem me één hedendaags politicus met allure, noem er één met bezieling, geef me één naam van iemand die de indruk wekt voor zijn of haar idealen te vechten. Ik zou niemand weten, of het moesten Marianne Thieme en Esther Ouwehand zijn. Die staan tenminste voor hun zaak.

Maar om weer terug te komen bij waar ik begon, namelijk de mogelijkheid dat de PVV het nog eens voor het zeggen zou krijgen in dit land en wat daarvan de gevolgen zouden zijn: ik wilde jullie nog over het volgende voorvalletje vertellen.

Een paar weken geleden maakte ik op Twitter een simpel grapje over de PVV. In het vragenuur had een of andere PVV’er geopperd om het leger in te zetten tegen ‘straattuig’. Ook als het om minderjarigen ging. Tegen kinderen vanaf twaalf jaar. Als ik het me goed herinner, zou de PVV het leger willen inzetten. Een voorstel dat zo volstrekt ridicuul is dat je zou verwachten dat het uit een comedy of een stripverhaal kwam, en daarom had ik een tweet geplaatst die luidde: ‘Kunnen we het leger niet inzetten tegen de #pvv?’ Geintje, meneer Sonneberg. Nou, dat vonden een stuk of tien agressieve PVV’ers niet, want behalve dom zijn ze ook nog volstrekt humorloos bij de PVV. De intimidaties vlogen me onmiddellijk om de oren en er kwamen er in no time vanuit allerlei hoeken en gaten steeds meer (veelal anonieme) schreeuwers bij. Pogingen om een gesprek aan te gaan mislukten uiteraard jammerlijk.

Nu zit er gelukkig een handige blockfunctie op Twitter, maar in het echte leven kun je dit soort types helaas niet blocken. Denk dan nog even aan de mevrouw die belaagd werd tijdens die pro-Zwartepiet-demonstratie en de onbeschoftheid van Wilders’ partij-omroepje dat in onze kringen vrij accuraat wordt aangeduid met Roze Khmer. Lees de reacties in De Telegraaf, het partijkrantje van Wilders, realiseer je dat de man blind en kritiekloos wordt verheerlijkt door zijn volgers en bedenk dat Wilders overal in Europa samenwerking zoekt met fascistische en nazistische partijen en organisaties.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar zo af en toe word ik er bang van en ik voel me soms nauwelijks meer thuis in dit land, dat ooit, alweer vele jaren geleden, zo heerlijk vrij en tolerant was.

21 gedachten over “Peilingen”

 1. Zelfs al zou de PVV alleen maar de grootste partij worden en niet gaan regeren dan nog zal het klimaat hier in dit land heel snel nog bruiner worden, de remmen los, niet iets om naar uit te kijken.

  Maar zolang er geschreven wordt door mensen als Jan Zwaaneveld blijf ik hoop houden, in het besef dat we niet alleen tegen deze drek hoeven te strijden.

  Een heerlijk vrij en tolerant land heb ik het nooit gevonden.

 2. Er zijn, naar schatting, zo’n 200/ 300 querulanten actief op het internet. Die 200 los van hun vele https://nl.wikipedia.org/wiki/Kloon_(internet) wat het aantal al gauw veel groter ‘doet lijken’. Een groot aantal is inmiddels bekend bij de verschillende diensten, alsook bij justitie.

  “vanuit allerlei hoeken en gaten steeds meer (veelal anonieme) schreeuwers bij.”

  Daar doel ik dus op.

  Laat je niet misleiden door bepaalde reacties op het internet. Dat PVV-gespuis heeft in het begin zelfs instructies van de PVV-medewerkers gekregen om zich zo breed mogelijk op het internet te profileren. ‘alles vindt plaats op het internet’, schreeuwde Wilders een aantal jaren geleden. Een tactiek welke uit de US is overgewaaid. Astroturfing galore.

  Zekers heeft dat een bepaalde invloed op deze en gene, maar er zijn altijd nog meer Nederlanders die niet op de PVV stemmen. En dat zal ook zo blijven.

