Ouderen, zieken en gehandicapten aan het ‘vrijwilligerswerk’

Het laatste plan van het stel sociopaten dat verondersteld wordt ons te regeren is wel zo verknipt dat ik bijna niet weet waar te beginnen. Het idee is namelijk dat ouderen, zieken en gehandicapten vanaf 2015 het dringende verzoek gaan krijgen vrijwilligerswerk in ruil voor hun zorg te gaan verrichten.

Ja, leest u dat nog eens rustig na. Neem eventueel, ongeacht dit vroege uur, een stevige borrel erbij.

Komt-ie nog een keer: “…dat ouderen, zieken en gehandicapten het dringende verzoek gaan krijgen  vrijwilligerswerk in ruil voor hun zorg te gaan verrichten…”

“Dit vrijwilligerswerk mag van de staatssecretaris niet verplicht worden opgelegd, zoals dat in het geval van bijstandsgerechtigden wel gebeurt. Niettemin krijgen gemeenten de ruimte van het kabinet om ouderen, zieken en gehandicapten op indringende wijze voor te houden dat zij in ruil voor de zorg die ze ontvangen best iets terug mogen doen voor de samenleving.” (Volkskrant)

Mensen die niet ziek zijn mogen dus zoveel mogelijk geld binnengraaien voor hun nutteloze activiteiten als ze maar willen (hoe meer gegraai, hoe nuttelozer de activiteit doorgaans), patserhorloges dragen, zich enorm op de borst kloppen voor het geluk dat ze het goed getroffen hebben in het leven, zo weinig mogelijk belasting proberen te betalen in hun villa’s in België, maar als je oud, ziek of  gehandicapt bent moet je dankbaar zijn en je moreel belast voelen als je niets terugdoet voor de samenleving. Ziek, oud of gehandicapt zijn is immers een keuze.

Zorg, heel belangrijk.
Wat denk je wel niet wat dat kost, die zorg van jou??

Dit is dus die participatiemaatschappij. Eerst bijstandswerkers aan de dwangarbeid, nu de zieken en gehandicapten, aan de ‘morele dwang’- arbeid althans. Participeren zul je, tot je er dood bij neervalt, op straffe van de eeuwige hoon van het stel volgevreten neo-liberalen dat met dit zieke plan op de proppen is gekomen.

Kijk van zo’n heks van een Edith Schippers (VVD) verwacht je dit soort rabiaat-neo-liberale taal, maar dit is een staatssecretaris van de PvdA, ook dit gebeurt onder directe verantwoordelijkheid van een PvdA’er! Iedereen met ook maar een greintje sociaal(-democratisch) besef lijdt aan een ongeneeslijke vorm van cognitieve dissonantie als hij of zij ook nog maar één keer op de PvdA stemt.

Dit hele kabinet moet naar het Pieter Baancentrum gestuurd worden. En op eigen kosten, want volgens Edith Schippers zijn geestesziekten immers geen echte ziekten. En daarna dit stel de rest van hun leven laten participeren in een zoutmijn.

Update: in Gouda stelt men enthousiast vooruitlopend op het fantastische beleid van dit kabinet ook alvast vijfjarigen te werk in huis. Ja echt. Kijk maar. Ik ga nu even controleren of ik in een Matrixachtige nachtmerrie terecht ben gekomen en er iemand een programmeerfoutje heeft gemaakt in het scenario.

24 gedachten over “Ouderen, zieken en gehandicapten aan het ‘vrijwilligerswerk’”

 1. Iedere Nederlander die zijn pensionering niet in een belastingparadijs doorbrengt, krijgt dus levenslange dwangarbeid. Die dwangarbeid is weliswaar in het plan nog niet wettelijk verplicht, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Stalin had het niet beter kunnen verzinnen.

 2. @1, inderdaad lijkt het steeds meer erop dat onze neoliberale “participatie”maatschappij in wezen een verkapte vorm van dwangarbeid maatschappij aan het worden is.

  De Staatssecretaris laat bij dezen de ambtenaren ter plekje zich vrij op de ouden en zieken uit te leven.

 3. De overheid is compleet van de wereld! Nog zo iets,Gouda’s gemeenteraad heeft besloten dat kinderen vanaf 5 jaar moeten helpen in huis als hun ouders hulp krijgen van de overheid. Dit terzijde. U heeft door wie dat plan voor “vrijwilligerswerk ” van ouderen uit zijn/haar anus heeft geperst? Juist ja. Lieden welke het woord “sociale idealen “te pas en vooral te onpas uit hun braakkanaal weten te kotsen!

