Paul de Groot Jan Marijnissen: De wereld is ons dorp

Who the fuck was Paul de Groot? Hij was de legendarische leider van de CPN vanaf 1938 tot om en nabij 1978. Het hangt ervan af of je de formele leiding of die achter de schermen telt. Hij was berucht om zijn plotselinge veranderingen van politiek inzicht en zijn tegenstrijdige opvattingen. Ten aanzien van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd noemt wikipedia bijvoorbeeld:

Enerzijds was hij tegen het sturen van Nederlandse troepen om het nationalistische verzet op Java en elders met geweld neer te slaan, anderzijds vond hij dat jonge communisten zich moesten laten uitzenden om vervolgens binnen het leger propaganda te maken voor de Indonesische onafhankelijkheid. Dit leidde in eigen communistische kring tot verwarring en onvrede.

Nu heb ik een déjà vu. Jan Marijnissen publiceert op Joop een stuk ‘De wereld is ons dorp‘. Daarin schrijft hij:

Solidariteit is omgekeerd evenredig met de afstand, letterlijk en figuurlijk. Die afstand in letterlijke, geografische zin doet er steeds minder toe.

Opmerkelijk is dat hij dit schrijft nadat naast de (ex-) PVV’ers de SP als enige van de Nederlandse afgevaardigden in het Europees Parlement niet de resolutie steunde die het MOE-meldpunt veroordeelde. De SP heeft daarop heel veel kritiek gekregen, ook op een de SP niet ongenegen plek als Krapuul. De manier waarop hij nu over solidariteit denkt, lijkt op een Paul de Grootje. Op een heel indirecte manier schijnt een standpunt te worden herzien.
Schijnt, maar dat kan morgen weer anders zijn.

5 gedachten over “Paul de Groot Jan Marijnissen: De wereld is ons dorp”

 1. Ik begrijp de beweegreden die Dennis de Jong (SP Europarlementariër) ertoe bracht om tegen de motie te stemmen wel maar nam dan ook de moeite die te leren kennen en dat kostte veel gezoek. Niet veel mensen zijn daartoe bereid vermoed ik.

  Je moet je als volksvertegenwoordiger dan ook afvragen of het volk ook zonder de ingewikkelde beweegredenen te kennen begrijpt waarom je ergens voor of tegen stemt. Dennis de Jong had dat moeten beseffen. Het feit dat hij dat niet deed toont aan dat ‘ie een blinde vlek begint te vertonen voor de hedendaagse realiteit en dat is dat je in een hok wordt geplaatst voor je er erg in hebt (Dennis de Jong is eigenlijk PVV’er las ik gisteren ergens) en kom daar dan maar weer eens uit…

  Tevens zou het mij wat waard zijn wanneer Jan Marijnissen zich wat meer zou onthouden van commentaar op van alles en nog wat en zich niet steeds bemoeit met de dagelijkse (SP) politiek maar ik denk dat ik die hoop wel kan vergeten: de eigendunk is te groot en wordt nog dagelijks aangewakkerd door allerlei hielenlikkers hetgeen hij zich kennelijk graag laat aanleunen…

  Ook schijnt het staan in de schijnwerpers erg verslavend te werken maar kom op Jan!
  Ergens moet toch een klooster zijn te vinden waar ze je met alle plezier helpen afkicken…??

 2. “Jan Marijnissen: De wereld is ons dorp”

  Kijk hier ligt de tegenstelling.

  Henk & Ingrid: ” Ons dorp is de wereld”

Reacties zijn gesloten.