  Vergeet niet dat het altijd al een tactiek van extreemrechts is geweest om zich groter voor te doen, dan ze uiteindelijk zijn.

  Wat m.i. belangrijker is, is mensen hun irrationele angsten weg te nemen. “Dit zijn de feiten, dus wat lul je?!” En uiteraard geen genoegen nemen met het daaropvolgende: ‘ja, maar…dit/ dat’.

  Angst voor de PVV/ PVV’ers ken ik niet. Ik lach om die sneuneuzen.

  Kan je mogelijk linken naar dat Twittergedoe, Jan? Ben eigenlijk wel nieuwschierig om te zien of het weer eens om de usual suspects gaat. Nee is nee, en volledig begrijpelijk op meerdere niveau’s.

 3. “Ik kwam hier allemaal op doordat ik deze week Dion Graus in de Tweede Kamer het woord ‘karpatenkoppen’ hoorde bezigen, waarmee hij Oost-Europeanen bedoelde. Ontegenzeggelijk daalt het niveau in de Tweede Kamer razendsnel en evenredig met de verrechtsing daar.”

  Onder het toeziend oog van de huidige voorzitter v/ d 2e kamer, van Miltenburg van de VVD. Goh…

 4. @Marc, ik heb het hele zooitje ellende geblockt en zodoende is ook de hele woordenwisseling uit mijn TL verdwenen. Uiteindelijk heb ik ook de tweet maar gewist.
  Ik ben niet bang voor dit soort figuren op internet. Vervelend is het wel, uiteraard maar hoewel ik nog niet heel lang op Twitter verblijf, heb ik al genoeg gezien om te weten dat het meestal om dezelfde figuren gaat.
  Wel maak ik me soms zorgen over wat er in de echte wereld zou kunnen gebeuren als het politieke klimaat nog meer verrechtst. Je ziet nu al regelmatig van het soort volksgerichten waarover Kees ’t Jong vandaag ook nog een stukje plaatste, in dit geval over Benno L., maar je zag het ook met die pro Zwartepiet-toestand en laatst nog zo’n hooivorkenbrigade die achter inbrekers aan zat.

 5. ‘Een heerlijk vrij en tolerant land heb ik het nooit gevonden.’

  @LRD, het zal een verschil in beleving en/of omgeving zijn. Toen ik jong was speelde ik in een punkband en naar mijn gevoel streed iedereen in mijn omgeving en ver daarbuiten destijds tegen types als Thatcher, Reagan en onze eigen Van Agt en Lubbers. Ondanks dat de beginjaren tachtig economisch gezien ook beroerd waren, heb ik van xenofobie nooit iets gemerkt in die tijd. Maar nogmaals, dat kan aan mij of mijn omgeving liggen.

 6. Maar de PVV is toch een héééééél normale partij die door de Haagse PvdA niet als college-partner word uitgesloten ?? Net zoals de Rotterdamse PvdA “Misbaar Rotterdam ” niet uitsluit ….

 7. De uitspraak “‘een regeerakkoord waarbij rechts Nederland de vingers zou aflikken’ of iets in die bewoordingen is door een persoon gedaan die uiterst kortzichtig is en denkt dat eigen clubje “uber alles’ gelijk heeft. Dit is ongeveer ook in een hoek de essentie van onze land.

  Aangemoedigd door Wilders zijn overal de ratten vanuit de stenen van de WOOII uitgekomen.

  Mij persoonlijk verbaast elke dag dat de uitspraak van Wilders dat hem niet bevallige mensen (veelal allochtonen/buitenlanders) “door de knie geschoten”moeten worden geen reactie behalve van de OM ook van andere partijen niet heeft opgeroepen.

  Terwijl in dezelfde tijd men bij VVD bezig was predikanten het land uit te zetten wegens onbevallige preken.

  Stel ’s voor dat een der moslim predikanten deze uitspraak had gedaan? Was de reactie ook zo liefdevol geweest?

  Waar is de winkel voor dubbele Nederlandse standaarden?