 4. @5 Ik had jouw reactie ook nog niet gezien op dat moment, dus zal tegelijk gebeurd zijn 😉

 5. Niet te geloven dat iemand dit maar durft te zeggen ,heeft die oudere zich daarom jarenlang het schompes betaald aan premie .En nu hij aanspraak maakt op het geen waarvoor betaald is krijgt hij dit enkel wanneer hij hiervoor participatie verricht ,schande .

 6. Ik was net bij een ouder echtpaar, dame van 82 met een verwijderde slokdarm ivm kanker en PEG sonde, dan krijg je je eten gewoon met een slangetje in je lijf gespoten zeg maar, toen dit ter sprake kwam “Ach meneer, wat willen ze dat ik dan ga doen?”. vroeg ze met een heel zorgelijk gezicht….’t is echt misdadig deze mensen aan de gemeenten ten prooi te laten vallen.

 7. om op vrywillige basis familie, vrienden en buren te hulpen lykt me OK.
  Dat de VVD denkt geld op de gewone man aldus te besparen was te verwachten.

  En de apparatskis van de PVDA????
  prachtige banen voor kinderen van de Partybonzen:
  vrywilligers coordinatoren, en hoofdingenieurs controleurs.

  Brave new World:: Voor Samsom is er geen verschil tussen atomen en mensen als we maar kunnen controleren en dwingen.
  Wat heeft de PVDA nog te maken met de gewone mensen.??

 8. Oh, we hebben het verkeerd begrepen, de gemeenten gaan echt niet dwingen volgens staatssecretaris van Rijn.
  Ze gaan hartstikke lief en aardig worden en iedereen krijgt gewoon de zorg die nodig is………pfiew gelukkig maar zeg, scheelde niet veel.

 9. Iemand schreef op Twitter heel treffend over visioenen van brandschone straten met hier en daar het lijk van een 90-jarige…de bezem nog in de hand.

 10. Mijn broek zakt af. Ik weet niet wat ik lees. Van welke planeet zijn de mensen die dit bedenken…ik ben chronisch ziek, heb geen familie, geen kinderen, geen partner en zieke buren. Ik heb waar ik kon altijd vrijwilligerswerk gedaan en kan dat niet meer. En ik ben niet eenzaam, want daar was het toch voor bedoeld??? Gaan we nu ook betuttelen, de gemeente, overheid is totaal de weg kwijt.

 11. @12, wel fijn dat als je een 5 jarige marinier of vrachtwagenchauffeur bent, ben je blijkens dat stuk uitgezonderd van die verplichtingen…..
  Ik denk dat ze degenen die zulke stukken bedenken, opschrijven, gebruiken als richtlijn in hun functie enz. moeten opsluiten in een gesloten inrichting. Dan kijken ze onderling maar hoe ze het oplossen met hun huishoudinkje.

 12. Er wordt in alle newspeak heel geniepig gesuggereerd dat mensen die aanspraak op hulp doen gewoon gezond van lijf en leden zijn, misschien een pijntje hier of daar.

  Onze wethouder bijv. ; iemand die slecht ter been is kan ook een lift aan z’n buurman vragen……… zoiets.

  Slecht ter been zijn is allang geen criterium meer om de AWBZ binnen te komen. Die lat ligt zeer hoog, dan moet je echt ernstig ziek zijn.

 13. tjah als er toen niet wat linkse tegengas was gegeven hadden we het nu heel gewoon gevonden. Opa in de mijnbouw en Oma op de visafslag. En kinderen die voor een habbekrats niet op school zaten maar in een leerlooierij.

  Ik verbaas me niet dat dit uit de koker komt van dat graaiers gajes. Ik hoop dat we als volk eens echt wakker worden.

  VVD(PVDA,CDA, PVV) maatpakken zijn publieke vijanden.

 14. @ 12 Niet holland op zijn smalst. Maar gewoon Holland zoals we dat kennen. Zo is dit land en dat benepen volkje. Het volkje van centjes en collaboratie met ondeugdelijken.

  Bijvoorbeeld.

  Het Wijzen naar Somalische piraten (kan me indenken als je niks te verliezen hebt) en vrolijk trots zijn op onze eigen piraten tijd. V.O.C. met millioenen slachtoffers wereldwijd en nu nog de lidtekens achterlatend. Waardoor zij nu piraatje moeten spelen.

