De parallel tussen PVV- en nazipropaganda

De manier waarop de PVV moslims omschrijft, lijkt op de propaganda van de nazi’s over joden. Dat constateert de Leidse historicus Bart van der Boom maandag in het NTR-radioprogramma Dichtbij Nederland, meldt de omroep vrijdag.

Van der Boom won afgelopen jaar de Libris Geschiedenis Prijs met zijn boek Wij Weten Niets van Hun Lot, waarin aan de hand van dagboeken wordt beschreven wat Nederlanders wisten van de jodenvervolging.

“Het soort beeld dat de PVV neerzet van moslimkolonisten die het op ons gemunt hebben – en: het is wij of zij – lijkt wel degelijk op de propaganda van de nazi’s in de jaren veertig”, zegt Van der Boom. “Dat wil niet zeggen dat er weer een Holocaust dreigt. Maar als er één les is die we kunnen leren, dan is het dat we van deze PVV-uitspraken buitengewoon zenuwachtig zouden moeten worden.”

Meer hierover maandagavond 29 juli na 21.00 uur op Radio 5.

22 gedachten over “De parallel tussen PVV- en nazipropaganda”

 1. PVV is een verzameling Goebels-parodisten. Sommige PVVers- een zekere Martin en Geert- hebben de verzamelde werken van Jozef G. uitgebreid bestudeerd.En, net als in de jaren voor de oorlog, tijdens de oorlog en na de oorlog, zijn er hele kudde’s hersenlozen welke deze ranzige neo-nazi’s blindelings volgen. Met de huidige politieke partijen, welke geen van allen op de meest krachtige wijze afstand nemen van dit gepeupel, zal er ook geen verandering komen. Dat moeten mensen welke de ontwikkeling wel in de gaten hebben toch echt zelf doen. Bijvoorbeeld zoals ikzelf altijd doe als er weer eens verkiezingen zijn. Als men als politiek weekdier mij middels flyers e.d. benaderd vraag ik betreffend weekdier om benedenwinds van mij te gaan staan daar hij/zij mijn leefomgeving te zeer bezoedeld. Moet je de reactie’s zien, het helpt! En het lucht op een wonderbaarlijke wijze op!

 2. bijvoorbeeld 1936: eine Flutwelle von Juden aus Ost-Europa usw….. dr. Jozef Goebbels

 3. Ja, kennen we allemaal al. Toch denk ik dat het niet genoeg gezegd kan worden.
  Overigens lijkt me het Nazi-achtige geleuter meer de retoriek van Bosma dan van Wilders. Die is gewoon te weinig historisch onderlegd.

 4. De PVV grossiert zelf ook al tijd in nazivergelijkingen, zo krom als een hoepel weliswaar maar ze doen het toch maar, zelf doen ze hun uiterste best om op nazi’s te lijken en daar mag je dan niets van zeggen. Daar hebben we het hier op de site letterlijk al duizenden keren over gehad en er zullen, zo te zien, nog vele duizenden keren volgen.

 5. Klopt niet! Vraag het maar na bij de PVV. Wat de Nazi’s deden dat was antisemietetistisch, en daar houden ze bij de PVV helemaal niet van. Dat zoiets wordt gezegd over de patriotten van de PVV is omdat ze in de linxe kerk gewoon te stom zijn om het verschil te zien tussen een Jood en een moslim, enzo maken ze de PVV tot zondebok, net als de nazi’s met de Joden deden.

 6. @10:

  Net als ik dacht het meest achterlijke toch wel zo ongeveer gelezen te hebben blijkt het toch weer nóg stompzinniger te kunnen.

 7. @11 Dan moet je niet in je ivoren torentjebussekruit blijven zitten Koning Klompendans, maar eens wat vaker veldonderzoek doen op vijandelijk terrein. Dan kom je er wel achter dat je het meest achterlijke nog niet hebt gelezen.