 8. Even over peilingen. De PVV groeit niet. In 2010 stond de PVV volgens De Hond op 35 zetels. De PVV lijkt groot omdat steeds minder mensen zeggen te gaan stemmen en een zekere aanhang de PVV de komende duizend jaar trouw blijft. Een lage opkomst en een diep geworteld wantrouwen tegen alles en iedereen is wat de PVV succesvol maakt. Gelukkig zijn peilingen vaak onbetrouwbaar.

 9. “Gelukkig zijn peilingen vaak onbetrouwbaar.”

  Zeker aangezien de zelfbenoemde PVV’ers instructies hebben gehad om zich o.a. bij peil.nl (MdH) aan te melden, om het e.e.a. te beinvloeden. Ik heb zo het vermoeden dat bijv. een charlatan zoals MdH daar geen algoritme voor heeft ontwikkeld/ laten ontwikkelen.

  Dat los van het feit dat peilingen in het algemeen een basis hebben in een zoveelste waan van de dag.

 10. Maar zelfs als de PVV de facto niet groeit, zitten we nog wel met het feit dat allerlei onzalige denkbeelden vanuit die club overvloeien in andere partijen en dat zodoende standpunten die vijftien jaar geleden ondenkbaar waren, steeds meer ‘genormaliseerd’ worden. Wat misschien nog wel een engere ontwikkeling is.

 11. Jan
  Máár dat is de bedoeling juist!
  Politiek werkt samen om een richting op te gaan,zodat de kiezer er aan went.wie schrikt nu hedendaags
  Van harde maatregelen,drones,harde taal,vunzige opmerkingen in de tweede Kamer?
  Door deze gewenning kan de sturing beter ingevoerd worden,alles volgens plan.en de tokkies die altijd klaagden dat zíj nooit werden vertegenwoordigd,hebben júist de grootste invloed in de tweede Kamer,hun gezeik en haat en vragen om keiharde acties endergelijke worden gewillig ingevoerd.óók voor hen..

 12. @Marc: deze keer reageerde Van Miltenburg trouwens wél op die uitdrukking van Graus, en liet in de handelingen opnemen dat scheldwoorden niet gewenst waren in de Kamer. Dat zo’n gnoom met een kop als Graus het trouwens overigens over karpatenkoppen duft te hebben zeg…

 13. @Laurent, stond Graus echt met een schedelemetend instrument dit in de Tweede Kamer te vertellen?
  Waneer heeft hij de DNA-onderzoek gepland om te bewijzen dat buitenlanders/allochtonen werkelijk minderwaardig zijn dat etnisch zuivere Nederlanders (als hem)?

 14. Er is vast wel een onderzoekbureau ergens, die voor €270.000 de waarheid achter het begrip ‘karpatenkoppen’ wil bevestigen. Maar dan mag het niet voor campagnes gebruikt worden (huhu…).

 15. Ach ja, Jan, een enkele uitzondering daargelaten is de Nederlander nooit tolerant geweest. Veel meer opportunistisch of onverschillig. Twee dingen die slechts zeer zijdelings iets met tolerantie of, beter eigenlijk, acceptatie te maken hebben.

 16. Laurent, klopt wat je zegt.

  Echter, direct daarna liet van Miltenburg die zwangerevrouwenmeppende pinguin rustig verder gaan met het beledigen.

  Ongeschikt voor de funtie alszijnde (huidig) voorzitter van de 2e kamer.

  Sowieso een falende politicus, maar dat is VVD eigen, zeg maar.

 17. Laten we niet hopen dat deze mensen via de PVV de macht grijpen in dit land,of hebben ze dat al? Foto op Twitter. De pedojagers uit Leiden.

  “De kinderen kunnen nu niet buiten fietsen. Dat kan niet, door zo’n viezerik. Gewoon een kogel door zijn kop, dan ben je ervan af“, zei een Leidse tegen Hart van Nederland.Actiegroep Dutch Brotherhood verspreidde posters.”

