Pegida brokkelt af: extreemrechts blijft over

De anti-beweging Pegida valt uit elkaar. Gisteren gaf Kathrin Oertel, voormalig woordvoerder en voormalig voorzitter voor een paar dagen een persconferentie. Er werd vooral veel oud zeer verwoord, de pers en met name Der Spiegel werden beschuldigd van manipulatie en er werd door Oertel een nieuwe vereniging in oprichting aangekondigd, Verein Direkte Demokratie für Europa e.V. i.G. (DDFG), die zij samen met vijf andere Pegida-dissidenten zou oprichten. Als reden werd opgegeven dat oprichter en voorzitter van het eerste uur Lutz Bachmann nog steeds in het bestuur zou zitten en de zes dissidenten de stemming tegen de Hitler-imitator hadden verloren. Het is onduidelijk waarvoor DDfE precies staat, maar Oertel noemde het een conservatieve vereniging die meer basisdemocratie wil. Een blik op de Facebook-pagina laat zien dat het dezelfde geluiden zijn als die van Pegida: de pers liegt en men is tegen de islam omdat dat on-Duits zou zijn en tegen asielzoekers die een goede verzorging van bejaarden zouden bedreigen.

Er was maandag geen Pegida-demonstratie in Dresden. De afdeling Leipzig, Legida, heeft alle komende demonstraties geannuleerd. De harde kern van Legida van 400 personen bestaat grotendeels uit hooligans, maar ook uit vertegenwoordigers van de NPD. Er waren gisteren her en der in Duitsland kleinere Pegida-achtige demonstraties met veel grotere groepen tegendemonstranten. In München was een lichtketen van 15.000 demonstranten voor tolerantie en tegen vreemdelingenhaat. Er zijn in München twee Pegida-afdelingen die wedijveren om aanhang. Mü(nchen)gida had de demonstratie afgezegd nadat er vorige week slechts tien personen kwamen opdagen. Ba(yern)gida bestond gisteren uit naar volgens schattingen 350-500 personen. Bagida wordt geleid door een aantal bekende acteurs over rechts, zoals Michael Stürzenberger, de voorzitter van de Duitse PVV Die Freiheit en vertegenwoordigers van het radicale anti-islamburgerinitiatief Pax Europa en van Deus Vult Caritatem, een clubje eigentijdse kruisridders die zichzelf als erfgenamen zien van de historische strijders tegen de islam.

De gemeente München kent een heus agentschap tegen extreemrechts (Duits: Fachstelle gegen Rechtsextremismus), dat onder de verantwoordelijkheid valt van de burgemeester en wordt geleid door socioloog en politicoloog Miriam Heigl. Volgens de onderzoeker bestaat de harde kern van Bagida uit 200 personen, waaronder een groot aantal neonazi’s, die eerder opvielen omdat ze voor de rechter hebben gestaan. Daarnaast zijn het vooral werklozen met sociale en gezinsproblemen, vaak jongemannen en oudere mannen, aldus de onderzoeker. Het beeld in Duitsland is dat de bredere aanhang van Pegida en lokale afdelingen vaker thuisblijft en alleen de harde kernen van neonazi’s en hooligans overblijven. Blijkbaar hebben de verontruste burgers zich gerealiseerd dat het samen optrekken met extreemrechts hun protest tegen iets geen goed doet. Ook de aandacht vanuit media en politiek wordt minder. De anti-islamisering en anti-immigratiebeweging in Duitsland lijkt te zijn gesmoord door interne strijd en doelloosheid.

In Wenen was gisteren ook een groots aangekondigde demonstratie van de lokale Pegida-afdeling. Uiteindelijk waren er 300 demonstranten, 1.200 politieagenten en 5.000 tegendemonstranten. Onder de Pegida-demonstranten waren kopstukken van de FPÖ waarmee Wilders enorm graag wil samenwerken en tegenover de politie stond de bekende harde kern van neonazi’s die schaamteloos een hitlergroet uitbrachten. De politie brak de demonstraties af nadat 300 demonstranten en 200 tegendemonstranten elkaar te dicht waren genaderd. Gelukkig hebben na afloop de neonazi’s maar één weerloze vrouw onder de tegendemonstranten het ziekenhuis in geschopt. De verwachting is dat straks overal waar Pegida demonstreert alleen nog de extreemrechtse harde kern die tot geweld bereid is over blijft. In Keulen worden mogelijk 330 personen vervolgd wegens geweldsdelicten tijdens de rellen van 6.000 Hooligans Gegen Salafisten (HoGeSa) in de zomer vorig jaar. Wie weet is daar nog een glansrol voor Ed der Holländer weggelegd.

1 gedachte over “Pegida brokkelt af: extreemrechts blijft over”

  1. Pingback: Pegida brokkelt af: extreemrechts blijft over | wltrrr

Reacties zijn gesloten.