Over de richting van een kogel

Mooi en zinnig blog van Frank Hemmes.

Nu de eerste schok van de tragedie in Noorwegen voorbij is, is op internet te zien hoe men probeert deze afschuwelijke daad te plaatsen. De reacties zijn uiteenlopend en zeggen waarschijnlijk meer over onszelf als individu en maatschappij, dan over Breivik en zijn motieven. Op dat laatste zullen we tot morgen moeten wachten.

Ontkennen dat Breivik en de PVV een een gemeenschappelijk vijandsbeeld hebben van alles wat links, multicultureel of islamitisch is, is ongepast en zinloos. In plaats van deze verwantschap te ontkennen, zou ‘rechts’ deze tragedie moeten aangrijpen voor een kritische reflectie op het eigen gedachtegoed en de manier waarop dit de laatste jaren is uitgedragen.

Uiteindelijk is de richting waaruit een kogel komt dan ook van ondergeschikt belang. Vrijwel elke religie of ideologie kan, wanneer naar het extreme getrokken, leiden tot geweld.

Dit laatste proberen mensen met gezond boeren verstand al jaren aan de hersenceluitgedaagden uit te leggen. Maar die blijven weigeren zelf na te denken en slikken alles van de Grote Lijder over het Gevaar van de Islam!!!!!!!!!!!!

😥

2 gedachten over “Over de richting van een kogel”

  1. Een moslim aanslag kan je je moslimbuurman verwijten, ook al zweert hij alle geweld af, een aanslag van een PVV-er moet je anders zien volgens de reaguurders op de site van de telegraaf….dat was een zieke eenling die ze overigens wel kunnen begrijpen, daar kan je de groep niet op aankijken….Ben altijd al banger geweest voor mijn PVV buurman dan voor mijn moslim buurman….

  2. “zou ‘rechts’ deze tragedie moeten aangrijpen voor een kritische reflectie op het eigen gedachtegoed”. Dat zal rechts nooit doen. Het is nu eenmaal specifiek voor rechtse politici dat ze alleen kritisch reflecteren op het gedachtegoed van anderen. “Omdat wij onszelf goed vinden, zijn alle anderen dus slecht.” Dit is de zelfde gedachtegang als “Omdat ik vóór Ajax ben, ben ik tégen Feyenoord.” (Of andersom, natuurlijk). De extreem rechtse signatuur van veel politici is er de oorzaak van dat de angst regeert en dan gebeuren er dit soort dingen.
    Het moslim probleem bestaat helemaal niet. Als je in onderzoeken het welvaartsniveau van de moslims gaat meerekenen blijkt dat deze groep geen hoger criminaliteitspercentage heeft dan andere groepen uit dezelfde welvaartsklasse. De rechtse, nationalistische propaganda is gebaseerd op een pertinente leugen.

Reacties zijn gesloten.