Partij van Orbán verbreekt banden met het CDA

Fidesz, de partij van de ultrareactionaire en antisemitische Hongaarse premier Orbán, heeft de banden met de Nederlandse zusterpartij het CDA verbroken. Fidesz en het CDA maken in het Europees Parlement beide deel uit van de christendemocratische fractie (de EVP).

Het CDA heeft afgelopen zaterdag op het partijcongres in Den Bosch een scherpe resolutie aangenomen over Fidesz. In de resolutie spreekt het CDA haar bezorgdheid uit over de rechtsstaat in Hongarije, die door toedoen van Orbán onder zware druk staat. Mocht Fidesz een aantal rode lijnen overschrijden, dan moet ze volgens het CDA uit de EVP-fractie gezet worden.

Fidesz eist nu dat het CDA de resolutie intrekt en haar excuses aanbiedt:


Volgens Fidesz is het onzin te beweren dat een pakket nieuwe maatregelen een bedreiging vormt voor de rechtsstaat. Tot die maatregelen behoort o.a. een voorstel om de hulp aan migranten strafbaar te stellen wanneer die illegaal in het land verblijven.

Bovengenoemde ‘rode lijnen’ zijn overigens opgesteld door de EVP-fractie, niet door het CDA. DE EVP eist o.a. dat er een einde komt aan de voortdurende haatcampagne tegen de Joods-Amerikaanse financier George Soros en de door hem opgerichte, uiterst prestigieuze CEU-universiteit.
Voor het CDA lijkt er weinig reden te zijn tegemoet te komen aan de eisen van Fidesz. Fidesz ligt de EVP al geruime tijd als een steen op de maag. Vermoedelijk eindigt dit conflict met uittreding van Fidesz uit de EVP-fractie.