Orbán heeft met nog geen 50% een tweederde meerderheid


Niet zo’n heel slimgekozen foto, geachte afgevaardigde – Orbán lijkt hier op een uitgezakte pudding en zo onflatteus wil je een Roerganger van het Ontwaakte Avondland toch niet hebben?

Maar grappenmakerij zal niet helpen: Fidesz heeft met nog geen vijftig procent van de stemmen een parlementaire meerderheid van meer dan twee derde van de zetels. Het is niet alleen Wilders die Orbán feliciteert – zijn partij maakt in Brussel/Straatsburg deel uit van de Europese Volkspartij, waartoe ook de CDU van Angela Merkel en het CDA van Haerbal van Buma Stemra behoren. Die laatste, ook niet-zo-liberale democraten al met al.

Fidesz is de laatste campagneweek vol op het antisemitische orgel gegaan tegen de Kosmopoliet Soros, die de hele oppositie in zijn zak heeft. En die hele oppositie inclusief het ooit gevreesd-fascistische Jobbik, dat inmiddels rechts ingehaald is door Fidesz, staat klaar om het hek langs de zuidgrens open te knippen om Islam binnen te laten.

Wie met afgrijzen aan Hongarije denkt – en het lijkt onvermijdelijk – dient wel te bedenken dat de club van Orbán nog niet de helft van de stemmen heeft gekregen, ook al heeft hij de zetels om zoals dat in hedendaags Nederlands heet “hervormingen” door te voeren. Moet het nog gezegd worden dat hij niet alleen anti-moslim en antisemitisch is maar ook heel erg pro-business? Of die “business” nu zo blij is met een partij die in ieder geval niet de hoofdstad Boedapest achter zich heeft en evenmin de jongste kiezers?
Jobbik is trouwens wel de tweede partij geworden.

1 gedachte over “Orbán heeft met nog geen 50% een tweederde meerderheid”

  1. Pingback: CDA steunt Orbán via EVP | Krapuul

Reacties zijn gesloten.