 18. “En langzamerhand begin ik me weleens af te vragen hoe het zou zijn als deze fascistenbende op een of andere manier inderdaad de macht in handen zou krijgen in Nederland.”

  Eerst even de gevolgen van zo een feit kunnen we hier nu al met elkaar afspreken en men zal zeggen dat heeft Leon WEER goed gezien.

  Het land gaat finaal onderuit en er zullen onschuldige mensen sterven door nog verder doorgevoerd VVD beleid. Want je krijgt dan een PVV, VVD en gristen griezel verbond. Een echt regime dus.

  Nu een aantal andere vragen als zo een horror scenario zich hier manifesteert.

  Zou dit volk dan eens wakker worden ? Zou men dan massaal gaan staken en in opstand komen ? Zouden vakbonden dan weer eens gaan doen waarvoor ze zijn opgericht als ze dan nog bestaan ? Zal men dan in gaan zien dat milieu toch echt wel belangrijker is dan geld en macht en dus zelfs economie ? Zou men eindelijk eens gaan inzien waarvoor deze vreselijk partijen voor staan ? Dus ook die makkelijk om te kopen 1000 euro mensen ? Zien ze dan in dat je leven baseren op angsten, haat en het volgen van onkundige charlatans die voornamelijk die partijen voortbrengen niet te juiste weg is? Dat ze in zien dat marktwerking leid tot pure egoïsme en dat het gewoon een vorm van mishandeling is.

  Etc etc…

  Dat we als volk weer eerst door het stof moeten om wakker te worden…. Ezels zijn slimmer.

 19. “Nou, dat vonden een stuk of tien agressieve PVV’ers niet, want behalve dom zijn ze ook nog volstrekt humorloos bij de PVV.”
  Een beetje zoals die ‘flinkerd’ Jan Bennink die nog steeds de moed en het fatsoen niet gevonden heeft namens hemzelf en zijn racistische hufteromroep POWNed excuus aan te bieden aan die arme Russische winkelier en die nu een ware hetze met dreigementen van langskomen en zo aan het voeren lijkt te zijn tegen iemand die onder verwijzing naar die hufter (terecht) opperde dat in Nederland eerst maar eens schoonmaak gehouden moest worden dus.
  Nou en nu vindt die ‘flinkerd’ dat hem groot onrecht is aangedaan. Werkgever werd er uiteraard bij betrokken.
  Maar wat ik zeggen wilde: goed stuk Jan. En ik vrees dat het nog erg lang duurt eer de bruine tijd voorbij is.
  Overigens, in deze tijd waarin steeds meer imbecielen Janmaat als een groot visionair lijken op te voeren heet tuig van de richel in de media ‘bezorgde burgers’. Ik neem dus aan dat die fraudeurs, brievenbuspissers, psychopaten en ander schorem in Den Haag waar jij naar verwijst dus gewoon ‘integere, bezorgde en hardwerkende politici’ zijn die volop bezig zijn met ‘het landsbelang’ en óns aller welzijn’.

 20. @Cornelis, @LRD, misschien heb je wel gelijk en heb ik tolerantie verward met opportunisme en/of onverschilligheid. Ik denk soms dat ik veel te naïef ben (geweest).

  @Leon, zolang je kiezers mooie beloften voorhoudt, zoals men ezels in stripverhalen een wortel aan een hengel voorhoudt, blijven ze stomweg in de gewenste richting lopen. Het blijkt doodeenvoudig om mensen met de meest ongeloofwaardige beloften op je te laten stemmen. Zie de 1000 euro van Rutte, en de nooit waar te maken beloften van Wilders. Als mensen iets willen geloven, geloven ze het. Ik vrees dus dat er inderdaad eerst héél diep door het stof gegaan moet worden.

  @Ralph, ik ben bang dat je gelijk hebt. Voorlopig ziet het ernaar uit dat er alleen maar rechtser gestemd gaat worden.

  Bedankt allemaal voor jullie meningen, aanvullingen etc.

Reacties zijn gesloten.