Oranje-blanje-bleu en het misverstand dat wie pro-Israel is niet fascistisch kan zijn

Het is raar maar waar, maar in Nederland anno 2013 is het kennelijk een vraag of er iets mis is wanneer vier leden van het parlement tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen verschijnen met een sticker opgespeld van de ‘Dietse vlag’.

Ik zou er niet over geschreven hebben als er niet vandaag een debatje over werd gehouden in het NOS-programma Buitenhof (Evelien Gans versus Meindert Fennema) en er na afloop niet tal van tweets blijken rond te gaan van rechtse types, waarin Evelien Gans onder meer ‘een foute jodin’ wordt genoemd. Wat is de Dietse vlag? Dat was destijds in de 80-jarige oorlog de vlag van de Geuzen die zich verzetten tegen Spaanse overheersing.

Op zich een symbool waar je je mee zou kunnen identificeren, ware het niet dat het in latere tijden een toch wat andere rol heeft gekregen. Zo was het voor de Tweede Wereldoorlog een symbool van de ‘Groot-Nederlandse gedachte’, een (ultra)rechtse beweging die een unie bepleitte tussen Vlaanderen en Nederland. Nog weer iets later werd de vlag – zie de illustratie – geannexeerd door de Nederlandse nazipartij, de NSB, die zoals bekend een Nederland en een Europa voorstond dat was gezuiverd van vreemde smetten. Lees: gezuiverd van Joden. ………. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Abu Pessoptimist

1 gedachte over “Oranje-blanje-bleu en het misverstand dat wie pro-Israel is niet fascistisch kan zijn”

  1. Evelien Gans?

    De vrouwen bewijzen telkens weer dat ze de sterkste geslacht in Nederland zijn, toch?

Reacties zijn gesloten.