 15. Kots kots kots kots kots…en in het kader van de ‘participatiesamenleving’ (in het ‘Mein Kampf tegen de Verzorgingsstaat’ van Martin van Rijn ook wel ‘ínclusieve samenleving’ geheten) gaat PvdA-tweede kamerlid Lea Bouwmeester op bezoek bij mensen in het Bonovo ziekenhuis met….Henk Bres.
  Henk Bres aan je bed als je zo ziek als een hond bent….’t zal je maar gebeuren…
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6178/Thomas-von-der-Dunk/article/detail/2816180/2011/07/25/Wanneer-zijn-we-eindelijk-eens-Henk-Bres-zat.dhtml
  Nog een indicatie van hoe diep de PvdA gezonken is….

  Een soort galgenhumor maar toch. Deze las ik op twitter: “Straks om half vier bij de school aan de overkant even een kindje scoren om mijn gras te maaien. #PvdA”

 16. En als het dan puur is om mensen uit hun eenzaamheid te helpen, dat vrijwilligerswerk, waarom is het dan überhaupt gekoppeld aan het feit dat men zelf zorg nodig heeft?

 17. Zoals gebruikelijk zal de kromme redenering van de instanties zijn, regels zijn regels, de koppen worden geteld en er wordt gewoon per zoveel gekort op de ‘bijdrage’ op basis van de vrijwilligerspotentie van het huishouden.
  “Nee hoor, absoluut geen plicht…..U krijgt het gewoon niet, uw heeft toch kinderen.”
  Meer kinderen? Leuk voor de oudste.

 18. Het sociale aangezicht van de PvdA is net zo echt geworden als de siliconengevel van een pornoster. Dat noemt zich nog een sociaaldemocratische partij te noemen!

 19. Het is een bizar voorstel zonder meer! Maar het feit dat “gemeenten” zelf de mogelijkheid krijgen om dit soort zaken te regelen is een buitenkansje!

  Immers, men kan op gemeentelijk niveau dit soort zaken “fatsoenlijk” regelen. Echter het nadeel is dat men een willekeur aan regeltjes per gemeente zal krijgen doordat de centrale overheid haar zaak verzaakt!

  En ik ben er van overtuigd dat een centrale overheid dit fatsoenlijk dient te regelen en niet met bovenstaande maatregelen dient aan te komen.

  Echter, ik denk ook dat we hierdoor steeds meer afscheid gaan nemen van de amateuristische gemeentelijke “vriendjespolitiek” door dit soort voorstellen!

  En er gaan een hoop “overheidstaken”overgeheveld worden naar de “gemeente’s” dus de huidige gemeentepolitiek zal de komende jaren “flink” veranderen hierdoor!

  De participatiemaatschappij zál er komen, echter vraag ik me ook af of de centrale overheid zich met dit soort besluiten zichzelf niet gewoon buitenspel zet?! En we eigenlijk een eeuw of 2 teruggaan in de tijd!

 20. @23 Waarom niet de gemeenten afschaffen en je bouwvergunning of je paspoort gewoon in het ziekenhuis afhalen?
  Ideaal, staat dicht bij de mensen, ze hebben al een mooi registratiesysteem, moet je kijken wat je uitspaart.

  Gemeenten hebben andere prioriteiten dan een zorgverzekeraar met zorgplicht. Gemeenten denken alleen maar aan een sluitende begroting en niet aan dingen fatsoenlijk regelen, nu niet en nooit niet.
  Vandaar dat ook dit soort schandalige proefballonnetjes naar buiten gaan komen. De VNG wil van de staatssecretaris de ruimte krijgen voor vergaande handhaving bij het uitvoeren van de WMO, da’s het enige waar ze aan denken.

  De huidige AWBZ bevat o.a. hoogcomplexe thuiszorg, mensen worden steeds eerder na een ingreep naar huis gestuurd en veel gemeenten praten in termen als keukentafelgesprekken en strenge handhaving.

  Uit de praktijk: Weduwe van 80 jaar op vrijdag het ziekenhuis in voor verwijderen van tumor in haar borst en maandag weer alleen naar huis, komt er een hijgerige huppeltrut van 25 even bij haar inventariseren waarom de achternicht niet even een verbandje kan verschonen en waarom het contact met de buren zo slecht is compleet met de gemeentelijke checklist erbij.

  Er ontstaat wel een mooi gat in de markt voor facilitaire dienstverleners en haar aandeelhouders die het geldstroompje perfect aanvoelen.

  http://www.zorgvisie.nl/Facilitair/Nieuws/2013/9/Sodexo-gaat-consumentenmarkt-thuishulp-op-1355778W/

Reacties zijn gesloten.