 8. @11
  Ja hoor, het kan best stompzinniger. Tot mijn schande heb ik gisteren geprobeerd een paar van die neo-nazi’s welke middels reactie’s op een bericht in het AD iets aan hun weekdieren verstand te peuteren. Onbegonnen werk! Het ging in dit verband over uitspraken van de abvakabo-voorzitster. Zij deed een regelrecht Teeventje. Eerst angst zaaien over loslopende criminelen en dan met een , in haar ogen, oplossing komen. Ze had een PVVster kunnen zijn. Deze uitspraak van mij viel dus behoorlijk verkeerd bij de gemiddelde AD lezer/leester. Ik heb een kostelijke zaterdagavond gehad! Er gaat een beerput voor je open als je de reactie’s op welk bericht dan ook in het AD leest.Het nazi-gehalte in Nederland is veel hoger dan menigeen denkt! Niet de crisis op zich is het grootste gevaar voor onze samenleving maar het latente nazisme welk nu naar buiten komt ondermijnt de samenleving! Wanneer dan ook nog blijkt dat een grote meute van onze “bestuurders” hier niets tegen onderneemt bekruipt mij het gevoel dat zij het heimelijk eens zijn met de nazistische PVV en haar hersenloze en doortrapte achterban!

 9. @10 Wer lesen kann, ist im Leben klar im Vorteil, Peerke. Van der Boom zegt, geheel terecht, dat het beeld dat de PVV van moslims propageert, erg lijkt op het beeld dat de nazi’s van joden gaf.
  Verder kan je nog discussiëren, in hoeverre een partij die het joods-ritueel slachten wil verbieden al dan niet antisemitisch is.
  @12 Veldonderzoek op vijandelijk terrein doet Krapuul dus dagelijks.

 10. @10 U moet zich eens wat verdiepen in ‘de beste nieuwe vriendjes’ van uw idool, gaat een wereld voor u open.

 11. de revival van het nazisme / fascisme via racisme is een elementaire reactie van het individu in een groep. De fascist baseert zijn macht op geweld en intimidatie. Het domme volgzame individu volgt zoals de meeloper in de klas de pestkop volgt. Instinctief maakt de meeloper (pvv kiezer) een keuze voor een betere positie in een fascistische staat waarbij vooral alomtegenwoordige kwaliteiten van fysieke aard en agressieve kwaliteiten van nut zijn om een hogere positie te bereiken.

 12. Niet alleen lijkt… IS hetzelfde.
  Vergelijk de film Der Ewige Jude met Fitna. Er wordt van dezelfde soort holle frasen uitgegaan, dezelfde grafiekstijlen. Om maar te bewijzen dat we bang moeten zijn voor de Islam. Het lege gebrabbel van de heer Wilders in reclamespotjes is al erg genoeg, nog erger is het dat er een groot deel van ons volk dat het IQ heeft van een Amoebe hier intrapt en op deze man en zijn beweging, want dat is het, stemt. Ook de bruynzeel meeuw is vrijwel vergelijkbaar met de oude NSB meeuw.

  Dan mag er wel een mooie Israelische vlag hangen op het partijkantoor (een eerdere rechts-extremistische vlag werd snel verwijderd na ontdekking in de media) helemaal fris is deze partij niet. Of, ik moet eigenlijk zeggen deze partij is helemaal niet fris.

  En natuurlijk wordt de heer Wilders meteen boos bij dit soort kritiek. Het is tenslotte een democraat in hart en nieren.

  Als u dat laatste gelooft, lees dan het partijprogramma nog eens kritisch door. Dan ziet u waar de volgende kampen gebouwd gaan worden.

 13. De parallellen tussen de anti-moslim propaganda van de PVV en de anti-joodse propaganda van de nazi’s zijn overduidelijk. Om dit te constateren hoef je echt geen historicus te zijn. Snuffel maar eens in de German Propaganda Archives, en vergelijk het met de PVV-bagger.

  Bijvoorbeeld: Kurt Hilmar Eitzen “Ten Responses to Jewish Lackeys”.

  Maar de (N)SDAP en de PVV zijn uiteraard doodgewone partijen bestaande uit doodgewone mensen. Niets aan de hand mensen, voor je kijken en doorlopen.

Reacties zijn gesloten.